Doorgaan naar artikel
Sennheiser Urbanite XL wireless
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Conclusie

De Sennheiser Urbanite XL is een prima koptelefoon die meester is in het draadloze-gedeelte: de batterij gaat lang mee en de verbinding is uitstekend. Echter is de koptelefoon slecht gebalanceerd, het geluid een brei van lage tonen en is de touchknop een slechte toevoeging. 

Een draadloze koptelefoon klinkt ideaal: je kunt hem met bijna ieder apparaat koppelen en draadloos muziek luisteren is heerlijk. Echter hebben alle draadloze koptelefoons, die ik ooit heb mogen testen, één of meerdere nadelen. Bij de één was de geluidskwaliteit niet te pruimen en bij de ander was de batterij zo op. De €299,- kostende Sennheiser Urbanite XL Wireless is de eerste draadloze koptelefoon die ik zou gebruiken. Dat gezegd te hebben, ook de Urbanite maakt bepaalde offers: het geluid van de set is minder goed dan bepaalde bedraadde hoofdtelefoons en de bouwkwaliteit laat te wensen over

Videoreview

De Urbanite XL is een relatief grote koptelefoon. Er zijn twee poorten: een micro USB-poort waarmee je de Urbanite kunt opladen en een 2,5 mm jack om bedraad muziek te luisteren. Beide kabels worden meegeleverd en zijn van prima kwaliteit. Daarnaast vind je aan de rechterkant een schuifknop waarmee je de koptelefoon aanzet en via bluetooth kunt koppelen aan je apparaten. Sennheiser heeft ervoor gekozen om verder geen fysieke knoppen op de koptelefoon te verwerken, maar touchknoppen die nauwelijks werken. Met het touchgedeelte kun je het volume aanpassen, wat redelijk werkt. Door één en/of twee keer de Urbanite XL aan te raken kun je respectievelijk de muziek activeren en een nummer overslaan. Maar vaak raak je het gedeelte per ongeluk aan en soms reageert de touchknop helemaal niet. Dit is veruit het meest frustrerende aspect aan de koptelefoon. Overigens heeft Sennheiser gekozen om de standaard volumeknoppen op de kabel te vervangen door een schuifknop: even vervelend als de touchknop, maar je zult hem niet vaak gebruiken.

urbanite xl (4 of 4)

Qua bouwkwaliteit is de Urbanite XL wispelturig: enerzijds is het een goed afgewerkte koptelefoon, die stevig aanvoelt en makkelijk inklapbaar is. Anderzijds is de balans zoek: de koptelefoon heeft steeds de neiging om van je hoofd te vallen, omdat het zwaartepunt niet op de goede plek zit. Concreet zorgt het ervoor dat de koptelefoon niet of nauwelijks zit wanneer je veel beweegt.

urbanite xl (2 of 4)

Het aansluiten van de Sennheiser Urbanite XL via bluetooth op apparaten gaat gemakkelijk. Sennheiser heeft ervoor gekozen om naast de bluetooth-verbinding een NFC-chip te gebruiken, zodat je met bepaalde Android-apparaten — Apple ondersteunt dit soort gebruik van de NFC-chip niet — een verbinding kan opbouwen door de twee tegen elkaar te drukken. De koptelefoon kan meerdere apparaten onthouden, wat ontzettend goed werkt wanneer je vaak wisselt tussen een smartphone en laptop. In mijn geval ging dit uitstekend, ik had altijd binnen een paar seconden verbinding met het apparaat dat ik gebruikte. De verbinding is betrouwbaar en vaak heb ik uren geluisterd zonder te realiseren dat de verbinding draadloos was. De batterijduur is uitstekend, de koptelefoon gaat ongeveer een week mee met een paar uur luisteren per dag. Vergeet echter niet de koptelefoon uit te zetten, anders loopt hij binnen een dag leeg.

urbanite xl (1 of 4)

De geluidskwaliteit van de Urbanite XL is oké voor een draadloze koptelefoon van €299,-. Sennheiser heeft overduidelijk gekozen voor een meer commercieel geluid, een (te) zware bas en een voorkeur voor lage tonen zorgen ervoor dat het geluid aanhoort als een soort van brei. Individuele klanken zijn moeilijk te onderscheiden en stemgeluiden en instrumenten krijgen niet de ruimte om hun geluid helder en scherp te laten gelden.