Doorgaan naar artikel
40 minuten aan Metal Gear Solid V gameplay
Ernst de Bruijn
Ernst de Bruijn
Profiel

Op de E3 werd afgelopen week deze 40 minuten durende live demo van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (MGSV) vertoond. In het filmpje zijn veel van dezelfde features te zien  als in de E3 demo uit 2014, maar er zaten ook een behoorlijk aantal verassingen tussen.

De nadruk van de presentatie leek ditmaal te liggen op de enorme vrijheid die spelers van MGSV zullen genieten. Zoals al lang bekend is, wordt The Phantom Pain een open-world game. Tijdens de demo werd uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat. Het blijkt je missies ditmaal in groepen vrij speelt, waarbinnen je vrij bent om te kiezen welke missie je als eerste doet. Daarnaast zijn er kleinere side missions, die je kunt doen wanneer je wilt. Tot slot is er, zoals in elke open-world game, de mogelijkheid om op je eigen tempo rond te klooien in de wereld, zonder dat er een vastgesteld doel is.

Waar je ook heen besluit te gaan, je wordt er gebracht door je helikopter. Dit is de plek waar je alle voorbereidingen doet voor je het veld in gaat. Zo kun je ditmaal aan letterlijk elk onderdeeltje van je geweren sleutelen, of zelfs elementen van verschillende geweren combineren. je kunt ook uiterlijke veranderingen maken aan je karakter, en kun je muziek kiezen die speelt terwijl je naar je doel vliegt “voor een dramatische entree”.  Tot slot kun je aanpassingen aan je buddy maken, maar hierover later meer. De helikopter zelf is ook aanpasbaar, en geldt als een verlengstuk van je Mother Base, de basis die je parallel aan missies kunt upgraden, uitbreiden en aanpassen.

Een nieuwe feature die waarschijnlijk van grote invloed op de gameplay zal zijn, is het nieuwe buddy-systeem. In The Phantom Pain kun je namelijk een computergestuurd maatje uitkiezen, die je tijdens je missie vergezelt. Dit kan een karakter uit het Metal Gear Solid universum zijn, maar ook een huisdier of zelfs een robot. Het is aangekondigd dat buddy’s, net als bijna elk element van MGSV, door de speler aangepast kunnen worden. Tijdens de bovenstaande demo had de speler een tijdje een hond als buddy bij zich, die vijanden door muren heen kan spotten (waarschijnlijk op geur) en op commando vijanden kan aanvallen. Wie kiest er echter nog voor de hond als je ook een grote doodsrobot met je mee kunt nemen?

Het is wel duidelijk dat de developers trachten MGSV een spel te maken waarin spelers totale vrijheid hebben. Je kunt het spel nog steeds sluipend doorkruisen alsof het een oude Metal Gear game is, maar je kunt ook in een gek kostuum over de heuvels komen rijden op een robot met rollerskates onder zijn poten, terwijl je je vijanden bestookt met een onpraktisch groot machinegeweer. Het is echter nog altijd de vraag in hoeverre de developers erin zijn geslaagd om dit alles te balanceren, en of het spel als ervaring nog enigszins focus behoudt. Er zijn namelijk velen geweest die  hier niet in zijn geslaagd…