Doorgaan naar artikel
Person of Interest: Maak kennis met de nieuwe serie van J.J. Abrams
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Aanstaande zondag komt er een nieuwe serie op de Nederlandse televisie. Een serie die gaat over een voormalig CIA agent (Jim Caviezel) die samen gaat werken met de mysterieuze miljardair (Michael Emerson) om gewelddadige misdaden in New York City op te lossen. Maak in dit artikel kennis met de cast en kom meer te weten over het verhaal.

Het verhaal
John Reese (Jim Caviezel) is een voormalig commanndo en CIA agent. Hij leeft in New York City en na een vreemd incident is hij vermoedelijk dood. Hij wordt benaderd door Harold Finch (Michael Emerson, een teruggetrokken miljardair en computergenie, die leeft onder een valse identiteit. Hij heeft na 9/11 een computersysteem gebouwd voor de overheid die terreur aanslagen kan voorspellen. De overheid was niet geïnteresseerd in het systeem en de resultaten die het leverde. Toch is Finch vastbesloten om zijn systeem te gebruiken en de misdaden tegen te houden. Hij huurt daarom Reese in om toezicht te houden en zo nodig in te grijpen. Dit alles dankzij zijn naam in het leger en de CIA. De informatie over mensen die betrokken gaan raken bij een toekomstige misdaad krijgt Finch via een achterdeur in zijn systeem. Het duo probeert op deze manier het mysterie rondom de persoon op de lijst, de persons of interest, te ontrafelen en de misdaden te stoppen voordat deze plaats zullen vinden.

De hoofdpersonages
John Reese (Jim Caviezel) is een voormalig commando van de US Army en een CIA agent die voor dood is verklaard. Er is niet veel bekend over zijn achtergrond en zijn naam is een aanname door de vele schuilnamen die hij heeft. Hij heeft vlak voor hij Finch ontmoette zijn geliefde Jessica verloren, iets wat hem veel pijn heeft gedaan. Hij heeft ervaring in het gebruik van een scala aan wapens, beheerst goede vechttechnieken en heeft een goed tactisch inzicht. Over Finch weet hij vrij weinig en ondanks dat hij dat graag zou willen krijgt hij niet veel van Finch los.
Harold Finch (Michael Emerson) is een teruggetrokken miljardair en software genie. Hij heeft de machine ontwikkeld die de sociale zekerheid van de mensen kan isoleren en er zo achter komen of ze misdadigers zijn op basis van de gegevens die gegenereerd worden aan de hand van surveillancegegevens. Na een traumatische ervaring in zijn eigen leven, dat leidde tot de dood van zijn zakenpartner, werft hij Reese om hem te helpen om de mensen uit te schakelen die de machine identificeert. Finch woont en werkt in een verlaten bibliotheek en zijn lichaam toont ernstig lichamelijk letsel.
Detective Joss Carter (Taraji P. Henson) is een NYPD detective en alleenstaande moeder. Ze is een voormalig ondervrager in het Amerikaanse leger. Deze baan gaf ze op in 2004, maar ze kon het handhaven van de wet niet achter zich laten en keerde terug bij de politie. Ze ontmoet Reese voor het eerst als hij een gevecht aan gaat met een groep mannen bij de New Yorkse Metro. Wat haar is bijgebleven is de man in het mysterieuze pak. Carter moet Reese in eerste instantie arresteren, maar uiteindelijk gaat ze hem en Finch helpen. Dit, zonder het bestaan van de machine te weten.
Detective Lionel Fusco (Kevin Chapman) is een corrupte agent. Hij wordt gechanteerd door Reese om als bron binnen te politie te kunnen werken. Finch regelt later dat hij wordt overgeplaatst zodat hij met Carter kan samenwerken. Hierdoor wordt hij steeds loyaler naar Finch en Reese.

Uiteraard kent de serie veel terugkerende personages. Dit is onder andere Jessica, de verloren liefde van Reese.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering wordt er kennis gemaakt met de personages en zal er meer duidelijkheid ontstaan over het verhaal. Hoe is Reese bij Finch terecht gekomen? Wie zijn de detectives en wie is Finch überhaupt? Wat zal de eerste opdracht van Reese worden?

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=_xAK3ueOJxE&hd=1[/tube]

In Amerika gaat het tweede seizoen binnenkort in premiere. De serie doet het daar goed, alleen de eerste aflevering had al meer dan 13 miljoen kijkers. Op de People’s Chioce Awards 2012 heeft de serie de award voor favoriete nieuwe drama serie gewonnen. Person of Interest zal zondag op Veronica te zien zijn. Deze komt direct na de nieuwe afleveringen van Hawaii Five-O om 21:25 uur.