Doorgaan naar artikel
Sony SRS-XB3
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Sony heeft met de SRS-XB3 een leuke draadloze draagbare speaker ontwikkeld welke voornamelijk door de extra bass een goed en vol geluid geeft. Het is daarnaast ook een pluspunt dat de speaker tegen water kan zodat deze gemakkelijk tijdens het douchen gebruikt kan worden. Helaas is de speaker niet de kleinste en heeft een gewicht van bijna een kilo. De mogelijkheid om meerdere speakers te koppelen kan resulteren in een ruimtevullend geluid. Dit is iets wat niet veel andere speakers bieden. Ondanks het goede geluid en de stevige bouw is de speaker, met een gemiddelde prijs van 170,- euro, niet de goedkoopste draagbare speaker op de markt.

Eerder dit jaar kondigde Sony een aantal nieuwe draadloze speakers aan waaronder de Sony SRS-ZR5 en SRS-ZR7, maar ook de Sony SRS-XB2 en SRS-XB3. De eerste twee modellen vallen onder de hi-res audio, waarvan Sony al meerdere producten van in zijn assortiment heeft. De laatste twee genoemde modellen vallen onder de waterbestendige draagbare speakers met een extra bass functie. In deze review bespreken we een van de speakers uit die categorie: de Sony SRS-XB3.

Wanneer je de doos bekijkt valt gelijk op dat er met grote letters ‘Extra Bass’ op staat gedrukt. Dit is tevens terug te vinden op een knop op de speaker zelf. De Sony SRS-XB3 is beschikbaar in de kleuren blauw, rood, groen en zwart en heeft een standaard design waarbij de voorkant volledig is voorzien van gaas waar de speakers achter zitten verwerkt. De rest van de behuizing bestaat uit plastic met een rubberen rand evenals de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de speaker goed op zijn plek blijft staan. De achterzijde bevat nog een extra klepje waar enkele aansluitingen zijn verwerkt. Zo is er een stroomaansluiting aanwezig om de speaker op te laden, maar ook een 3,5mm jack aansluiting en een USB-poort om je smartphone aan op te laden. Dit laatste is erg handig wanneer je nog vanaf je smartphone wilt streamen, maar de batterij bijna leeg is. De bovenkant van de speaker is voorzien van een aantal knoppen. Naast de standaard volumeknoppen (wat overigens ook via de smartphone te regelen is) is er een knop om de Bluetooth in- of uit te schakelen, een knop voor de extra bass te activeren, een knop om een inkomend telefoongesprek te beantwoorden en een knop waarop ‘add’ staat.

Sony SRS-XB3

Met die laatstgenoemde knop is het mogelijk om een tweede speaker te koppelen waarmee je een groter bereik creëert voor je geluid. Er kunnen zo meerdere speakers in een ruimte worden geplaatst waarbij de ene speaker het linker geluid verzorgd en de andere speaker het rechter geluid. Er kan ook ingesteld worden dat beide speakers hetzelfde geluid geven. Dit is erg handig om hiermee een grotere ruimte te vullen van hetzelfde geluid. Daarnaast is het mogelijk om de Sony SRS-XB3 in twee standen te gebruiken. De speaker kan zowel liggend als staand worden gebruikt, al is deze staand minder stabiel. Dit komt wellicht door de vorm van de behuizing en het formaat van de speaker. Zo is de speaker met de afmetingen van 80mm hoog, 83mm diep en 211mm breed niet de meest compacte speaker, maar is desondanks goed handelbaar. Het gewicht van de speaker ligt ongeveer op 900 gram.

Het maken van de verbinding met de Sony SRS-XB3 is vrij eenvoudig. Wanneer de Bluetooth is ingeschakeld komt deze in een koppelstand waarop je bijvoorbeeld met je smartphone eenvoudig verbinding kan maken. Mocht de speaker al verbonden zijn met een toestel en je wilt deze met een andere verbinden, dan dien je de Bluetooth-knop ingedrukt te houden tot deze in de koppelstand terecht komt. Wanneer je een toestel hebt wat gebruik maakt van NFC (Near Field Communication) dan kan deze direct worden gekoppeld door een korte aanraking op het NFC-logo aan de bovenkant van de speaker.

sony srs-xb3

De Sony SRS-XB3 is voorzien van het IPX5 certificaat wat inhoud dat de speaker tegen een straal water kan. De speaker is dus niet alleen spatwaterdicht, maar kan ook een volle straal water overleven. Dit is wel interessant voor degenen die bijvoorbeeld graag van een muziekje genieten tijdens het douchen. Je dient er overigens wel voor te zorgen dat het klepje aan de achterzijde goed is afgesloten. Dit wordt ook nadrukkelijk aangegeven in de handleiding en een extra label wanneer je hem nieuw uit de doos haalt.

Wat het geluid betreft zit het bij de Sony SRS-XB3 wel goed. Er zijn twee speakers aanwezig met een doorsnede van 45mm en twee passieve radiatoren voor de lage tonen. Samen zorgen deze voor een prima geluid. Voornamelijk wanneer de extra bass is ingeschakeld merk je echt het verschil en zijn de lage tonen duidelijk aanwezig. De balans is in orde zodat de lage tonen niet de overhand nemen maar puur aanwezig zijn voor meer volume. Wanneer de functie wordt uitgeschakeld klinkt het geluid nogal flets. Door de krachtige accu kan je genieten van 24 uur non-stop muziek, mits deze volledig is opgeladen.