Doorgaan naar artikel
Batman: Arkham Knight
Danielle Rooijakkers
Danielle Rooijakkers
Profiel

Conclusie

Batman: Arkham Knight is zonder twijfel een waardige afsluiting van de Arkham-trilogie en simpelweg een geweldige game. Een heel klein minpuntje zijn bepaalde stukken met de Batmobiel, maar dat maakt de rest van de game dubbel en dwars goed. Verder kan ik er eigenlijk weinig meer over zeggen dan: kopen die game en be the Batman!

Het derde en afsluitende deel van de Arkham-trilogie is er eindelijk. Na Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City is het nu de beurt aan Batman: Arkham Knight om ons nog één keer in de huid van Batman te laten kruipen en mee te nemen op een razend spannend avontuur. Weet Batman: Arkham Knight de hoge kwaliteit van zijn voorgangers te waarborgen of zelfs te evenaren? Wij zochten het voor je uit in een grimmige versie van Gotham city.

Na de gebeurtenissen uit Batman: Arkham City zal het voor de meesten wel duidelijk zijn dat de Joker er geweest is. Probleem opgelost en de inwoners van Gotham leven nog lang en gelukkig, zul je denken. Maar dat is helaas niet het geval, Gotham wordt namelijk overspoeld met slechteriken, schurken en ander onzuiver gespuis. Het is zelfs zo erg dat het overgrote deel van de goede burgers de stad heeft verlaten. De misdaad heeft hierdoor helemaal de vrije hand en dat zorgt voor de nodige chaos. Helemaal als Scarecrow zich opwerpt als een soort van opperschurk en werkt aan een duivels plan om de hele stad te voorzien van een flinke dosis ‘feargas’. Aan Batman de taak om de misdaad terug te dringen en ervoor te zorgen dat Scarecrow zijn plannetje niet tot uitvoer kan brengen. Daarnaast zal hij er ook achter moeten komen wie die geheimzinnige Arkham Knight is en wat zijn rol in het geheel is.

Het eerste dat opvalt wanneer je begint aan de game, is de immense grootte van Gotham City, die overigens is opgedeeld in districten om het enigszins overzichtelijk te houden. Er is ook oneindig veel te doen en te ontdekken in deze game en naast de hoofdmissie.  Zo kun je door middel van een keuzescherm verschillende side-missies selecteren, zoals bijvoorbeeld het redden van brandweerlieden of het vangen van een vreemd vleermuisachtig beest dat je tijdens je tochten door de stad tegen het lijf loopt. Daarnaast zijn er ook weer een heleboel Riddler puzzels te vinden en op te lossen. Dit geeft lekker veel variatie aan de game en zorgt ervoor dat je Arkham Knight het liefst in één ruk uitspeelt (wat gezien de grootte van de game onmogelijk is).

De grote afstanden die je af moet leggen gaan ook nooit vervelen, want niet alleen is je grapple hook zo goed ontwikkeld dat je er op grote snelheid flinke stukken mee kunt overbruggen, ook heb je in Batman: Arkham Knight de beschikking over de Batmobiel. Op verschillende vlakken is dit een heel erg leuke toevoeging aan de game. Behalve dat je je er natuurlijk razendsnel in kunt voortbewegen, is hij ook heel eenvoudig om te toveren tot een soort van gepantserde tank die missiles af kan vuren en is hij bij het oplossen van sommige puzzels vanaf een afstand te besturen. De Batmobiel is dus niet alleen een leuk extraatje, maar neemt ook echt een belangrijke rol in de game in.

Batman: Arkham Knight

Jammer genoeg is diezelfde Batmobiel op sommige momenten ook een van de weinige minpuntjes aan de game. Waar je heerlijk als Batman jezelf een weg door de stad vol vijanden baant, wordt je op bepaalde momenten dan ineens behoorlijk afgeremd als je verplicht de game met de Batmobiel moet vervolgen. Heel erg storend is het niet en het is nog steeds allemaal erg goed uitgewerkt, maar Batman zelf blijft qua besturing en gameplay toch het fijnst.

Qua gameplay zit het dus helemaal goed met Batman: Arkham Knight, maar ook grafisch ziet het er allemaal geweldig uit, nog beter dan de voorgaande twee Arkham-games zelfs. Dit mag natuurlijk ook wel, aangezien de trilogie met dit laatste deel de overstap heeft gemaakt naar de huidige generatie consoles. Maar toch heb ik me regelmatig bijna met open mond vergaapt aan hoe mooi en indrukwekkend het er allemaal uit ziet. Het downloaden van de game duurde overigens wel een behoorlijke tijd, maar wanneer hij eenmaal compleet gedownload is, loopt alles heerlijk naadloos in elkaar over en heb je praktisch geen last van laadschermen of haperingen.