Doorgaan naar artikel
PlayStation VR – RIGS
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Het was misschien wel de trekpleister tijdens Firstlook dit jaar; de PlayStation VR. De virtual reality-bril van Sony is al lange tijd in ontwikkeling en vooral bekend als Project Morpheus. Wij mochten tijdens het evenement al uitgebreid aan de slag met de bril en deze heeft een zeer goede indruk achtergelaten.

Bij de introductie van virtual reality, alweer een paar jaar geleden, was iedereen zeer wantrouwend. Het is nog niet zo lang geleden dat gamen met beweging de nieuwe standaard zou worden, op enkele games na is dit nooit een succes geworden. Alleen Nintendo wist met de Wii en later de Wii U wisten de nieuwe manier van besturen succesvol neer te zetten. Waarom zou VR dus nu ineens wel wat worden.

PlayStation VR

Zelf ben ik ongeveer een jaar geleden aan de slag geweest met de Oculus Rift. De bril is bijzonder, maar er waren een aantal punten waar ik op afhaakte. Allereerst was er nog geen game indrukwekkend genoeg. Daarnaast was de kwaliteit van het beeld niet HD en zat er een grote vertraging tussen het bewegen van je hoofd en het bewegen van het beeld. Hierdoor voelde het niet realistisch.

Al deze beelden van VR verdwenen toen ik de PlayStation VR voor het eerst mocht testen. De bril zorgde voor een unieke ervaring die ik nog niet eerder had gehad. De game die speelbaar was tijden Firstlook was RIGS. Een titel die wordt gemaakt door Guerilla Games. Slim, want ik denk zeker dat de PlayStation VR een sterke titel nodig heeft om een succes te worden. Dat was misschien namelijk wel de grootste reden van het falen van beweginggames; er waren niet echt leuke titels voor.

In RIGS speel je een nieuwe sport, waarbij je genoeg punten moet verzamelen om jezelf vervolgens door een soort van basketbalnet te gooien om de punten te verzilveren. Je speelt in teams en je kunt je tegenstanders uitschakelen door ze af te schieten. Wanneer je dit doet verliezen ze de reeds verzamelde punten, maar enkel die nog niet verzilverd zijn. Jij kunt deze punten dan weer overnemen. Dit competitieve element zorgt ervoor dat je na een potje met veel plezier nog een keer wilt spelen.

Ondanks dat het spel vol met snelle actie zit, ben ik geen moment misselijk geweest. Belangrijk hierin was de opbouw. Je begint namelijk rustig in een garage, waar je aan de PlayStation VR kunt wennen. Door rustig om je heen te kijken verlies je jezelf bijna in de game, wat zeer positief is. Wat hier ook aan bijdraagt is de full HD-kwaliteit van de beelden en de vertraging die is teruggebracht tot slechts 18ms. De reactietijd voelt direct aan en dit maakt het realisme en het gevoel daarmee beter dan welke andere VR-bril ook.

PlayStation VR

De komende maanden zal moeten blijken wat we kunnen verwachten van de PlayStation VR en tijdens de Paris Games Week wordt er zeker nog nieuws verwacht. Wij kijken in ieder geval zeer uit naar de PlayStation VR en denken dat op dit moment Sony het bedrijf is dat VR tot een echt succes kan brengen voor in de woonkamer.