Doorgaan naar artikel
Extrema Outdoor Festival is een extreem goede editie
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Na twee jaar regen is de 2013-editie van Extrema Outdoor een zonnige. Het goede weer beloont de 27.000 bezoekers die afreizen naar recreatiepark Aquabest om te genieten van de vele artiesten verdeeld over negen podia.

Het is inmiddels de achttiende jaargang van Extrema Outdoor (XO). Dit jaar is het festival voorzien van een nieuwe twist: XO heeft een brede programmering van unieke live-optredens vol show en entertainment. De muziek varieert van techno naar dubstep en van deephouse tot pop. Deze diversiteit is ook duidelijk zichtbaar in de line-up. Er zijn dance-acts die exclusieve optredens geven in Nederland en zelfs voor de Nederlandse zangeres Eva Simons is ruimte op de Diamond Stage. Andere grote namen zijn die van Major Lazer, Justice, A-Trak, Knife Party, Sander van Doorn, Nicky Romero en Karotte.
[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]
Aquabest is een groot uitgebreid recreatiegebied. Het festivalterrein is ruimtelijk en toch is er een intieme sfeer gecreëerd. Er zijn lounge-gedeeltes tussen de podia, een strand en er zijn voldoende gelegenheden om het publiek naast muziek te vermaken met activiteiten. De podia zijn prachtig vormgegeven en langs het water gesitueerd. Opvallend is het diverse publiek die de reis naar het festival heeft afgelegd: jong en oud dansen op de muziek van de verschillende acts. Dat het publiek zo divers is, is te danken aan de organisatie. De line-up is over de gehele dag ijzersterk en er is geen afzwakking. Het mooie weer zorgt voor extra vermaak. XO is tot in de puntjes goed geregeld, want onder andere met XO Plus is er een compleet VIP-arragement dat ervoor zorgt dat bezoekers die meer geld voor een kaartje overhebben in alle rust kunnen genieten van de muziek en toch onderdeel van de show zijn.

Major Lazer

Het hoogtepunt van de dag start begin van de avond. Na een kort optreden van Eva Simons is het aan A-Trak om het publiek te vermaken met zijn electric house en hiphop. De Canadese dj pakt groots uit en zorgt voor goede interacties met het publiek. Hij voelt precies aan wat iedereen wil horen en waarop gedanst kan worden in de zomerzon. Het feest wordt echter nog groter als Major Lazer het podium betreedt. Diplo zorgde in de middag reeds voor show in de Indoor Mainstage, zijn act Major Lazer benadrukt dit nog beter. Major Lazer haalt alles uit de kast en geeft show en entertainment een geweldige invulling. De set is laf door de muziekkeuzes, maar doeltreffend door het hoge show-gehalte. Er zijn interacties met het publiek, gasten mogen het podium betreden en de drie leden zijn vooral bezig met vermaak.

Het is geslaagd in elk opzicht wat niet gunstig uitpakt voor afsluiter Justice. Zij staan bekend om een langzame opbouw, echter is het publiek dermate vermaakt door Major Lazer dat deze opbouw niet had gehoeven. Dit is anders voor de afsluiter in de Indoor Mainstage, waar Knife Party het festival mag eindigen. De warme en zwoele tent explodeert. Knife Party, voornamelijk bekend van de dubstep, is divers en energiek en hadden veel beter op de Outdoor Mainstage kunnen afsluiten. Sander van Doorn, Yellow Claw en Karotte zijn tevens noemenswaardige afsluiters van XO Festival.
[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]
XO Festival 2013 is extreem goed. Mooi weer zorgt voor een extra aangename belevenis, maar het is voornamelijk de sterke en diverse line-up die de dag volmaakt. Hulde aan de organisatie voor het neerzetten van een vernieuwend festival dat de boeken in mag als één van de betere festivals van 2013.