Doorgaan naar artikel
Diablo III houdt op met Auction House
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Het leek zo’n verbetering ten opzichte van het systeem in Diablo II: niet meer game in, game uit om items te ruilen voor items, maar voor geld items kopen en verkopen op een veiling. Het bleek een complete vergissing en jammer genoeg werd Diablo III mede niet de game die het had kunnen zijn door dit nieuwe systeem.  Blizzard ziet zijn fout in en heeft besloten de auction house te verwijderen.

Sinds het begin is de auction house een doorn in het oog geweest voor de gameplay van Diablo III. Spelers struinden liever de veilingen af op zoek naar koopjes en goede deals dan dat zij gingen vechten tegen monsters om zo hun nieuwe wapentuig te krijgen. Wie door had wat goed verkocht kon veel geld verdienen en dat niet alleen, ook werden een poos de zogeheten gold runs (waarbij zoveel mogelijk geld binnenhalen het doel was) populairder dan vechten tegen eindbazen. Het resultaat was dat er hyperinflatie ontstond, prijzen stegen (en stijgen nog altijd) de pan uit. Argentinië was er niks bij, het was zelfs zo erg dat economen interessant geïnteresseerd begon te raken in deze ontwaarding van virtueel geld en Blizzard op zoek moest gaan naar oplossingen.

Die oplossing is erg rigoureus blijkt nu. Blizzard heeft aangekondigd de auction house offline te halen, samen met de real-money auction house. Zelf geven ze als voornaamste reden aan dat de gameplay er door verziekt is geraakt. Naast dat goede items onbetaalbaar werden, spelers veilingmeesters in plaats van avonturiers werden, speelt wellicht ook de reden mee dat de auction house af en toe geplaagd werd door bugs. Zo was het recent nog mogelijk om grof geld te verdienen in de auction house en real-money auction house door een bug. Blizzard heeft destijds alles moeten terugdraaien.

Hoe de auction house precies verwijderd gaat worden en of er iets voor in de plaats terugkomt is nog niet duidelijk (een ‘item tegen item’-ruilsysteem?). Er is al wel een datum gegeven voor de sluiting. Deze betreft 18 maart 2014. Wie nog snel en makkelijk van zijn items af wil heeft dus nog wel even.