Doorgaan naar artikel
Impressie: Pro Evolution Soccer 2015
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Vandaag hebben we op de Gamescom de kans gehad om de nieuwe Pro Evolution 2015 uit te testen. Hoewel ik normaal elk jaar het nieuwe FIFA-deel aanschaf, wist PES 2015 mij aangenaam te verrassen. Wel kreeg ik het idee dat Konami, door een jaar later met de nieuwe generatie consoles aan de slag te gaan, een behoorlijke achterstand op EA Sports heeft opgebouwd.

Tijdens mijn speelsessie heb ik mij nog niet kunnen verdiepen in de diverse speelmodi. Zo werd er vertelt dat er een ‘MyClub’-modus toegevoegd zal worden, een tegenhanger van FIFA’s Ultimate Team. Het zal hierin mogelijk worden om een eigen club op te richten en vervolgens door middel van microtransacties een team samen te stellen. Een andere nieuwe toevoeging is het feit dat de spelers elke week een update zullen krijgen. Dit betekent niet alleen dat spelers die in vorm zijn een hogere rating zullen krijgen, wanneer zij in het echt besluiten om bijvoorbeeld een polsbandje te gaan dragen zal dit in PES ook te zien zijn. In de wedstrijden die ik speelde was Robin van Persie zelfs voorzien van zijn recent verschenen grijze haren.

PES 2015 Ronaldo

De nadruk van Konami ligt dit jaar echter vooral op de gameplay op het veld. Na het matig ontvangen PES 2014 heeft Konami naar de feedback van fans geluisterd en de serie teruggebracht naar wat deze in het PS2/Xbox-tijdperk zo succesvol maakte. Zo zijn er geen trucjes meer, maar draait het spel om ouderwetse dribbels: met de bal aan de voet naar voren marcheren om vervolgens op het doel te schieten. Dit klinkt erg simpel, maar is zeker vermakelijk. Dit komt met name doordat het spel intuïtiever aanvoelt. Deze nieuwe PES-game is hierdoor veel toegankelijker voor een FIFA-speler dan de voorgaande delen.

Ook grafisch is er het een en ander verbeterd, met dank aan de Fox-engine van Metal Gear Solid 5. Al is de stap die PES naar de nieuwe generatie consoles zet vergelijkbaar met die van FIFA vorig jaar. Zo is de game stukken scherper en bevat deze overtuigendere lichteffecten. De val van het zonlicht verandert zelfs tijdens een wedstrijd, al lijkt er geen dynamisch weersysteem aanwezig te zijn. In de redelijk korte speelsessie werd al duidelijk dat Konami de volle kracht van de PS4/Xbox One nog lang niet weet te benutten. Wel legt Konami een stevige fundering voor de komende jaren, en hopelijk blijven zij op deze manier verder gaan.

Pro Evolution Soccer 2015, met Duits talent Mario Götze op de cover, zal op 13 november in de winkel liggen.

PES2015 Mario Götze cover