Doorgaan naar artikel
Soenda doorstaat modderbad
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

De vijfde editie van Soenda Festival betekent ook dit jaar weer voor vele festivalliefhebbers de opening van het festivalseizoen. Soenda kent een zomers karakter en dit werd ondanks de grijze lucht op de dag zelf en de regen van de dag ervoor er niet minder om.

Videoimpressie

Recensie

Knus
Het was nog maar de vraag of Soenda wel het gehoopte succes kon krijgen. Een dag voor het festival trokken zoveel regenbuien over het land, dat het hele festivalterrein een grote modderplas is geworden. Via Facebook werden veel kaarten te koop aangeboden, want ook de weersvoorspellingen voor de dag zelf waren niet gunstig. Uiteindelijk is het 18 mei de hele dag droog geweest en was er ondanks de vele modderplassen een sfeervol festivalterrein.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

De organisatie heeft een knus festival gecreëerd. Kleine podia met riviertjes, bruggetjes en zelfs een eilandje waar per boot heen gevaren kon worden. Hierdoor is het de organisatie gelukt om het oude Koninkrijk Soenda te doen herleven. Het decor is gebaseerd op het vroegere Zuid-Oost Azië en voelde ondanks de grijze wolkenmassa aan als een tropisch festival. Het komt het festival ten goede en het knusse weet een mooie boodschap over te brengen: Soenda Festival is liefde.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

Het hoogtepunt was ’s middags
Soenda heeft een sterke line-up weten weg te zetten. De verschillende area’s brachten muziek variërend van house, deephouse en techno. De bezoekers konden op deze manier uitstekend een keuze maken op wat voor genre muziek ze compleet uit hun dak wilden gaan. Het is uiteindelijk de middag die de hoogtepunten van het festival kent. Op het Soembawa-podium leverde Oliver Weiter een ijzersterke set af die anderhalf uur duurde. Direct daarna startte Joris Voorn op het hoofdpodium Java met zijn set, wat wederom een succes was. Ook Komodo was voorafgaand aan Olivier Weiter en Joris Voorn de publiekstrekker met een optreden van Matador.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

Afsluiter stelt teleur
De grijze dag komt het festival niet geheel ten goede. Ondanks het mooi en groots opgezette festivalterrein ontbrak de zon. Pas in de avond kreeg het terrein meer charme en wist het de warmte die het in de middag al zou moeten uitstralen pas ’s avonds neer te zetten. De avond startte op het Java-podium met een optreden van Gaiser. Hij weet de avond sterk te openen, maar daarna zwakt het af. Secret Cinema & Egbert, de afsluiter, stelt lichtelijk teleur. De schemering bracht meer warmte op de podia door de lichtshow en de afsluiting met vuurwerk was spectaculair, maar Secrect Cinema & Egbert komt muzikaal maar moeilijk op gang en sluit het festival zwak af.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

Conslusie
Soenda Festival is een geweldige opener van het festivalseizoen en weet een knus feest weg te zetten waarin liefde, toenadering en gezelligheid overheersen. Het is jammer dat de hoogtepunten al in de middag waren en de avond, ondanks het vuurwerk, zwak eindigt. Al met al is Soenda 2013 een gezellig festival geweest en konden de bezoekers dankzij de grote diverse line-up hun energie met gemak kwijt.