Doorgaan naar artikel
Beelden van gecancelde Doom 4 gelekt
Ernst de Bruijn
Ernst de Bruijn
Profiel

Eergisteren toonde Bethesda voor het eerst beelden van de aankomende DOOM. Enkele uren later postte een gebruiker van het Doomworld forum beelden van de gecancelde game Doom 4.

Doom 4 werd al in 2008 aangekondigd, en zou volgens developer Id Software meer gaan lijken op de eerste twee Doom-games dan het op survival-horror gefocuste Doom 3 (2004). In de eerste jaren die volgden kwam er af en toe wat informatie vrij over de game tot het in 2012 plotseling stil bleef rond het project. Later bleek dat de game al jarenlang in de ‘ontwikkelhel’ verkeerde. De makers waren na vijf jaar nog steeds niet blij met hun product, waarna besloten werd om helemaal opnieuw te beginnen. In 2014 dook deze reboot van een reboot op als DOOM. Hiermee wordt het één van die titels, waarnaar niet verwezen kan zonder een jaartal te noemen.

In een interview door IGN vertelde Tim Willits, Id Softwares studio director, dat het Doom 4 aan ziel ontbrak. De game had volgens hem geen eigen persoonlijkheid en voelde niet aan als Doom. De beelden die eergisteren gelekt zijn, lijken deze uitspraak te bevestigen. De game ziet er stilistisch niet uit als een Doom game, maar meer uit als een kruising tussen Call of Duty 4, Half Life 2 en Gears of War. Gelukkig lijkt Id Software vooralsnog het vagevuur doorstaan te hebben. De teaser van DOOM zet in twaalf seconden al een uniekere sfeer neer dan de halve minuut aan gelekt Doom 4-materiaal.