Doorgaan naar artikel
Column: Is Battlefield 4 nodig?
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Battlefield 4 is met veel bombarie aangekondigd. Maar wie zit er op te wachten?

In oktober 2011 verscheen het langverwachte Battlefield 3. Zijsporen als 2142 en Bad Company niet meegerekend: Battlefield 2 was destijds alweer zes jaar oud en verdiende een spiritueel vervolg. Fundamentele aanpassingen aan de gameplay bleven uit, maar de grafische update was welkom. Nu krijgt deel 3, nog geen twee jaar later, alweer een vervolg.

Sinds het baanbrekende Call of Duty 4 is het een trend om moderne oorlogsshooters uit te brengen alsof het voetbalspellen zijn. FIFA kan nog zeggen dat voetballers komen en gaan; zo blijft het spel actueel. CoD en Battlefield kunnen hier daarentegen geen aanspraak op doen. De gameplay blijft nagenoeg hetzelfde. Campaigns bevatten elke keer een variatie op een vergezocht terrorismeplot en wat menselijk leed als een atoombom of de beruchte vliegveldscène (de campaign van Battlefield 3 werd sterk bekritiseerd omdat deze afgezaagd en simpelweg saai was). De omslag bestaat uit een mysterieus silhouet van een Amerikaanse soldaat en ontelbare grijstinten, uitgemolken tot het haast een parodie van zichzelf wordt. Battlefield 4 gaat hier op onopmerkelijke wijze aan bijdragen.

Is een marginale grafische vernieuwing en een dertien-in-een-dozijncampaign het prijskaartje van €60,- waard? Denk aan de DLC van Battlefield 3: vijf pakketten van €15,- per stuk met extra kaarten en wapens. Of deze content overgedragen wordt aan Battlefield 4, betwijfel ik. De laatste DLC kwam afgelopen maand nog uit; over een half jaar wordt alles weer vervangen. Bij Battlefield 4 begint het grapje weer opnieuw. Waar zit je als consument, als je geld hebt neergelegd voor BF4, maar minder maps en wapens hebt dan deel 3, met de DLC waar je ook nog voor betaald hebt? Je bent zo meer dan honderd euro armer, maar geen steek verder. Je zou er qua content zelfs op achteruit gaan. Natuurlijk is geen van dit al een probleem als alle extra content overgezet wordt naar BF4, maar wees eerlijk: dit zien we niet snel gebeuren.

De levensduur van het spel gaat achteruit, maar de prijs gaat omhoog. Uitgevers als EA komen hier mee weg, omdat het spel toch wel gekocht wordt. Wie toch van plan is om Battlefield 4 of de eerstvolgende CoD te kopen, of erger, te pre-orderen, deel gerust je mening; ik wil hem graag horen.