Doorgaan naar artikel
Orange Is the New Black seizoen 4
Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer
Profiel

Conclusie

Orange Is the New Black (OITNB) seizoen vier is spannend, schokkend, grappig en actueel. Het seizoen verveelt nog steeds niet: je gaat als een speer door de afleveringen. Het is jammer dat Piper Chapman niet zo heel interessant meer is, maar er zijn gelukkig nog vele andere, nieuwe personages om naar uit te kijken. Bekende personages die we willen zien, krijgen we grotendeels ook dit seizoen weer te zien.

Eindelijk! Seizoen vier van Orange Is the New Black (OITNB) is nu beschikbaar op Netflix. En het had niet later moeten komen want we willen nu eindelijk weleens weten wat de dames van de Litchfieldgevangenis te wachten staat.

OITNB is een komedie-dramaserie gebaseerd op de autobiografie van Piper Kerman. Jenji Kohan (Weeds, Tough Trade) schreef het scenario. De hoofdpersoon is Piper Chapman (Taylor Schilling, Stay). Een, nu goed geïntegreerde, gevangene. Ze is een hoogopgeleide, blonde New Yorkse en valt in het niet bij de zware meiden met hele andere achtergronden. In de bak maakt ze kennis met deze personages die elk een eigen verhaal hebben.

Orange Is the New Black (OITNB)

Foto: Netflix

In de voorgaande seizoenen van Orange Is the New Black zagen we de knipperlichtrelatie van Chapman en Alex Vause (Laura Prepon, That ‘70s Show). Daar kwam in het derde seizoen een concurrente bij: Stella (Ruby Rose, model en VJ). De knappe actrice weet heel wat harten op hol te laten slaan, maar in seizoen drie zet Piper haar aan de kant. Ze runt een succesvolle slipjeshandel waardoor ze eindelijk iets om handen heeft in de gevangenis. Niemand mag denken dat er met Piper te sollen valt. Als blijkt dat Stella dwarszit, zorgt Piper ervoor dat Stella op de zwaarbeveiligde afdeling terechtkomt. In de eerste afleveringen van het vierde seizoen denkt Piper hierdoor een reputatie te hebben, maar dat blijkt vies tegen te vallen. Pipers houding is naïef en een beetje irritant. Haar personage is niet heel interessant meer, zeker wanneer al snel haar slipjesimperium op instorten staat. De achtergrondverhalen van de andere vrouwen en het grotere plaatje is een leukere verhaallijn.

Orange Is the New Black (OITNB)

Grote baas Caputo (Nick Sandow, The Wannabe) kampt in seizoen drie met gigantische bezuinigingen en onbetrouwbaar personeel. De veiligheid van de gevangenis bereikt een dieptepunt als alle gevangenen via een gat in het hek wegglippen. Dat is ook waar seizoen vier de draad weer oppakt: het moment dat de vrouwen na de ontsnapping een duik nemen in het naastgelegen meertje.

We zagen al een busje vol nieuwe gevangenen aankomen tegen het einde van seizoen drie. Nieuwe personages worden geïntroduceerd zoals de moslima die bij Cindy (Adrienne C. Moore, The Lennon Report) moet slapen. De drukte van al deze nieuwkomers wordt iedereen teveel: maandverband raakt op, er wordt geruzied om plek voor spulletjes, en voor de douches staan lange rijen.

Wat OITNB dit seizoen weer goed doet, is het doseren van humor en drama. We leerden de intimiderende Vee kennen (Lorraine Toussaint, Ask Me Anything). In het nieuwe seizoen maken we kennis met een positiever en luchtiger personage: beroemdheid Judy King (Blair Brown, Fringe, Dark Matter). Zij brengt de gevangenen een beetje samen, ondanks het onderlinge racisme. Toch broeit er iets: de Latina’s en de Dominicanen realiseren zich dat ze in de meerderheid zijn en willen de boel overnemen. De spanning tussen deze groepen loopt hoog op.

Poussey, Nicky, Sophia Burset, Crazy Eyes, Sam Healy, Doggett en Big Boo zijn slechts een paar personages die we weer zullen zien. Door de gigantische omvang van de cast is er altijd wel een verhaallijn. Al zou het soms wel fijn zijn om niet steeds te hoeven schakelen van het ene naar het andere. Hoe dan ook, Orange Is the New Black is ook dit seizoen geen straf om naar te kijken.