Doorgaan naar artikel
Filmarchief: Silence of the Lambs & Close Encounters of the Third Kind
Max van der Heijden
Max van der Heijden
Profiel

Twee films in het filmarchief deze week. De thriller aller thrillers en een science-fiction-film met daarin vijf wereldberoemde tonen. De eerdere afleveringen van het filmarchief kun je hier teruglezen.

Max

Silence of the Lambs (1991)

Silence of the Lambs, was de eerste thriller die ik ooit zag. Het was de eerste horrorachtige film die ik ooit zag en een van de beste films die ik ooit heb gezien. Dit is vooral te danken aan Anthony Hopkins. Hij speelt de briljante kannibaal Dr. Hannibal Lecter en moet de onervaren FBI-agente Clarice Starling, gespeeld door Jodie Foster, helpen bij het opsporen van de seriemoordenaar Buffalo Bill. De scènes tussen Lecter en Starling, slechts van elkaar gescheiden door dik glas, vormen het hoogtepunt van de film. Een intrigerend spel van kat en muis, waarbij het niet altijd even duidelijk, wie de kat en wie de muis is.

Max

Close Encounters of the Third Kind (1981)

Op de middelbare school volgde ik muziek en een van de eerste stukken die wij daar behandelden was het motief van Close Encounters of the Third Kind. Deze vijf tonen, G – A – F – F (deze een octaaf lager) – C (omhoog), zouden componist John Williams een jaar kosten om te bedenken. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn en na 35 jaar zijn ze nog steeds herkenbaar en misschien wel het meest memorabele ‘personage’ uit de hele film.