Doorgaan naar artikel
Recensie: Surface Pro 3
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Conclusie

De Surface Pro 3 is het beste en mooist voorgegeven apparaat dat Microsoft ooit heeft gemaakt. Als laptop kan hij alles aan voor de doorgaanse gebruiker en er zijn veel bruikbare accessoires beschikbaar. Helaas probeert Microsoft een ideale combinatie te maken tussen tablets en laptops, iets dat onmogelijk is door het gebrekkige Windows 8. Een gemiste kans, maar als laptop het aanraden waard.

Microsoft heeft de droom om een laptop en tablet te combineren niet opgegeven en zet zijn beste beentje voor met de Surface Pro 3. Dit apparaat is zonder twijfel het mooiste dat het bedrijf ooit heeft gemaakt en doet ontzettend veel dingen goed. Echter kunnen de knappe koppen van Microsoft het fundamentele probleem niet oplossen: een laptop en tablet zijn op deze manier niet te verenigen.

In vergelijking met de Surface Pro 2 zijn er weinig elementaire aspecten veranderd, maar is alles beter geworden. Het 12 inch scherm heeft een ontzettend hoge resolutie (2160 x 1440 pixels) en een 3:2 schermratio. Beide veranderingen zijn goed te merken, alles ziet er schitterd uit en door de nieuwe aspectratio komen apps beter tot hun recht. Zo heb je nu ook daadwerkelijk iets van je scherm over wanneer je gebruikt maakt van het toetsenbord op het scherm. De voet van de Surface kun je nu in alle denkbare hoeken zetten, zodat je hem in iedere positie kunt gebruiken. Toch doet de Surface het slecht in vergelijking met traditionele laptops, welke over het algemeen beter te gebruiken zijn op schoot. Het probleem dat laptops of tablets zich aan specifieke taken beter conformeren is dé tekortkoming van de Surface Pro 3; een vriend van allen is een vriend van geen.

Studio Session-057

Toch is de schitterende Surface Pro 3 meer laptop dan tablet. Met een USB 3.0-poort, Mini Displayport en Micro SD-kaartlezer kun je al je randapparatuur gebruiken. Daarnaast heb je de keuze uit de laatste generatie i3, i5 of i7 dualcore Intel-processoren. Qua opslag kun je kiezen voor 64, 128, 256 of 512 gigabyte. Omdat de Surface Pro 3 gebruik maakt van Windows 8.1 kun je alle Windows-programma’s gebruiken. Helaas moet je hierdoor wel geregeld wisselen naar de ‘klassieke’ Windows-omgeving, waar handgebaren en pen-input vaak tevergeefs zijn. Maar de Surface Pro 3 heeft nauwelijks problemen met grotere en zwaardere programma’s zoals Photoshop. Bij mild gebruik gaat de batterij van de Surface ongeveer acht tot negen uur mee.

Optioneel, maar daardoor niet minder noodzakelijk, zijn de typecover en muis. De typecover is een toetsenbord dat via een magneetaansluiting connectie maakt met de Surface, zoals ook het geval was bij de vorige Surface-apparaten. De verlichting van het toetsenbord springt aan bij weinig licht, vergelijkbaar met Apple’s MacBook. Daarnaast heeft het toetsenbord een iets groter trackpad gekregen en een extra magneetstrip, waardoor je naar verluid makkelijker kunt typen omdat het toetsenbord in een hoek staat. Beide toevoegingen zijn een stap in de goede richting, maar zetten geen zoden aan de dijk. Het trackpad reageert vaak gek op input van de gebruiker en ondanks de extra magneetstrip is een traditionele laptop nog steeds makkelijker in gebruik. De optionele Arc Touch-muis is op zijn eigen manier geweldig maar mist essentiële onderdelen. Zo kun je de platte muis uitvouwen tot een boog, maar mist het een horizontale scrollknop. In bepaalde apps, zoals Photoshop of Lightroom, zul je vaak in beide richtingen moeten scrollen. Bij de Surface zul je hierdoor continu moeten wisselen tussen de trackpad, het aanrakingsgevoelige scherm en de muis.

Een andere accessoire die je standaard bij de Surface geleverd krijgt is de drukgevoelige Surface-pen. Deze ligt geweldig goed in de hand, omdat hij iets zwaarder is dan zijn voorganger. Er zitten drie knoppen op die verschillende menu’s activeren. De bruikbaarste is de knop op de achterkant van de pen, die bij één keer drukken OneNote activeert en bij twee keer klikken een screenshot maakt waar je vervolgens direct aantekeningen op kunt maken. OneNote heeft zich ontwikkeld tot een zeer bruikbare notie-app. De app indexeert bijvoorbeeld tekst van screenshots die je maakt, zodat je ze met een zoekopdracht terug kunt vinden. En hoewel de Surface-pen alles doet wat je verwacht van een tabletpen, is hij enkel bruikbaar in OneNote. In de andere gedeeltes van Windows kun je met de standaard instellingen niet scrollen met de pen, hoewel er vast ergens een app beschikbaar is om dat te veranderen. Dit betekent wederom dat je moet wisselen van de pen naar een muis of je vinger moet gebruiken om door een website heen te bladeren.

Studio Session-974

Dit doet niets af aan het prachtige ontwerp van de Surface Pro 3. Met een lichtmetaalkleurige magnesium achterkant en een zwarte voorkant is het een bloedmooi apparaat. Aan de achterzijde van de Surface zit een kleine inkeping voor de ventilatoren, die bijzonder weinig geluid produceren. Het 12 inch scherm is prachtig, maar moeilijk bruikbaar als tablet. Het apparaat heeft namelijk een prima gewicht en dikte als laptop zijnde, maar als tablet is de Surface Pro 3 is groot, te dik en te zwaar.

Het werkelijke probleem houdt zich echter schuil in de software. De Surface-pen, trackpad en Arc Touch-muis zijn prima hardware en steken met kop en schouders boven de (goedkopere) concurrentie uit. Het probleem dat je vaak tussen de eerder genoemde inputmogelijkheden moet wisselen ligt aan Windows 8. De fragmentatie tussen het het klassieke Windows en het Metro-gedeelte werkt niet. Je hebt als gebruiker niet de keus om de Surface Pro 3 op jouw manier te gebruiken omdat sommige apps of gedeeltes van Windows niet lekker werken als je met je vingers werkt. Bedenk maar eens hoe het zou zijn als jouw favoriete app, voor bijvoorbeeld de iPad, alleen goed zou werken als je even een muis op je iPad aansluit. Juist, je zou hem minder gebruiken en dat is precies het gevoel dat de Surface bij mij oproept.

De Surface Pro 3 is vanaf nu verkrijgbaar. Hieronder staat een overzicht van alle modellen, prijzen en accessoires.

Surface Pro 3:

  • Surface Pro 3 (Intel Core i3, 4GB RAM, 64GB ROM): € 819,-
  • Surface Pro 3 (Intel Core i5, 4GB RAM, 128GB ROM): € 1.019,-
  • Surface Pro 3 (Intel Core i5, 8GB RAM, 256GB ROM): € 1.319,-
  • Surface Pro 3 (Intel Core i7, 8GB RAM, 256GB ROM): € 1.569,-
  • Surface Pro 3 (Intel Core i7, 8GB RAM, 512GB ROM): € 1.969,-

Accessoires:

  • Surface Pro 3 Type Cover (rood, zwart, paars, blauw en cyaan): € 129,99
  • Surface Pro 3-basisstation: € 199,99
  • ARC Touch Mouse Surface Edition: € 69,99
  • ARC Touch Mouse Surface Edition: € 69,99