Doorgaan naar artikel
Recensie: Ori and the Blind Forest
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Superlatieven komen tekort om te omschrijven wat Ori and the Blind Forest met mij doet. Ik kan gerust zeggen dat Moon Studios een briljante platformer heeft neergezet die makkelijk één van de beste spellen is die ik ooit heb gespeeld. Daarnaast brengt het nog een prachtige wereld met zich mee waardoor velen ontroerd zullen raken.

“Zodra ik Ori and the Blind Forest voor het eerst aan zette en terecht kwam in het startscherm, was ik verliefd. Met vanaf het begin zo’n prachtige wereld en zo’n betoverende soundtrack, weet je dat het wel een bijzonder avontuur moet worden.”

OriPrologue

Ori and the Blind Forest is een platformer van Moon Studios waarin je speelt als Ori. Het bos waarin hij leeft is stervende en dit bedreigt ook de wezens die het bos bewonen. Aan Ori de taak om de elementen van Water, Wind en Warmte te herstellen om de wereld te redden.

Nu is dit nogal kort door de bocht en klinkt het misschien cliché, maar Ori and the Blind Forest vertelt met een enorm zelfvertrouwen een bijzonder mooi en ontroerend verhaal. Wat hier enorm aan meehelpt is het feit dat Moon Studios er een prachtige wereld omheen bouwt. Elk stukje waar je doorheen loopt of springt ziet er prachtig uit en het is overduidelijk dat het allemaal zorgvuldig en met een goed oog voor detail is gemaakt. Elk plekje is uniek en op zijn eigen manier prachtig en sfeervol.

OriLevel1

Ook de soundtrack doet precies wat het moet doen. Het sleept je mee in de spannende momenten, het maakt emoties los bij droevige stukken en het betovert je van begin tot eind. Een soundtrack van een spel is iets waar vaak weinig op gelet wordt, maar als hij zo mooi is als bij Ori and the Blind Forest, moet het genoemd worden.

Haal de soundtrack weg, haal het verhaal weg en haal de wereld en de prachtige graphics weg. Dit is allemaal bijzonder belangrijk voor het spel, maar als je al deze dingen weghaalt, blijf je over met een ijzersterke platformer die gerust geniaal genoemd mag worden. Het spel bevat simpele maar goed werkende RPG-elementen; zo kan je bepaalde vaardigheden upgraden en gebruik je energie die je verzamelt om zelf savepoints te creëren. In het spel kom je continu nieuwe platform-elementen tegen waardoor de speelervaring steeds vernieuwd wordt. Alle elementen zijn even goed uitgevoerd en allemaal dagen ze je keer op keer uit. Want vergis je niet, Ori and the Blind Forest ziet er kleurrijk en onschuldig uit, maar het spel vereist niets minder dan perfectie van de speler. De gemiddelde speler mag verwachten dat hij of zij in de eerste playthrough, die ergens tussen de zes en tien uur zal duren, honderden keren dood zal gaan.

OriSunForest

Vaak kan je wanneer je wilt je eigen savepoints maken en zal je niet veel over moeten doen, maar dit kan niet altijd. Zo is er bijvoorbeeld een situatie waarin Ori moet ontsnappen aan het water dat maar blijft stijgen. Als de speler tijdens deze sequentie één of twee kleine fouten maakt, moet hij opnieuw beginnen. In sommige spellen zou dit als frustrerend ervaren kunnen worden, maar niet bij Ori and the Blind Forest. Want als je eerlijk bent, zul je kunnen toegeven dat het altijd aan jezelf ligt. Hierdoor voelt het als een perfect gebalanceerd spel waar hard werk en slim zijn beloond wordt. Als je dan na vele pogingen eindelijk zo’n sequentie haalt, krijg je een ongelooflijk sterk gevoel van trots en van tevredenheid, die eigenlijk te weinig games vandaag de dag nog bieden. Na het uitspelen van het spel kon ik eigenlijk alleen maar verdrietig zijn, wetende dat ik zo’n bijzondere speelervaring als bij Ori and the Blind Forest niet al te vaak zal meemaken. Gelukkig dus dat het spel zich prima leent voor een tweede speelronde.

OriWater

Met zijn prachtige wereld, betoverende soundtrack, ontroerende verhaal en ijzersterke gameplay, is Ori and the Blind Forest één van de mooiste en beste spellen die ik in mijn leven heb gespeeld. Deze op het eerste gezicht onschuldig ogende game kan van tijd tot tijd meedogenloos zijn en vereist het uiterste van de speler. Al deze dingen zorgen ervoor dat iedereen die van een beetje uitdaging houdt, dit spel een kans zou moeten geven.