Doorgaan naar artikel
Dag 1: Je allereerste videogame
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

De komende 30 dagen lang beantwoorden de redacteuren van NieuwerwetsTV verschillende vragen over games die zij ooit gespeeld hebben. De meesten van ons droegen nog luiers toen we onze eerste controller in de handen gedrukt kregen. Welke spellen hebben onze jeugd voor eeuwig ontwricht? Dag 1: je allereerste videogame.

Thomas

Crash Bandicoot (Naughty Dog, 1996)

Toen ik in groep 2 zat, brak een vriend zijn pols tijdens gym. Dit heeft twee herinneringen achterlaten: zijn helse gehuil en de Playstation die hij daarna van zijn vader kreeg. Het is goed mogelijk dat ik wel eens een GameBoy in mijn klauwen had gehad, maar Crash Bandicoot is in ieder geval het eerste spel dat ik me kan herinneren.

Ik kan me eigenlijk niet zo veel meer herinneren van Crash Bandicoot. Ik weet dat je kon rondspringen, dat je soms dingen moest slaan, dat er een of ander vreemd masker was en dat je in een level moest wegrennen van een gigantische triceratops. Als 5-jarige snapte ik er eigenlijk niet zo veel van, maar ik vond het geweldig.

Pim

Wolfenstein 3D (id Software, 1992)

Wolfenstein 3D is niet de aller- allereerste game die ik gespeeld heb, maar wel de oudste waarvan ik me de naam kan herinneren (er waren formule 1-spellen op de 286 die voorgingen, denk ik). In deze grootvader van de First Person Shooter ontsnap je als de streng kijkende B.J. Blazkowicz uit Castle Wolfenstein, nazi’s knallend tot de Führer aan toe. Die Hitlerspoken uit episode 3 zijn niet kindvriendelijk, kan ik je vertellen. Ik kan me de les van mijn vader nog herinneren: loop niet meteen een kamer in, maar laat eerst je gezicht zien en ga dan weer weg. De nazi’s die achter je aan komen, gaan in de rij staan voor je gretige minigun.

De belangrijkste vraag die ik mijn ouders wil stellen: wie laat in vredesnaam een kleuter een spel spelen waarin je volautomatische machinegeweren leegt op Hitler in een robotpak? Ach, tot nu toe is het allemaal goedgekomen. Bovendien waren de doodskreten van al die moffen een gratis Duitse les!

Jeffry

Super Mario Bros. (Nintendo, 1985)

Wat mijn eerste game ooit is eigenlijk een lastige vraag. Waar veel mensen zich dit nog zullen herinneren, kregen mijn broertje en ik een doos vol spellen, inclusief NES, toen ik een jaar of vier was. Het spel dat mij het meeste is bijgebleven is de eerste Mario, het spel waar ik onlangs nog een klein jongetje over hoorde klagen omdat je niet terug kunt lopen wanneer je iets bent vergeten. Dat neemt niet weg dat het altijd nog één van de moeilijkste, maar daarmee ook leukste spellen ooit is.