Doorgaan naar artikel
Dag 22: Je favoriete documentaire
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Fictie is ook niet alles. Documentaires zijn perfecte inzichten in de werkingen van de wereld. Hoe anders zouden we weten dat een dieet van McDonald’s slecht voor ons is? Dag 22: je favoriete documentaire.

Daniël

Best Worst Movie (Stephenson, 2009)

Best Worst Movie

In 1990 filmde een wereldvreemde Italiaan Troll 2. Het is geen vervolg op Troll – er zitten niet eens trollen maar goblins in, de crew sprak geen woord Engels en kon daardoor niet met de acteurs communiceren en het acteerwerk is niet om over naar huis te schrijven. In The Best Worst Movie gaat het kindsterretje uit de film, Michael Stephenson, na hoe het productieproces is verlopen en hoe het met de hoofdrolspelers is afgelopen. Tegelijkertijd blijkt de film uitgegroeid tot een cultklassieker, met vertoning door heel de VS. Een prachtig inzicht in de werking van camp.

Douwe

Room 237 (Ascher, 2012)

Room 237 Shining

Van genocide op Indianen tot de vraag of de maanlanding in scene is gezet: Room 237 behandelt de meest uiteenlopende (complot)theorieën over verborgen boodschappen in Stanley Kubrick’s The Shining. Wat deze documentaire zo goed maakt is het feit dat de regisseur compleet objectief blijft en het podium geheel laat aan de mensen die hij interviewt. De vraag of de, soms absurde, theorieën waar zouden kunnen zijn, blijft in het midden. De documentaire is dan ook niet zozeer kritisch, maar een ode aan filmliefhebberij en -theorie.

Rick

The King of Kong – A Fistful of Quarters (Gordon, 2007)

King of Kong

Soms val je documentairemaker met je neus in de boter. In de heftige strijd voor het kampioenschap van Donkey Kong is niemand geen karikatuur. De te verslane topspeler is een ware schurk die hoge ogen gooit met zijn high scores en kippenvleugeltjessaus-empirium; de uitdager is de perfecte underdog als onzekere wiskundeleraar. Het beste is dat niks in scène is gezet maar desondanks sommige scenes zijn weggelaten omdat de angst bestond dat schurk Billy te ongeloofwaardig zou worden. Niemand zou zo kwaadaardig kunnen zijn. Tenzij je natuurlijk meedingt naar de titel van Donkey Kong-topspeler.

Doe ook mee met de 30 Dagen Uitdaging en beantwoord de volgende vraag: “Wat is je favoriete documentaire?”