Doorgaan naar artikel
Impressie: XCOM 2
Ernst de Bruijn
Ernst de Bruijn
Profiel

Gisteren kondigden 2K en Firaxis Games aan dat XCOM 2 in de maak is en november dit jaar al voor de (Windows) PC uitkomt. De game is een vervolg op het populaire XCOM: Enemy Unknown, een reboot die de XCOM franchise in 2012 weer stevig op de kaart zette. Ontwikkelaar Firaxis vierde het nieuws door de bovenstaande trailer uit te brengen, die duidelijk maakt dat de serie ditmaal een totaal andere kant op gaat…

Een nieuwe wereld

De zoete inval

De trailer opent met een aantal shots van een schone en mooi belichte stad bij nacht. Mooie auto’s rijden over de weg, mensen maken hier en daar een praatje op de straat, alles lijkt rustig. Maar dat is slechts schijn, want een zwaarbewapend XCOM-team ‘sluipt’ duidelijk zichtbaar over straat. Plotseling komt er een standbeeld in beeld, waaruit blijkt wat er hier aan de hand is:

het standbeeld

De aarde is overgenomen door aliens, die zichzelf kennelijk als helpers van het menselijk ras zien. Dit zelfbeeld lijkt echter niet onterecht; de steden zijn een stuk schoner en veiliger dan grote Amerikaanse steden van nu, en mensen kunnen rustig hun gang gaan. Het is er de zoete inval, op de radio wordt zelfs omgeroepen dat alle vluchtelingen welkom zijn. Menig westers land kan hier een voorbeeld aan nemen. Het enige wat burgers als hinderlijk lijken te ervaren, zijn de veiligheidschecks die constant gedaan worden.

Het conflict

XCOM versus humanitaire aliens

Een seconde later blijkt echter dat de aliens er alle reden toe hebben om voorzichtig te zijn. Het XCOM-team, dat zich al enige tijd in het donker verschanst (ook al hebben ze felle lampjes op hun uniformen en wapens), komt plotseling uit hun schuilplaats tevoorschijn. Deze ‘helden’ openen hierna midden in een drukke straat het vuur op het beveiligingspersoneel, zonder na te denken over potentiële burgerslachtoffers.

het slagveld

De aliens, die er een stuk kwaadaardiger uitzien dan ze zijn, doen een wanhopige poging om de aanslag af te weren. We krijgen de verschillende XCOM classes in actie te zien. Een vrouw, die zich dichter bij de strijd bevindt dan de rest van het team, gebruikt een gigantisch scherpschuttersgeweer met telescoopvizier. Daarnaast is er een man die op een drukke straat met explosieven schiet, en een man die zijn drone op vijanden afstuurt en zelf veilig in dekking blijft zitten. Tot slot is er een gekapt figuur, die kennelijk besloten heeft om hi-tech aliens te bevechten groot gekarteld zwaard.

alle vier de classes

 

Ondanks hun totale gebrek aan gezond verstand, weten de XCOM soldaten van de wetshandhavers te winnen. Eén soldaat is gewond geraakt door een slangachtige alien, die hem omwikkelde maar te goedaardig was om hem te doden. Mensenlevens- en rechten staan hoog op het prioriteitenlijstje van de aliens, terwijl het lijstje van XCOM uit één woord bestaat: doden. Na een bloedbad te hebben aangericht, vluchten de guerrillastrijders met een hovercraft naar hun woestijnbasis. Wauw.

Hoewel XCOM in de trailer overkomt als de slechterik, is dit niet de bedoeling. Firaxis legt uit dat XCOM nu een groep nobele verzetsstrijders is, die de aarde willen bevrijden uit de klauwen van de aliens. Het probleem is dat we de aliens nooit iets kwaadaardigs zien doen. De mensen lijken ook behoorlijk tevreden, en gaan gezond en goed gekleed over straat. De aliens lijken geobsedeerd door veiligheid, maar de controle is terecht. Het voelt hierdoor nog meer als een terroristische aanslag als de XCOM soldaten in een groep mensen het vuur openen.

Nieuwe gameplay

Herspeelbare guerilla-oorlog

De trailer slaat qua verhaal misschien de plank mis, er wordt gelukkig wel veel duidelijk over de gameplay. Het verhaal had sowieso nooit de grootste prioriteit wat Firaxis betreft. De ontwikkelaar laat weten dat de nieuwe setting is voortgekomen uit de gameplay ideeën die ze hadden. Het is namelijk de bedoeling dat de combat in de game veel meer gaat lijken op een guerrilla-oorlog.

Dit heeft op veel manieren consequenties voor de gameplay. Ten eerste zal verrassingselement voor het eerst een grote rol spelen. Spelers kunnen hun sluipende troepen onopgemerkt positioneren, en zelf bepalen wanneer het gevecht begint. Daarnaast wordt je inventory ditmaal ook een stuk belangrijker. XCOM heeft niet meer de middelen die het vroeger had, dus soldaten zullen het moeten doen met de dingen die ze op het slagveld tegenkomen. Deze loot zul je in een soort rugzak mee terug moeten nemen naar de basis om ze de volgende missie te kunnen gebruiken. Daarnaast bevatten sommige soorten loot een soort timer, die ervoor zorgt dat ze minder waardevol worden als je er niet op tijd bij komt.

Er zijn echter ook een hoop features toegevoegd die niet direct met het guerrilla thema te maken hebben. Zo belooft Firaxis Games dat ze het modden van hun spel door gebruikers gaan ondersteunen. Daarnaast gaat XCOM 2 gebruik maken van “procedurally generated” levels. Dit houdt in dat de levels gegenereerd worden door een combinatie van random en semi-random algoritmes, die binnen de perken worden gehouden door een regelset. Hierdoor ontstaan levels die onvoorspelbaar zijn, maar niet compleet random. Minecraft is wellicht het bekendste voorbeeld dat deze methode gebruikt. Firaxis Games hoopt met “procedural generation” de herspeelbaarheid van het spel nog groter te maken, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre deze feature wordt geïmplementeerd.

wegdragen van gevallen kameraden

Een andere toevoeging die dit doel dient, zijn de alternatieve missiedoelen die de levels gaan bevatten. Dit houdt in dat speler nu de keuze heeft tussen het uitmoorden van alle aliens, en het uitvoeren van een specifiekere opdracht. Tot slot zijn er ‘kleinere’ toevoegingen aan het spel die in de trailer zichtbaar waren, zoals het oppakken van gevallen teamgenoten. Dit dient om ze op te lappen tussen missies in, of als dat niet mogelijk is op z’n minst de inhoud van hun rugzak te redden.

Ondanks een matige trailer is er hoop spannende informatie is vrijgegeven. Alles wijst er op dat XCOM 2 zijn voorganger op vele manieren zal overtreffen. Nu is het wachten op de eerste gameplay beelden om het te bewijzen…