Doorgaan naar artikel
Sébastien Loeb Rally EVO
Paul Ruiter
Paul Ruiter
Profiel

Conclusie

Met name de fanatieke autosportliefhebbers zullen zich prima kunnen vermaken met de zeer diverse parcoursen, de goede careermode en het uitgebreide wagenpark dat Sébastien Loeb Rally Evo biedt. Door een berg aan content en de mogelijkheid te sleutelen aan je wagen, is de game authentiek. De te gevoelige besturing werpt echter een niet te negeren smetje op SLRE, doordat crashes te makkelijk gebeuren. Houd je echter van een uitdaging, dan is dit de game voor jou.

Rallyfanaten zullen ongetwijfeld opveren bij de naam Sébastien Loeb. Deze Fransman is een levende legende in de autosport en schreef maar liefst negen keer de wereldtitel op zijn naam. Niet raar dus dat ontwikkelaar Milestone Loeb polste om zijn naam en expertise te verlenen aan hun nieuwste rallygame. Sébastien Loeb Rally Evo was het resultaat, met de carrière van de legende als rode draad.

Want in Sébastien Loeb Rally EVO (SLRE) kun je niet alleen het gebruikelijke racegame-pad bewandelen, waarin je onderaan begint en je een weg omhoog knokt op de wereldranglijst, maar ook de belangrijkste races uit de carrière van Loeb herbeleven. Het zijn er maar een paar, maar ze zijn indrukwekkend. Ook de interviews die je achteraf te zien krijgt, waarin de Fransman zelf terugblikt op zijn races, zijn een toffe toevoeging.

Naast de ‘Loeb Experience’, kun je je uiteraard ook urenlang wagen aan de careermode, waarin je als jonge coureur de wereldtop bestormt met je bijrijder. Elke race levert geld op voor nieuwe wagens, een podiumplek doet je stijgen op de wereldranglijst. In de verschillende voertuigcategorieën race je op een zeer divers aanbod van maar liefst 300 kilometer aan rallyparcoursen. De ene keer waag je je op het krappe asfalt van San Remo – San Romolo, de andere keer op een zandweg in Mexico of een besneeuwd bos in Finland. Het maakt dat je wagen op al die verschillende typen ondergrond anders moet worden afgesteld. Door bijvoorbeeld lichtere vering, een lagere schakeltijd of een andere rem-afstelling. Voor elke race kun je je wagen uitgebreid aanpassen aan het type parcours. Dit is vooral een toevoeging voor de liefhebbers, want het is een vrij technisch verhaal. Het dwingt je wel na te denken en te experimenteren met je voertuig.

En wat voertuigen betreft is er voor elk wat wils. Sébastien Loeb Rally EVO heeft een groot wagenpark, met zowel de nieuwste bolides, als modellen van dertig jaar geleden. Vooral het feit dat je ze redelijk uitgebreid aan kunt passen en bewerken, maakt het leuk om vaak je garage te bezoeken en regelmatig te wisselen van racemonster.

Wat de races zelf betreft, biedt Sébastien Loeb Rally EVO vooral een uitdaging. Zelfs de doorgewinterde racefans zullen een flinke kluif hebben aan de vernauwende wegen, technisch lastige bochten en de gevoelige wegligging van de auto’s. Met name dat laatste maakt de game uitdagend, maar legt tegelijkertijd zijn grootste zwakte bloot. Milestone laat zijn wagens namelijk te veel over het parcours ‘drijven’. Bij een minuscuul stuurfoutje is de kans vrij groot dat je over de kop vliegt. Dat kun je een aantal keer terugdraaien middels een ‘rewind’, maar die zijn beperkt.

Sebastien Loeb Rally Evo redbull

Vooral bij een onverharde ondergrond zul je minutieus te werk moeten gaan en ben je net zo vaak aan het corrigeren als vooruit aan het kijken naar de volgende bocht. Een klein stuurfoutje op een lullig moment staat te vaak garant voor een crash. Juist wanneer je net die vreselijke haarspeldbocht in één keer goed neemt en twee tellen later over de kop vliegt door een klein en stom stuurfoutje, voel je je bedonderd. Tel daarbij op dat de parcoursen grafisch wat schaars zijn aangekleed en je hebt de twee grootste kanttekeningen van Sébastien Loeb Rally EVO.  De game levert daardoor wat in aan kwaliteit en dat is zonde, want SLRE verveelt niet snel, biedt veel content voor de gemiddelde racegame en zou in optimale vorm één van de beste in zijn soort zijn geweest. Een goede patch om het één en ander op te poetsen zou de game van Milestone nog kunnen opkrikken van goed naar geweldig.