Doorgaan naar artikel
Impressie: Halverwege Game of Thrones seizoen 5
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

WAARSCHUWING! DIT BERICHT BEVAT SPOILERS!

We zijn inmiddels halverwege seizoen 5 van de hitserie Game of Thrones. Dat betekent dat het de hoogste tijd is voor een mid-season recap: wat is de stand van zaken in de Zeven Koninkrijken? Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe? Hoe zal dit seizoen verder uitgewerkt worden? We zetten de belangrijkste verhaallijnen voor je op een rijtje. Natuurlijk zijn er nog andere verhaallijnen en is er nog veel meer gebeurd, maar tot nu toe zijn deze verhaallijnen het meest uitgewerkt en het meest aan bod gekomen dit seizoen.

Jon Snow & Stannis Baratheon

“Brother of the Night’s Watch” Jon Snow zit nog altijd bij de muur en heeft gezelschap van Stannis Baratheon en zijn gezelschap. Nadat Mance Rayder, koning van de Wildlingen, in de eerste aflevering door Stannis werd vermoord, vindt er een machtswisseling plaats binnen de Night’s Watch. De verkiezing gaat voornamelijk tussen Allister Thorne, Jon’s aartsrivaal, en Jon Snow zelf. Hoewel het een verloren strijd leek, kreeg Jon een nipte meerderheid en is hij verkozen tot “Lord Commander”, de hoogste rang in Castle Black. Stannis doet de nieuwe leider een voorstel: Als Jon zich aansluit bij Stannis’ leger, wordt hij benoemd tot Jon Stark, heer van Winterfell. Hoewel dit al jarenlang de ultieme droom van Jon is, breekt hij zijn gelofte niet en blijft hij trouw aan de Night’s Watch.

In de derde aflevering wordt Jon’s leiderschap op de proef gesteld. Tijdens de eerste bijeenkomst onder zijn leiding, geeft hij een aantal mensen wat taken. Janos Slynt, vriend van Allister Thorne en die vroeger een hoge functie had binnen de Night’s Watch, krijgt een klus die ver beneden zijn reputatie valt. Slynt’s trots staat hem echter in de weg en hij weigert: iets wat onacceptabel is binnen de Night’s Watch. Jon denkt even na, vraagt om zijn zwaard en dirigeert Slynt naar de plek waar hij geëxecuteerd zal worden. Slynt’s trots maakt plaats voor angst en schaamte en smeekt om vergiffenis. Hoewel Jon zichtbaar twijfelt (en hoewel de “oude” Jon hem wellicht had vergeven), pakt hij toch zijn zwaard op en onthoofdt hem met een soepele zwaai. Dit allemaal onder het toeziend oog van Stannis, die ziet dat Jon Snow een echte leider is geworden.

Stannis zelf heeft niet stilgezeten en maakt zich op om te vertrekken uit Castle Black, om de strijd aan te gaan met House Bolton om het Noorden. In aflevering vijf vertrekt hij daadwerkelijk en laat hij Jon Snow, die tevergeefs heeft geprobeerd de Wildlingen bij team Stannis te krijgen, achter. Het gevecht tussen House Bolton en Stannis om het Noorden, dat waarschijnlijk door het veel sterkere leger van Stannis gewonnen gaat worden, en de rol die Jon Snow in dit gevecht gaat spelen, zullen zeker nog aan bod komen dit seizoen.

jon snow got 5

House Bolton en Sansa Stark

Peter Baelish, beter bekend als Littlefinger, is al sinds het vierde seizoen samen met Sansa Stark. Nadat in het vorige seizoen de tante van Sansa en de vrouw van Littlefinger “zelfmoord” heeft gepleegd (in werkelijkheid is ze in een klif geduwd door Littlefinger), vertrekken ze nu richting het westen, om zo ver mogelijk weg te zijn van Cersei Lannister, die Littlefinger maar wat graag geëxecuteerd wil zien.

Na een lange reis zien we de twee personages in aflevering drie weer verschijnen. Littlefinger vertelt Sansa dat ze met Ramsay, de zoon van “Warden of the North” Roose Bolton, gaat trouwen. Ramsay Snow, die sinds kort Ramsay Bolton heet aangezien zijn vader hem officieel heeft erkend als zijn kind, staat bekend om zijn sadistische, moordlustige spelletjes die hij met Theon Greyjoy (hij staat nu bekend als Reek) speelt. Niet bepaald de ideale echtgenoot, zou je kunnen zeggen. Daarnaast heeft House Bolton ervoor gezorgd dat Sansa’s familie bijna volledig is vermoord, dus het is begrijpelijk dat Sansa absoluut niet met Ramsey wil trouwen. Hoewel Sansa hartelijk welkom wordt geheten door zowel Roose als Ramsay Bolton, druipt de achterdocht ervan af: dit belooft niet veel goeds voor Sansa in de nabije toekomst.

