Doorgaan naar artikel
Firstlook 2013
Michael Aartssen
Michael Aartssen
Profiel

Conclusie

Al met al is Firstlook een leuke beurs waar van alles te zien is voor iedereen die ook maar enige affiniteit heeft met games. De afwisseling met enkele uitgevers buiten de gamesbranche zorgt voor een zeer breed aanbod op de beurs. Het aanbod was groot en daarmee wellicht iets te groot voor de huidige beschikbare ruimte. Uitbreiding naar een extra zaal is dan ook geen overbodige luxe.

Na enkele jaren Amsterdam brengt Blammo, het bedrijf achter Firstlook, het evenement dit jaar voor de derde keer op rij naar Utrecht. 7 en 8 oktober was het weer zover. De jaarbeurs stond volop in het teken van games.

Firstlook is sinds 2008 de Nederlandse tegenhanger van de jaarlijks in Keulen gehouden Gamescom. Op de beurs krijgt de consument de kans voor de eerste keer aan de slag te gaan met alle nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de gamingwereld. Waar het voorheen in de kleinschalige Amsterdam Convention Factory gehouden werd met een totaal aantal van 1500 bezoekers is de beurs inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement. Blammo richt zich voornamelijk op de consument en werkt samen met Gamekings, wat tot dezelfde franchise behoort, om een zo volledig mogelijke ervaring in de mediabranche te verwezenlijken.

Tijdens het evenement waren, na afwezigheid van een enkeling vorig jaar, dit jaar wel vrijwel alle grote uitgevers in de game-industrie aanwezig. Zo was er een grootse stand gebouwd voor een bedrijf als Microsoft dat haar nieuwe spelcomputer zo goed mogelijk in de markt wil zetten, maar was er ook plek voor onafhankelijke ontwikkelaars en overige media. Vanzelfsprekend ontbrak ook de catering niet en was er een heus podium gebouwd in de beurshal. Hierop werden diverse presentaties en prijsverlotingen gehouden.

Hoewel Firstlook dit jaar in de grootste hal van de jaarbeurs gehouden werd, was de beurshal erg vol. Veel stands stonden dicht bij elkaar en het geheel was erg onoverzichtelijk. Het aanbod was dit jaar groter, maar onder andere het hoofdpodium raakte hierdoor enigszins verschuild achter de grote doeken en schermen van uitgevers. Verder was er slim nagedacht over de wachtrijen. Ook al wordt er alles aan gedaan deze zo kort mogelijk te houden, zijn ze niet te vermijden. Wel kunnen opstoppingen in de loopruimte door deze wachtrijen voorkomen worden. In tegenstelling tot vorig jaar was het wachtende publiek dermate slim geordend dat er geen oponthoud ontstond, hoe lang de rijen ook werden. Daarnaast was ook de aanwezige standhouders van zeer diverse aard wat voor een leuke afwisseling zorgt.