Doorgaan naar artikel
Battlefield 1 multiplayer
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Dit jaar komt ontwikkelstudio DICE met een nieuwe Battlefield-game. Voordat het zo ver is, hebben EA en DICE een open beta beschikbaar gesteld waarin de fans alvast konden voorproeven en hun feedback kunnen geven aan de ontwikkelaars. In de open beta draait het voornamelijk om de Battlefield 1 multiplayer.

Tijdens de grootse onthulling op de E3 keken veel fans al dolenthousiast uit naar de release. In Battlefield 1 wordt de speler, in tegenstelling tot in enkele voorgaande delen, meegenomen naar de Eerste Wereldoorlog. Deze setting brengt een compleet andere ervaring met zich mee, doordat er onder andere gebruik wordt gemaakt van andere wapens en voertuigen. Dit geldt overigens ook voor de omgevingen en personages in de game. Tot voor kort waren er slechts enkele gelukkige gamers die al wat speelminuten in de game hadden doorgebracht. Sinds vorige week is de open beta van start gegaan, waarin de Battlefield 1 multiplayer voor het grote publiek tijdelijk beschikbaar was. In de open beta zijn twee verschillende modi aanwezig, beide op dezelfde map, namelijk Sinai Desert. Daarnaast zijn er per klasse enkele wapens en toebehoren beschikbaar zodat spelers een klein beetje kunnen proeven van wat ze over enkele weken mogen verwachten.

Helaas zijn er bij de start van de beta wat problemen opgetreden met betrekking tot de servers van EA. Door onder andere een DDOS-aanval waren de servers niet beschikbaar, waardoor spelers niet konden deelnemen aan de Battlefield 1 multiplayer. Nadat dit was opgelost, ging iedereen massaal het gevecht aan in de modus Conquest of Rush. Deze is ook in eerdere delen terug te vinden, dus voor velen zal dit geen onbekend gebied zijn. In Conquest is het de bedoeling dat de beschikbare punten, voorzien van een vlag, worden veroverd en om een punt zo lang mogelijk in bezit te houden. Zo kan uiteindelijk de veldslag worden gewonnen.

In deze modus is vrijwel alles beschikbaar. Zo kun je in een tank kruipen, maar ook in een vliegtuig en zelfs op een paard. De laatstgenoemde is nieuw in de serie. Het is een leuke toevoeging, maar kan ook zeker op je zenuwen werken wanneer de vijand komt toegesneld en elk schot van je ontwijkt, om vervolgens je strot door te snijden met zijn zwaard. Het is aan de andere kant wel een snelle manier om naar de andere kant van de map te reizen zonder dat je als schietschijf een grote afstand moet lopen.

Battlefield 1 multiplayer

Het verliezende team krijgt ondersteuning van de zogeheten ‘Behemoth’, dit is een iconisch voertuig dat een kans biedt om weer controle te krijgen over de game. In de open beta was dit een trein die langs verschillende punten reed en het vuur opende op de vijanden die zijn pad doorkruisten. Er zijn nog meer Behemoth-voertuigen in de game aanwezig, waaronder de zeppelin die we ook tijdens de E3-speelsessie zagen. Het toevoegen van deze voertuigen kan een keerzijde betekenen tussen winnen of verliezen. Dit zorgt voor een betere balans wanneer één van de twee teams niet zo sterk speelt.

In de modus Rush zijn er steeds twee punten waar een team een bom moet activeren. Het is aan het andere team om deze twee punten te verdedigen en de bom te deactiveren. Wanneer beide punten zijn vernietigd, komen er twee nieuwe punten een stukje verderop in de map. Hierin zijn niet alle voertuigen aanwezig, omdat er gebruik wordt gemaakt van een gedeelte van de map. Er zijn hierin ook geen Behemoth-voertuigen beschikbaar.

battlefield 1 multiplayer

De gameplay in de Battlefield 1 multiplayer voelt vertrouwd aan, maar is toch net weer wat anders dan in voorgaande delen. Wellicht komt dit door de historische wapens en het ontbreken van technische snufjes zoals hittezoekende raketten. Grafisch ziet het er allemaal schitterend uit en de game zit boordevol details. Tijdens de speelsessies in de open beta waren wel enkele bugs aanwezig. Denk hierbij aan spelers die vast zaten in een muur of dat je een speler in het vizier hebt, maar blijkbaar toch tegen een muur staat te schieten. Dergelijke punten zullen ongetwijfeld worden verholpen wanneer de game wordt uitgebracht.

Battlefield 1 ligt vanaf 21 oktober in de winkels voor PC, PlayStation 4 en Xbox One.