Doorgaan naar artikel
Impressie: Game of Thrones Seizoen 5
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Hoewel dit seizoen een valse start kende vanwege het voortijdig lekken van 4 afleveringen, kunnen we de komende 10 weken weer genieten van de fantasiewereld van George R.R. Martin: Game of Thrones seizoen 5 is namelijk officieel van start gegaan. In deze impressie wordt er besproken wat de trouwe fans, inclusief ondergetekende, allemaal kunnen verwachten dit seizoen, gebaseerd op de eerste aflevering.

SPOILER ALERT! LET OP!

De eerste aflevering van seizoen 5 gaat verder waar seizoen 4 is geëindigd. Tywin Lannister is gedood door zijn zoon Tyrion, die op zijn beurt weer gevlucht is. Alles wat hij heeft opgebouwd, een machtig netwerk dat elke aanval op de troon tegen zal houden, zal nu worden overgedragen aan dochter Cersei en zoon Jaime. De veranderende machtsrelaties binnen de Lannisters en de manier waarop Cersei en Jaime dit gat gaan opvullen worden erg interessant en zal dan ook veel aan bod komen dit seizoen. De andere Lannister, Tyrion, heeft waarschijnlijk de meest interessante verhaallijn dit seizoen: Nadat hij door Lord Varys is geholpen om te ontsnappen uit King’s Landing, hebben ze het plan om zich aan te sluiten bij het steeds sterker wordende leger van Daenerys Targaryen. Dit is aan de ene kant logisch, omdat alleen haar leger, inclusief de drie (inmiddels volwassen) draken, sterk genoeg zal zijn om de Ijzeren Troon te veroveren. Aan de andere kant keert Tyrion zich hiermee volledig tegen zijn eigen familie: iets wat hij al vaker deed, maar nog niet zo rigoureus. De ontmoeting en wat er allemaal tussen deze twee belangrijke personages gaat gebeuren, zal groots worden uitgewerkt en is voor mij de meest interessante verhaallijn.

Game-of-Thrones-Season-5-Varys-and-Tyrion

Ondertussen heeft Daenerys in Meereen, aan de andere kant van de zee, haar eigen problemen, die waarschijnlijk groter zullen worden gedurende dit nieuwe seizoen. In seizoen 4 zagen we al dat ze moeite heeft met regeren en ook in deze aflevering heeft ze moeite met het maken van de juiste keuzes. Hoewel de inwoners vragen om bloederige gladiatorengevechten, blijft ze bij haar standpunt om geen onschuldigen te doden. Ze wil daarnaast ook haar status als “Mother of Dragons” te verbeteren door haar band met de oncontroleerbare draken te herstellen. Ze realiseert zich dat deze draken sterke wapens zijn voor een eventuele strijd. In de eerste aflevering zagen we echter dat de draken niks met hun moeder te maken willen hebben. Of deze band te herstellen valt, is dus maar de vraag.

In het Noorden, bij “The Wall”, is Jon Snow inmiddels uitgegroeid tot een van de beste en meest populaire “Brother of the Night’s Watch”. Daarnaast is Stannis Baratheon, met de mysterieuze Melisandre (Carice van Houten) aan zijn zijde, bij “The Wall” aangekomen en eist dat Jon Snow de “Wildlings” overtuigt om voor zijn leger te vechten. Ook hier zijn twee verhaallijnen van twee personages bij elkaar gekomen, zoals dit waarschijnlijk gaat gebeuren met Tyrion en Daenerys. Meteen in de eerste aflevering is er een soort spanning tussen Jon en Stannis, wat veelbelovend is voor het komende seizoen. Het eerste slachtoffer valt ook gelijk in de eerste aflevering: de koning van de “Wildlings” werd door Stannis op de brandstapel gezet, toen hij weigerde om zich bij Stannis aan te sluiten. Jon Snow verloste hem uit zijn lijden, door hem voortijdig dood te schieten, wat nog meer olie op het vuur gooide tussen hem en Stannis. Wat gaat er gebeuren tussen deze twee belangrijke personages? Wie heeft de langste adem? Dat soort vragen zullen beantwoord worden in dit nieuwe seizoen.

Game-of-Thrones-Season-5-Jon-Davos-and-Stannis

Game of Thrones is een van de meest frustrerende series om te kijken, omdat geen enkel personage veilig is: in elk seizoen wordt er wel een hoofdpersonage vermoord, of zelfs meerdere. Dat maakt het aan de andere kant ook enorm spannend: Wie zal er dit seizoen vermoord worden? Daarnaast is Game of Thrones ijzersterk in het vertellen en het uitbalanceren van meerdere verhaallijnen en dat zullen ze ook dit seizoen blijven doen. De hierboven genoemde verhaallijnen vormen dan ook slechts een deel van wat we kunnen verwachten dit seizoen. De kwaliteit van de serie lijkt wel met elk nieuwe seizoen beter te worden: met een budget van ongeveer 6 miljoen per aflevering mag je dit ook wel verwachten. De draken zagen er fantastisch uit en de locaties zoals King’s Landing en Meereen zijn adembenemend. Kortom: fans van de populairste serie ter wereld kunnen zich weer 10 weken lang opmaken voor goed uitgewerkte verhaallijnen, veel geweld, spannende intriges en, hoogstwaarschijnlijk, een hoofdpersonage dat aan het eind van het seizoen niet meer leeft.