Doorgaan naar artikel
Better Call Saul
Ariana Manduzai
Ariana Manduzai
Profiel

Conclusie

In Better Call Saul kunnen we zien hoe de beroemde en praatgrage Breaking Bad advocaat geworden is zoals hij is. Een ronduit hilarische serie die niet zal vervelen.

“We don’t need a criminal lawyer, we need a ‘criminal’ lawyer.” Dit is hoe de inmiddels legendarisch advocaat Saul Goodman in de serie Breaking Bad werd geïntroduceerd.

De flamboyante en opportunistische Saul is er niet vies van om een graantje mee te pikken van de criminele activiteiten van zijn cliënten. Hoe deze advocaat, met zijn twijfelachtige ethiek, geworden is zoals hij in Breaking Bad te zien is, zien we in de prequel Better Call Saul, waarvan het complete eerste seizoen sinds 7 april op Netflix staat. Bob Odenkirk vertolkt de rol van een advocaat die niet helemaal binnen de lijntjes kleurt uitmuntend.

De grote vraag was of Better Call Saul kon tippen aan Breaking Bad, wat haast onvoorstelbaar is.

Maar het is Vince Gilligan gelukt, Better Call Saul is misschien zelfs wel beter. Het is de zinderende spanning van Breaking Bad maar dan in stroomversnelling en met meer humor. Elke aflevering zit vol verassingen en is ronduit hilarisch.

De serie is, net als Breaking Bad, zo gemaakt dat de kijker nieuwsgierig wordt gehouden naar hoe het verhaal in elkaar steekt en gaandeweg van alles ontdekt: er wordt niets voorgekauwd. Dit maakt de serie erg onderhoudend en heel geschikt voor mensen die snel verveeld raken. Wel moet de aandacht erbij gehouden worden, anders zou je ongemerkt eens heel wat kunnen missen.

Naast de ‘time lapses’ zijn er meer gelijkenissen te trekken met Breaking Bad, vooral te zien is aan de manier hoe er gefilmd wordt. Het is minder duister dan de serie waar het vanaf stamt, maar de manier waarop kleur een symbolische waarde wordt toegekend in Breaking Bad, is in de prequel doorgevoerd (let op het gebruik van blauw en oranje!).

Met Better Call Saul kan het niet anders dan dat je veel sympathie krijgt voor Saul Goodman, de verbaal geniale advocaat. Dat het allemaal een tikkeltje zwaarder maakt voor Jimmy, is dat hij maar weinig steun krijgt om zijn nieuwe leven op te bouwen: hij zit in geldproblemen, heeft nauwelijks werk en moet voor zijn broer zorgen die aan een frappante aandoening blijkt te lijden.

Bob Odenkirk as Saul Goodman - Better Call Saul _ Season 1, Gallery - Photo Credit: Ben Leuner/AMC

Bob Odenkirk as Saul Goodman – Better Call Saul _ Season 1, Gallery – Photo Credit: Ben Leuner/AMC

Al deze factoren zorgen ervoor dat Jimmy het moeilijk kan laten om geen gebruik te maken van zijn talenten als ‘Slippin’ Jimmy’. Niet zo gek dat hij na alle tegenslagen, in de Breaking Bad periode maar besluit om het er beste van te maken en Slippin’ Jimmy en advocaat Jimmy McGill te herenigen tot Saul Goodman: de criminele advocaat voor criminelen met een onderdrukt moreel besef. Het morele besef van Saul Goodman blijkt uit zijn eerste verschijning in Breaking Bad: in eerste instantie wilde Saul niet omgekocht worden omdat hij het ‘onethisch’ vond. Dit was voordat hij een pistool tegen zijn hoofd aan kreeg. De flexibele Saul wist meteen hoe hij het beste moest maken van de situatie en aangezien hij er toch inzat, er ook gelijk wat aan kon verdienen. En dit is wat Saul Goodman nou juist zo sympathiek maakt: hij heeft wel degelijk moreel besef maar weet ook dat hij moet overleven en doet daar verder niet hypocriet over.