Doorgaan naar artikel
Cooking Mama: Bon Appétit & Gardening Mama: Forest Friends
Edwin van der Heijden
Edwin van der Heijden
Profiel

Conclusie

In beide games is het erg duidelijk dat de doelgroep tussen kinderen van vijf en twaalf jaar oud ligt. Hoewel het uiterlijk van de games vrolijk en aantrekkelijk is, smaakt het als een ei zonder zout. Het grootste probleem van de games is hoe repetitief de minigames zijn. Het draait immers om de minigames en dat gooit dan ook roet in het eten. Al om al games matig en eigenlijk enkel geschikt voor de jongere kinderen.

Cooking Mama: Bon Appétit en Gardening Mama: Forest Friends zijn tegelijk uitgebracht. Het is aan jou om mama te helpen in de tuin en keuken. De games zien en schattig en leuk uit, maar hoe lang heb je er nou werkelijk plezier van? Dat lees je in deze recensie.

Cooking Mama

Smullen of kliekjes?

Het doel in Cooking Mama: Bon Appétit is heel erg simpel. Het is aan jou de taak om net zo’n goede chef te worden als Mama, de chef van het spel. Het spel bevat ongeveer zestig verschillende gerechten om te bereiden door middel van veel verschillende minigames.

Cooking Mama: Bon Appétit is de vijfde in de Cooking Mama reeks. Na vijf games vol met vergelijkbare recepten en opdrachten wordt het misschien tijd om het recept van de game wat te veranderen. Een goede chef zal zo nu en dan wat nieuwe specerijen moeten toevoegen om te zorgen dat zijn gerechten niet flauw en saai worden. Helaas lijkt Cooking Mama zich daar weinig van aan te trekken. Het spel onderscheidt zich niet van zijn voorgangers en daarnaast is Cooking Mama op zichzelf ook erg repetitief.

Cooking Mama  Cooking Mama

Op het begin wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende minigames en opdrachten om het fris te houden. Enkele recepten later zal de speler nog steeds dezelfde opdrachten moeten uitvoeren. Een nieuw gerecht voelt op dat moment niet meer als een verfrissende ervaring. Het gaat op den duur vervelen omdat de game in het begin alles al uit de kast heeft getrokken en daarom ook niets meer te bieden heeft. Cooking Mama had vele malen leuker kunnen zijn als er meer variatie in de keuken zou zijn.

Cooking Mama

Niet alles bedorven

Ondanks dat Cooking Mama vrij snel gaat vervelen wil dat nog niet zeggen dat per se een slechte game is. Vergeleken met de voorgangers heeft het enkele grote stappen gezet. De geluidseffecten zijn vrolijker, duidelijker en bovendien zorgen ze voor een betere sfeer. Ook Mama heeft afscheid genomen van haar oude 2-dimensionale vorm en verschijnt nu in 3D op je scherm.

Al om al is het wel duidelijk dat Cooking Mama gericht is op een wat jongere doelgroep. Het kan wellicht een geweldig spel zijn in de ogen van een 5 tot 12 jarige, maar het is niet even leuk voor andere leeftijdsgroepen.

Gardening Mama

Groene vingers

In Gardening Mama draait het, zoals de titel al doet vermoeden, om tuinieren. Ondanks dat de game Gardening Mama heet, valt het op hoe weinig Mama eigenlijk in de game voorkomt. Hoogstwaarschijnlijk zal ze het te druk hebben met het bedenken van nieuwe recepten. In plaats van Mama wordt je vergezeld door vele lieve diertjes die vermoedelijk uit het bos komen. Zo zijn er konijntjes, roze beertjes en schattige pinguïns.

Gardening Mama  Gardening Mama

Elke dag wordt je gevraagd om voor een van de dieren hun gewas te verzorgen, oogsten of zaaien. Ook hier zal de speler de taken vervullen door middel van typische minigames. De minigames van Gardening Mama lijken helaas erg veel op die van Cooking Mama.

Gardening Mama

Beloning voor arbeid

Als de speler de opdracht met succes heeft volbracht wordt hij beloond. Je krijgt de zaadjes van het gewas waar je zojuist mee hebt gewerkt om in je eigen tuin te verbouwen. De gewassen die de speler in de tuin verbouwd kunnen in een winkel worden omgeruild voor tickets. Deze tickets worden gebruikt om accessoires voor je tuin te kopen. Ondanks dat je de vrijheid krijgt om een eigen tuin te onderhouden geraakt de speler al snel in een herhalende cyclus. Je voltooid een opdracht, komt thuis, plant de zaadjes en geeft ze water, oogst te volgroeide gewassen, ruilt ze in voor tickets en wacht op de volgende dag. Zo nu en dan ontstaat er een crisis in de groene wereld van Gardening Mama. Gelukkig is zo’n crisis te verhelpen door een simpele opdracht uit te voeren. Een halve minuut later en je hebt de hele tuin gered van het gevaar.

Helaas biedt Gardening Mama vrijwel hetzelfde als Cooking Mama. Opnieuw zijn de minigames al snel saai en is het duidelijk dat de game gericht is op een jongere doelgroep. Het is dan ook geen echte aanrader voor personen die ouder zijn dan twaalf.