Doorgaan naar artikel
Impressie: Girls Seizoen 2
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Het eerste seizoen van Girls, uitgezonden op HBO, werd onverwachts een enorme hit. De vergelijking met Sex and the City werd in zijn begin dagen al snel gemaakt, maar niets is minder waar. Dezelfde rauwheid en realisme hevelt zich ook over naar het tweede seizoen van Girls.

Nog meer verloren dan eerst
Girls volgt het wel en wee van een vriendinnengroep bestaande uit de twintigers Hannah, Marnie, Jessa en Shoshanna. Ze zijn klaar om met de serieuze mensen wereld mee te doen, maar niks komt vanzelf. Allesbehalve de glitter en glamour zoals in Sex and City. Onderbetaald werk, weinig succes in relaties en vaak onbedoeld zelfdestructief zijn de onderwerpen die de boventoon voeren. Het klinkt droeviger dan het is, want de situaties zijn vaak zo zielig en absurd dat ze eerder om te lachen zijn dan om te huilen. Na het einde van het eerste seizoen waren de vriendinnen nog verder van hun doelen dan aan het begin van de serie. Het tweede seizoen belooft eveneens weinig goed voor de vier.

Alles valt uit elkaar
De eerste vijf afleveringen van het tweede seizoen laten een bittere nasmaak achter. Er lijkt weinig goed te gaan. Vriendschappen en relaties worden tot het uiterste getest, waardoor het tweede seizoen regelmatig een serieuzere toon heeft dan het eerste seizoen. Er is helaas minder te lachen. De hoofdpersonages zijn veel minder sympathiek dan eerst. Hoewel dat eerst vooral grappig en aandoenlijk was, begint het langzamerhand erg uitputtend te worden om ze telkens dezelfde fouten te zien maken. Daarbij is vooral Adam een gemis als vast hoofdpersonage voor een komische noot.

[one_half] [/one_half][one_half] [/one_half]

Nieuwe castleden en gastrollen schitteren
Flamboyante homo Elijah Krantz (Andrew Rannells) is Hannah’s nieuwe huisgenoot (en tevens ex-vriendje). Het is vooral Krantz die een speciale vernoeming verdient voor zijn rol in het tweede seizoen. Zijn rol in het eerste seizoen was marginaal en wat eentonig; zijn optreden als tegenspeler van Hannah brengt daar verandering in. Eveneens levert Donald Glover als Sandy een aantal interessante scenes op. Zijn personage is een stuk serieuzer dan dat van hem als Troy in Community. Het zijn enkele smaakmakers die broodnodig blijken te zijn wanneer de oudgedienden uit de serie vooral grimmig lijken te worden.

De serie is steeds minder grappig aan het worden en daar waar humor eerst de boventoon had begint drama deze nu over te nemen. De serie mist momenteel de krankjorum Adam die de boel dusdanig absurd maakte dat zelfs drama lachwekkend werd. Zijn terugkeer is echter beloofd.

Hoewel de toon wat serieuzer is geworden blijft Girls vaak (onverwachts) grappig. Wie net afgestudeerd is en op zoek is naar een baan of gewoon niet weet wat te doen met z’n leven zal veel van de situaties in Girls herkennen. Lena Dunham (zij schrijft Girls en speelt Hannah) is verre weg één van de meest aandoenlijke en grappigste vrouwen op televisie op dit moment. Met nog vijf afleveringen te gaan is het te hopen dat het uit het droevige dal klimt waar de serie langzaam is ingeraakt.