Doorgaan naar artikel
Verslag: LowLands 2014 – Kleine podia, grote namen en veel variatie
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Als fervent festivalganger moet ik toegeven dat ik nog nooit op en meerdaagsfestival in Nederland ben geweest. Ik mocht weliswaar drie jaar geleden mijn gezicht op Paaspop en twee jaar geleden op De Zwarte Cross laten zien, maar dit was in beide gevallen maar één dag. Mijn nieuwsgierigheid naar Lowlands was daardoor nog groter dan bij de gemiddelde nieuwe Lowlandsganger.

Wat direct opvalt al voor het terrein betreden wordt is de grootte van de weide. Rock Werchter en Pinkpop zijn ook niet klein, maar komen niet in de buurt van Lowlands. Wat vervolgens naar voren komt is de variatie in alles waar een bezoeker zich mee kan vermaken. Niet alleen kleine en grote podia, maar ook een bioscoop, een komedietheater en zelfs een sauna zijn beschikbaar.

Afbeelding 01

De line-up is vooral in de breedte indrukwekkend. Waar bijvoorbeeld Pinkpop de Rolling Stones had en Rock Werchter pronkte met Metallica en Pearl Jam, had Lowlands vooral heel veel bands die op andere festivals in de vooravond stonden. Het aantal van deze bands was groter en overigens mag Queens of the Stone Age niet als kleine band gezien worden, noch Snoop Dogg.

Stromae, een act die op andere festivals al veel bekijks trok, was misschien zelfs wel te groot voor Lowlands. De ruimte rondom de Alpha-tent stroomde vol en er kon letterlijk geen bezoeker meer bij. Een kleine smet op het toch vooral vrolijke weekend. Juist omdat niet alle bezoekers in en om de tent echt voor Stromae kwamen, maar vooral de bekende nummers mee wilden schreeuwen om vervolgens tijdens de onbekende nummers heel erg met zichzelf bezig te zijn. Volgens Michiel Veenstra was het zelfs het drukste optreden ooit op Lowlands.

De muziek was dan ook vooral goed in de tent te horen, jammer voor de vele fans die door de drukte buiten moesten blijven. De kwaliteit van de optredens in de Alpha was goed. Niet alleen Stromae, maar ook onder QOTSA, Vollbeat, Kensington en Imagine Dragons overtuigden in de blauwgele tent vanaf het begin. Onder andere Sam Smith, Jet Rebel en The National deden hetzelfde in de Grolsch. Always Hardkoor was echter het meest opvallende op de zaterdagmiddag. Het was één van de meest besproken optredens op de sociale media.

Afbeelding 02

Het mindere weer van Lowlands mocht de pret niet drukken. Het voordeel is dat er op een klein optreden hier en daar na, alles binnen plaatsvindt en daardoor is er genoeg ruimte om te schuilen. Echt slecht weer is er echter niet geweest. De zondag kende wat natte momenten, maar die werden afgewisseld met voldoende zon om op te drogen en te genieten van andere optredens.

Wat Lowlands 2014 zo bijzonder maakte is dat het niet alleen om de twee grote podia te doen was. Natuurlijk boden de Alpha- en de Grolsch-tent genoeg vermaak voor een heel weekend, maar wie net als ik geregeld een rondje liep over het terrein trof genoeg ander vermaak aan. Film kijken in de Echoes, cabaret in de Julliet en in de nacht zelfs mannelijk vermaak in de Titty Twister. Daar komt bij dat bijna alle soorten eten die te bedenken zijn te vinden waren op de weide.

Afbeelding 03

Mexicaans, Vietnamees, Amerikaans, Turks, Nederlands en nog vele andere soorten smaken waren onderdeel van het evenement. En voor wie op zoek was naar iets meer klasse waren er de tafels op het water. Daarbij in gedachten nemende dat een goede maaltijd al voor drie tot vier muntjes te krijgen was, vallen de prijzen met een tientje per dag voor het avondeten reuze mee. De kwaliteit van het eten was overigens zeer goed.

Al met al is Lowlands 2014 een geslaagde versie te noemen, ondanks het mindere weer. Toffe optredens, een gevarieerd aanbod en lekker eten vormden de basis voor een goed festival. De drukte bij Stromae was een smetje op het geheel, maar was ook een compliment naar de artiest. Daarnaast is het als eerste Nederlandse festival goed bevallen, zelfs zo goed dat ik volgend jaar graag weer ga.