Doorgaan naar artikel
Recensie: Pak Van Mijn Hart
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Conclusie

Hoewel het de zoveelste Nederlandse romantische komedie is die in december uitkomt, is Pak Van Mijn Hart een uiterst vermakelijke film. Met zowel een enorme sterrencast als een leuk verhaal wordt dit de kaskraker van het najaar. De komische situaties zijn leuk en de romantische verhaallijnen zijn goed uitgewerkt. Pak Van Mijn Hart geeft de kijker het juiste gevoel voor de aankomende feestdagen.

Met al het geduw en getrek over Zwarte Piet de laatste tijd, moeten we natuurlijk niet vergeten dat het Sinterklaasfeest alweer bijna op het punt van beginnen staat. De komende tijd gaan de meesten weer massaal pepernoten eten, schoentjes zetten en liedjes zingen. De nieuwe romantische komedie van Nederlandse bodem, Pak van Mijn Hart, geeft het startschot voor het leukste kinderfeest van het jaar. Een Nederlandse romantische komedie met een geweldige sterrencast die rond december uitkomt: het begint zowaar een traditie te worden. Gelukkig wel een leuke traditie.

pak_van_mijn_hart_58092608_st_7_s-high

Broers Niek (Fedja van Huêt) en Tom (Benja Bruijning) runnen het kledingverhuurbedrijf van hun vader (Bram van der Vlugt), die in een psychiatrische instelling zit omdat hij denkt dat hij Sinterklaas is. Met het Sinterklaasfeest op komst hebben de broers drukke dagen voor de boeg, omdat hun bedrijf marktleider is in het verhuren van Sinterklazen en Sinterklaaspakken. Tom, een ex-soapster, neemt het leven niet zo serieus, terwijl Niek als serieuze familieman er alles aan doet om zowel zijn relatie met Karin (Halina Reijn) en zijn werk te redden. Ondertussen is de aantrekkelijke Julia (Chantal Janzen) verantwoordelijk voor de campagne van een Amerikaanse frisdrankgigant die een jonge, aantrekkelijke Kerstman als mascotte gebruiken. Zij gaat met een voorstel naar het bedrijf van Tom en Niek. Tom helpt de mooie Julia graag met de campagne, terwijl Niek de reputatie van het bedrijf omhoog wil houden. Zo dreigt het Sinterklaasfeest weggeconcurreerd te worden door de Amerikaanse campagne van de frisdrankgigant. De veel modernere “Santa Man” wordt steeds populairder, ook bij de kinderen. Er komt uiteindelijk een bokswedstrijd tussen Sinterklaas en de Kerstman, als hoogtepunt van de Amerikaanse campagne. Dit dreigt volledig verkeerd af te lopen, als zowel de relatie tussen Tom en Julia als de familieband tussen Tom en Niek in gevaar komt. Dan moeten er dus door Tom, Julia en Niek keuzes gemaakt worden: waar ligt hun hart? Waar willen ze voor gaan?

Hoewel qua verhaal en genre de vergelijking met films als Alles is Liefde (2007) snel gemaakt wordt, voel je aan alles dat Pak Van Mijn Hart een commercieel succes wordt en dat iedereen deze film gaat bekijken. Voor regisseur Kees van Nieuwkerk is deze productie, na Sterke Verhalen (2010), zijn tweede grote speelfilm. Toch slaagt hij erin om een uiterst vermakelijke en goede film neer te zetten. De komische situaties zijn leuk, de romantische verhaallijnen zijn goed en duidelijk uitgewerkt en de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht voelt natuurlijk aan. Van Nieuwkerk doet eigenlijk niets fout en geeft het Nederlandse publiek wat het graag wil: een redelijk simpel verhaal dat grappig is en goed afloopt. Daarbij moet als kanttekening gezegd worden dat er geen risico’s genomen worden op het gebied van cameravoering en montage, waardoor je ook weinig fout kunt doen. Dat is ook helemaal niet erg: zo komt juist het verhaal en de komische elementen extra goed uit de verf.

pak_van_mijn_hart_58092608_st_9_s-high

Een theorie die in de filmwereld vaak gebruikt wordt, maar niet altijd waar is, is dat als je een grote groep bekende acteurs bij elkaar zet, je automatisch een goede film hebt. Zo heeft ook Pak Van Mijn Hart een geweldige sterrencast met acteurs die bijna iedere Nederlander wel kent. Hetgeen dat er voor zorgt dat de bovenstaande theorie voor deze film wel werkt, is dat de personages erg sterk zijn uitgewerkt. De kwaliteiten van de acteurs komen daardoor beter naar voren. Ik wil als eervolle vermelding de naam van Nathan Meeter noemen, die Lars speelt. De zoon van Niek en Karin steelt de show door zowel schattig als grappig te zijn. Hij zorgt er in zijn eentje voor dat de relatie tussen zijn vader en moeder stand houdt en dat zijn oom Tom inziet hoeveel zijn familie voor hem betekent. De rest van de acteurs dragen hun steentje bij aan de romantische en komische sfeer van de film.

December is voor mij persoonlijk de leukste maand van het jaar. Door zowel het Sinterklaasfeest als Kerstmis te combineren, maakt Pak Van Mijn Hart het Nederlandse publiek warm voor deze drukke, maar gezellige periode. Van Nieuwkerk laat zien dat hij weet wat het Nederlandse publiek wil door ons een uiterst vermakelijke film voor te schotelen. De film heeft veel weg van de romantische komedies die de afgelopen jaren rond dezelfde tijd zijn uitgekomen, maar blijkbaar is de honger van het Nederlandse publiek voor dit soort films nog niet gestild. Pak Van Mijn Hart zal binnen no-time de platina-status halen, let op mijn woorden. Ik heb nu al zin in december.