Doorgaan naar artikel
Recensie: Total Recall, pure actie met een matig verhaal
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Donderdag 9 augustus 2012 gaat Total Recall in premiére. Een echte actiethriller over realiteit en geheugen. De film is een remake van de in 1990 verschenen film (regie door Paul Verhoeven en hoofdrol voor Arnold Schwarzenegger) en opnieuw geïnspireerd op het bekende korte verhaal “We Can Remember It For You Wholesale” door Philip K. Dick. Vrijdag 3 augustus is deze film aan de pers getoond. Nieuwerwets.tv was erbij!

Verhaal
Ondanks zijn knappe en lieve vrouw Lori Quaid (Kate Beckinsale) is fabrieksarbeider Douglas Quaid (Colin Farrell) gefrustreerd. Om meer uit zijn leven te halen brengt hij een bezoek aan Rekall, een bedrijf dat je verlangens kan omzetten in echte herinneringen. Quaid ziet dit wel zitten en laat zich een leven als superspion inplanten. De procedure gaat fout en Quaid wordt zelf een doelwit. Hij slaat op de vlucht voor de politie met aan het hoofd Cohaagen (Bryan Cranston), de leider van de vrije wereld. Tijdens zijn vluchtpogingen ontmoet hij Melina (Jessica Biel). Zij is een rebel van The Colony en samen met haar gaat Quaid opzoek naar de leider van het verzet (Bill Nighy) om Cohaagen te stoppen. Hierdoor is de lijn tussen fictie en realiteit zo vaag dat het lot van de wereld op het spel staat. Tijd dus voor Quaid om de confrontatie aan te gaan op zoek naar zijn ware identiteit, zijn echte liefde en zijn eigen lot.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-qCN0DxYcNo&hd=1[/tube]

Twee werelden
De film speelt zich af aan het eind van de 21e eeuw. Deze wereld is inmiddels onbewoonbaar door een Chemische oorlog. Toch zijn er nog 2 gebieden waar geleefd kan worden. Deze gebieden zijn opgedeeld in de Federation of the British Republic (FBR) en New Shanghai, ook wel The Colony genoemd. De twee werelden zijn verbonden door The Fall, een soort metro systeem die dwars door de aarde gaat. Quaid leeft in The Colony en reist elke dag in 17 minuten naar de FBR om daar in een fabriek te werken aan het robotleger van de FBR. De FBR heeft de overmacht in de wereld. In The Colony zit het verzet en zij eisen meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Inspiratie uit verschillende films
Opvallend aan Total Recall is dat de inspiratie uit veel verschillende films is gehaald. De robots hebben veel weg van de robots uit I, Robot. De opbouw in wat realiteit is en wat niet doet denken aan Inception. De wereld zoals die er in de toekomst uitziet lijkt op The 5th Element en misschien ook wel op de wereld in de game Blade Runner.

3D
In de tijd dat de meeste films in 3D worden vertoond, is dit voor Total Recall niet het geval. Producer Neal H. Moritz heeft deze keuze bewust gemaakt. De producers hadden al besloten dat het te veel zou zijn, en dat de film om Colin Farrell gaat en niet om de 3D. Of dit de juiste keuze is, is maar de vraag. De film bevat scènes waarin het goed tot zijn recht zou kunnen komen. Een gemis is het echter ook niet.

Hoog tempo
Het verhaal speelt zich in hoog tempo af. De actie scènes volgen elkaar snel op. Het verhaal komt dit misschien niet helemaal ten goede, maar voor de echte actiefilm fan is dit helemaal niet erg. De film begint direct met een actiescène. Pas hierna wordt het verhaal van Douglas Quaid verteld en wordt al snel duidelijk waarom hij naar Rekall wil voor een herinnering. Toch blijft het wel een beetje gissen wat nou de realiteit is en wat niet. Het gissen maakt de film interessanter, maar het verhaal is niet nodig om de film te begrijpen. Toch had met meer diepgang de film nog beter kunnen uitpakken en de verhoudingen tussen realiteit en geheugen meer tot vraagtekens kunnen leiden.

          

Colin Farrell koning van de remakes
Het is niet de eerste keer dat Colin Farrell in een remake speelt. Eerder deed hij dit al samen met Jamie Foxx in Miami Vice. Ook in Total Recall zijn de acteertalenten weer duidelijk zichtbaar. De ernst die hij kan uitstralen geven hem dat talent waarom hij voor deze film is gekozen. Dit zag je terug in Phone Booth en ook nu weer zie je overtuiging in de vertolking van zijn rol. Over de complete cast valt overigens niet te klagen. Jammer dat John Cho, onder andere bekend van Flash Forward, Off Centre en American Pie, een te klein aandeel heeft. Hij speelt de rol van McClane, werkzaam bij Rekall.

Deze film zal niet de knaller van deze zomer zijn. Voor de liefhebbers van science fiction en pure actie is het een aanrader om deze film in de bioscoop te bezoeken. De echte diepgang ontbreekt en dit had beter uit kunnen pakken door meer elementen aan te brengen. Toch is het de makers redelijk gelukt om deze diepgang erin te krijgen en weten ze op zich in het midden te laten wat realiteit is en wat niet. De film kijkt leuk weg en de acteerprestaties zijn goed. Een saai moment is niet te ontdekken omdat er continue actie is.