Doorgaan naar artikel
Plantronics RIG 500HS
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Plantronics RIG 500HS is een comfortabele headset en biedt prima geluid. Hoewel het geen super geluidskwaliteit betreft, is het voldoende voor zijn prijsklasse. Het lichte gewicht van de headset, de verstelbare onderdelen en de zelfregelende band zorgt ervoor dat de headset voor ieder hoofd passend te maken is en urenlang gebruikt kan worden.

Plantronics heeft twee nieuwe headsets op de markt gebracht voor de PlayStation 4. Één van deze headsets is de Plantronics RIG 500HS.

Voor een leuke en goede headset ben je al gauw een hoop geld kwijt. De door Plantronics ontwikkelde RIG 500HS valt in een relatief lage prijsklasse; de headset kost ongeveer 60,- euro. Voor velen kan dat misschien alsnog als duur worden ervaren, maar  voor een gemiddelde gamingheadset ben je vaak nog meer kwijt.

De Plantronics RIG 500HS bevat een officiële PlayStation-licentie waarmee wordt aangegeven dat alle functies werken voor de PlayStation. Daarnaast is de headset ook voorzien van een PlayStation-tintje door bijvoorbeeld het logo op de oorstukken. De headset wordt geleverd als bouwpakket zodat je ‘m zelf in elkaar kan zetten en de juiste instellingen kan toepassen. Het is tevens mogelijk om andere onderdelen te kopen. Daarmee kan je de headset wat persoonlijker maken met bijvoorbeeld een andere kleur.

Rig 500HS

Wat verder opvalt is de open ruimte tussen de onderdelen. In de hoofdband zijn open stukken verwerkt wat resulteert in een uitermate lichte headset. Doordat de Plantronics RIG 500HS zo licht van gewicht is, merk je amper dat je hem op je hoofd hebt en kan je urenlang zonder enige moeite spelen. Onder de hoofdband is nog een andere band gemonteerd. Dit komt het design van de headset niet ten goede, maar biedt wel extra functionaliteit.

De hoofdband past zich namelijk aan naar de vorm van je hoofd waardoor de volledige headset niet op je hoofd rust, maar wordt ondersteund door de zelfregelende band. Dit maakt de Plantronics RIG 500HS passend voor elk hoofd. Naast de hoofdband die automatisch op je hoofd wordt afgestemd, kunnen de oorstukken ook nog handmatig worden versteld om zo de headset geheel naar wens passend te maken.

rig 500hs

Wat het geluid betreft is de Plantronics RIG 500HS prima, maar niet uitermate goed. Het geluid wordt in stereo weergegeven, maar dat is normaal gezien de prijsklasse. Voor een surround headset betaal je normaliter een stuk meer. De tonen komen helder binnen, maar missen net te veel ondersteuning van elkaar. Zo worden de midden en hoge tonen te weinig onderbouwd door de lage tonen. De zachte oorstukken sluiten goed af rondom de oren zodat omgevende geluiden niet storend zijn tijdens je gamesessie. De verstelbare en afneembare microfoon brengt gesprekken goed over naar de ontvanger en wanneer de microfoon omhoog wordt geplaatst, springt deze automatisch op mute.