In aflevering vijf komt Sansa achter het geheim van Ramsay en ontdekt ze per ongeluk de afgetakelde Theon, volledig gebrainwasht en gemarteld. Ook Theon was verantwoordelijk voor de moorden op Sansa’s familie, waardoor de ontmoeting al snel ongemakkelijk en zelfs pijnlijk wordt. Als even later Theon als slaaf de eetkamer in wordt geroepen door Ramsay en hij eist dat Theon zijn excuses maakt voor het vermoorden van Sansa’s broers, is er een enorme spanning voelbaar. De sadistische trekjes van Ramsay verdwijnen echter snel als hij erachter komt dat zijn moeder zwanger is (waarschijnlijk van een jongen), waardoor zijn nalatenschap als eventuele heerser van het Noorden in gevaar is.

Met een enorm leger (van Stannis Baratheon) op komst, moet House Bolton zich opmaken voor een gevecht. Dit verhaal is dus nog lang niet afgelopen: ook de onderlinge relaties tussen Ramsay, Roose en Sansa zullen verder uitgewerkt worden dit seizoen. Met name Sansa zal goed moeten uitkijken.

sansa ramsey snow got 5

Tyrion Lannister

Hoewel Tyrion voor het grootste gedeelte aan het reizen is, is dit wel een belangrijke verhaallijn dit seizoen. Nadat Tyrion aan het eind van seizoen vier zijn vader heeft vermoord, wordt hij door Varys geholpen om King’s Landing te verlaten. Hij steekt de zee over naar Pentos en Tyrion gaat samen met Varys op zoek naar de enige die de huidige situatie in de Zeven Koninkrijken enigszins zou kunnen veranderen: Khaleesi Daenerys Targaryen. Haar leger is immers sterker dan het leger van de huidige koning, Tommen Baratheon, en vriendelijker dan Stannis Baratheon, die vanuit het Noorden naar King’s Landing reist. Tyrion, die sinds zijn ontsnapping voornamelijk aan het drinken is, vindt het allemaal prima.

Na een lange reis stoppen ze in aflevering drie in de stad: Volantis. Varys is bang dat de voortvluchtige Tyrion wordt gesnapt, dus besluiten ze om een bordeel in te stappen, waar Tyrion nog meer gaat drinken. Hij is onvoorzichtig, praat met wat meiden en trekt de aandacht van iemand anders: Ser Jorah Mormont. Jorah is afgelopen seizoen uit het gezelschap van Daenerys verbannen toen ze erachter is gekomen dat hij aanvankelijk een spion van de Lannisters was. Jorah besluit echter dat Tyrion het perfecte cadeau zou zijn om weer geaccepteerd te worden door Daenerys en ontvoert hem. Samen reizen ze per boot naar Meereen, waar Daenerys op dat moment is.

Opnieuw verstrekt er geruime tijd door de lange reis (de wereld in Game of Thrones is immers net zo groot als die van ons). Jorah slaat Tyrion af en toe als hij ongehoorzaam is en Tyrion blijft aan één stuk doorpraten. Als ze met hun bootje bij Valyria aankomen, een compleet verlaten stad die nog nooit eerder werd getoond, wordt de stemming opeens wat grimmiger. Eerst duikt de verloren derde (en sterkste) draak van Daenerys, Drogon, op uit het niets. Voor Tyrion is dit de eerste keer dat hij een echte draak ziet. Dan volgt er een spannende scène, waarin het bootje in een hinderlaag van “Stone Men” terecht komt: personen die geïnfecteerd zijn door “greyscale”, een ziekte die ervoor zorgt dat ze in een soort bloeddorstige zombies veranderen. Jorah waarschuwt dat hun huid absoluut niet de huid van de “Stone Men” mag aanraken en er volgt een bloedstollend gevecht. Even lijkt Tyrion vanuit het water gegrepen te worden door zo’n wezen, maar even later zien we dat hij door Jorah gered wordt. Echter: Jorah is wel geraakt en we zien de “greyscale” over zijn arm verspreiden. Dit belooft niet veel goeds voor de rest van het seizoen.

tyrion got 5

Daenerys Targaryen

Daenerys zit met haar leger van “Unsullied” nog altijd in Meereen en probeert over de stad te regeren. Dit valt nog niet mee, want het lijkt wel alsof er elke dag nieuwe problemen bij komen. De slaven die zij van hun meesters heeft bevrijd, willen liever toch slaven zijn en er wordt van haar gevraagd of er weer gladiator-gevechten gehouden mogen worden. Beiden passen niet bij het regime van Daenerys, die volledige vrijheid wil voor haar volk en beide verzoeken worden afgewezen. Maar verreweg haar grootste probleem zijn een nieuwe groep “rebellen”, de “Sons of the Harpy”, gekenmerkt door het dragen van massief gouden maskers. In de eerste aflevering maken we kennis met deze groep toen zij een van Daenerys’ Unsullied vermoordden. Daario Naharis, haar rechterhand en gespeeld door Michiel Huisman, vindt dat ze autoriteit moet laten zien en de enige manier dat de “Mother of Dragons” haar autoriteit kan laten zien tegenover haar volk is middels haar draken. Deze lijken echter ontembaar te zijn geworden: twee zitten vastgeketend in een kerker en de derde vliegt nog ergens rond (die Tyrion dus zag vliegen in Valyria).

