Doorgaan naar artikel
Recensie: iPad Air
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Conclusie

De iPad Air is op dit moment de beste tablet in haar klasse. Het ontwerp is simpel en het apparaat is ontzettend makkelijk te gebruiken. Het scherm is nog steeds prachtig, maar de tablet weet zich echt te onderscheiden op het gebied van apps. Met een keuze uit 500.000 verschillende applicatie en de komst van Microsofts productiviteitsapps is bijna geen reden meer om elke dag met een laptop op pad te gaan. Door de gewichtsvermindering is de iPad nog toegankelijker en bruikbaarder dan voorheen.

Apple domineert volgens velen de tabletmarkt als het aankomt op functionaliteit en ontwerp. Niet geheel onverwacht, als je bedenkt dat Apple de tabletmarkt eigenhandig heeft uitgevonden met de introductie van de originele iPad. Steeds meer mensen wennen aan het idee van een tablet in het huishouden. Toch was ik sceptisch na mijn ervaringen met de originele iPad, die toentertijd qua functies achter liep op mijn MacBook Pro. Maar na slechts een kleine maand met de iPad Air ben ik volledig van mijn argwaan af. Er is geen handzamer en toegankelijker apparaat dan een tablet voor de dagelijkse digitale taken en Apple heeft de tabletformule nagenoeg geperfectioneerd.

Ontwerp

Ongeëvenaard licht en prachtig

Apples iPad Air verschilt nauwelijks van de vorige generatie iPads. De voorzijde bestaat nog steeds uit één stuk glas, de FaceTime HD-camera en de iconische thuisknop. Veel simpeler dan dit worden tablets/apparaten niet. Hierdoor kent de iPad een ongelofelijk lage instapdrempel. De iPad Air is in vergelijking met de vorige versie 28% lichter en 20% dunner en weegt net iets minder dan 500 gram. Om dit te realiseren zijn de randen aan de zijkant van het scherm dunner gemaakt, waardoor de iPad één van de handzaamste tablets wordt met een beelddiagonaal van ongeveer 10-inch (9,7-inch).

iPad Air Recensie

In de praktijk zorgt dit ervoor dat je de iPad langer kunt gebruiken zonder dat je lamme armen krijgt, een probleem dat mij er van weerhouden heeft om een van de vorige iPads aan te schaffen. Op het gebied van ontwerp heeft Apple voor dezelfde stijl gekozen als bij al haar producten: simpel en minimalistisch. Hoewel Android- en Windows-tabletproducenten meer oog beginnen te krijgen voor ontwerp, stoot tot op heden geen enkel bedrijf Apple van de troon.

specificaties

Krachtig genoeg

De grootste vernieuwing, tenminste op papier, bevindt zich binnenin de iPad. De iPad Air heeft namelijk een nieuwe processor: de A7-chip, die gebaseerd is op een 64-bits-architectuur. Theoretisch gezien zou de iPad Air hier sneller van worden en zou intensieve applicaties, zoals foto- of videobewerking, nog makkelijker aankunnen. In de praktijk voelt alles aan de iPad Air vloeiend en snel aan. De nieuwe chip zal voor degenen die de iPad minder intensief gebruiken geen groot verschil maken. De batterij van de iPad Air gaat 10 uur mee en ik kan er ongeveer drie dagen mee doen voordat ik hem weer aan de oplader leg. Daarnaast heeft de tablet een 5-megapixelcamera aan de achterzijde, waarmee je degelijke foto’s kunt schieten en Full-HD video mee kunt vastleggen.

iPad Air Recensie

Scherm

Uitstekende kleuren en resolutie

Apple gebruikt ook voor de iPad Air het retinascherm, dat een resolutie kent van 2048 bij 1536 pixels (264 pixels per inch). Hoewel het retinascherm onveranderd is sinds de introductie van de iPad 3 (maart 2012) is het nog geheel eigentijds. De kleurenweergave is spectaculair en de resolutie is hoog genoeg om iedere vorm van media beeldschoon te presenteren.

iPad Air Recensie

Systeem

Verschil tussen laptop en tablet verdwijnt

De iPad Air wordt geleverd met besturingssysteem iOS 7 en het ontwerp van het apparaat past perfect bij dat van de software. IOS 7 is een prima besturingsysteem dat stabiel loopt en simpel werkt. Het enige nadeel aan iOS 7 is dat Apple dicteert hoe alles werkt en eruit ziet. (Alhoewel, als ik zie dat sommige personen in mijn bus het lettertype op hun Androidtoestel hebben veranderd naar iets Comic Sans-achtigs, kan ik niet anders dan denken dat Apple een goede keuze heeft gemaakt).

Waar de gebruikers van de iPad Air geen keus hebben in het aanpassen van het besturingsysteem, staat de App Store wel vol met keuzes. De App Store telt meer dan 500.000 apps die speciaal voor de iPad zijn gemaakt. Hierdoor zien de meeste apps er geweldig uit op de tablet, een gebied waarop Androidtablets momenteel tekort schieten. Daarnaast wordt de iPad nu standaard geleverd met de productiviteitsapps van Apple (Pages, Numbers en Keynote) en krijgt de gebruikers ook toegang tot iMovie (videobewerking), Garageband (muziek maken en opnemen) en iPhoto (fotobewerking). Deze apps laten stuk voor stuk zien dat de iPad meer is dan een passief apparaat en in veel situaties je laptop zou kunnen vervangen. Daarnaast zijn ook sinds kort de Office 365-apps (Word, Powerpoint en Exel) verkrijgbaar.

De iPad Air is verkrijgbaar vanaf een prijs van 479,- euro (wifi), 599,- euro (wifi, 4G).