Langzamerhand dreigt er een burgeroorlog uit te breken in Meereen, terwijl Daenerys nog steeds op zoek is naar degene die een van haar soldaten heeft vermoord. Hij wordt gevonden en Daenerys wil hem eerlijk berechten, maar Mossador, een slaaf die adviseur van Daenerys is geworden, nam het heft in eigen handen en vermoordde hem, claimend dat de mensen van Meereen geen gerechtigheid kennen, alleen maar bloed. Daenerys pikt dit niet en neemt hem mee naar een publieke plek, waar ze zijn executie eist. Dit loopt echter uit de hand te lopen als aan de ene kant de ex-slaven haar om vergiffenis vragen en aan de andere kant de slavendrijvers die de executie goedkeuren. Ze gaan met elkaar op de vuist en er heerst chaos in Meereen. Daenerys is de greep op haar volk zo goed als kwijt.

Nog steeds zijn de Sons of the Harpy een doorn in het oog van Daenerys, die steeds meer mensen vermoorden. Als Barristan Selmy, vroeger een van de beste ridders ooit en tegenwoordig onderdeel van het gezelschap van Daenerys, een ommetje door de stad maakt, valt hij plots in een hinderlaag van de Sons. Even later schieten de patrouillerende Unsullied, waaronder Grey Worm, eveneens onderdeel van het gezelschap, Barristan te hulp, maar het is te laat: Grey Worm raakt ernstig gewond en Barristan Selmy overleeft de hinderlaag niet. Daenerys is ervan kapot en roept de leiders van alle grote families in Meereen bijeen. Haar lieve, politiek correcte karakter maakt plaats voor een sterke leider die laat zien wie de baas is. De leiders van de families worden naar haar draken geleid en een van de leider wordt als voer aan de draken gegeven. Ze waarschuwt de rest van de families en vertelt hen wie hier de baas is. Terwijl het nieuws dat ze haar macht aan het verliezen is naar de rest van de Zeven Koninkrijken sijpelt, probeert Daenerys haar macht zo goed mogelijk te behouden, om straks gemakkelijk de strijd om de Ijzeren Troon te kunnen winnen. Het zal mij benieuwen.

daenerys 2 got 5

Arya Stark

Laten we natuurlijk Arya niet vergeten: het favoriete personage van menig Game of Thrones-fan, vanwege haar strijdlust en haar koppigheid. Arya kreeg een munt van de “Faceless man” Jaqen H’ghar en vertrok in seizoen vier naar Braavos, waar ze in de tweede aflevering van seizoen vijf aan komt. Ze gaat rechtstreeks door naar “The House of Black and White” (zie foto). Hier hoopt ze haar munt te verzilveren, om zo met de hulp van Jaqen lid te worden van de “Faceless”. Als ze aanklopt, doet een vreemde man open. Ze vraagt of Jaqen daar is, de man zegt dat ze verkeerd zit en doet weer dicht. Nadat ze teleurgesteld op de trap blijft zitten en de namen opnoemt die op haar wraaklijstje staan (Cersei Lannister, Walder Frey, The Mountain, Meryn Trant), gooit ze de volgende ochtend de munt in het water en loopt ze door de stad. Daar komt ze dezelfde man weer tegen. Ze volgt hem naar hetzelfde huis en plots blijkt, na een gedaanteverwisseling, dat de vreemde man toch Jaqen is. Hij brengt Arya naar binnen de haar training kan beginnen.

Na een tijdje vooral de vloeren te hebben geschrobt, raakt ze ongeduldig. Ze heeft er genoeg van en vraagt hoe ze “No One” wordt. Haar vraag wordt door Jaqen beantwoord met een andere vraag: hoe kun je niemand worden als al je bezittingen die van Arya Stark zijn? Arya begrijpt dat ze al haar bezittingen weg moet doen. Alleen van Needle, haar zwaard die ze al sinds seizoen een heeft, kan ze geen afstand doen en ze begraaft hem onder wat stenen. Het blijft echter nog een mysterieuze training en we weten niet veel meer dan dit. Zou ze uiteindelijk van gedaante kunnen veranderen? Zal haar training goed aflopen? Wie weet kunnen we deze vragen aan het eind van dit seizoen beantwoorden.

arya got 5

Foto’s: HBO©