Doorgaan naar artikel
Belle
Priscilla Man
Priscilla Man
Profiel

Conclusie

Belle betreft een hevig onderwerp en het begin van het einde van slavernij. Het acteerwerk is zeer degelijk, vooral van Gugu Mbatha-Raw. Dido is namelijk het superieure voorbeeld van een vastberaden jonge vrouw die het nooit opgeeft. De kostumering, muziek, maar vooral de toewijding maken Belle een mooi en vooral aangrijpend drama.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, schittert Gugu Mbatha-Raw als de mooie jongedame genaamd Dido in de film Belle. Dido Elizabeth Belle’s ouders zijn een slavin en een gerespecteerde marineofficier, waardoor zij de stempel van bastaarddochter draagt. Belle wordt opgevoed door haar oom Lord Mansfield (Tom Wilkinson) die tevens de hoogste rechter is in Engeland. Zijn ambtelijke functie staat in de weg met van privéleven, wat nog chaotischer wordt als hij een uitspraak moet doen over verdronken slaven. Dido wordt vanwege haar huiskleur gezien als de schaamte van de familie, maar zij bewijst het tegenovergestelde.

B-03741.NEF

Gugu acteert goed en draagt de hoofdrol met verfijning. Zij is uitermate geloofwaardig en neemt je mee in het zware leven van een ongewild kind. Dido’s levensverhaal is ontroerend en tegelijk ook verrassend hoopvol. Haar nicht, Elizabeth Murray (Sarah Gadon), is een blonde juffrouw die gefocust is op het vinden van de juiste man om zo haar toekomst te verzekeren. De twee vrouwen zijn tegenpolen maar houden van elkaar alsof zij biologische zussen zijn. Zo gedragen zij zich ook en dat maakt Dido en Elizabeth een prachtig dynamisch duo.

B-04034.NEF

Lord Mansfield is bij uitstek het karakter dat laat zien hoe een grootschalige gebeurtenis zo dicht bij huis kan zijn. De zaak rondom Zong en de thuissituatie met Dido verwarren de Engelse wettelijke principes en de algemene menselijke principes. Het is mooi om te zien hoe het proces eraan toe gaat en hoe de relaties tussen de personages zich gedurende de film ontwikkelen. Zij zijn zeker niet oppervlakkig of saai, maar bevatten genoeg diepgang en roepen vragen op over zaken die toen maar ook zeker in dit tijdperk van belang zijn.

B-00156.NEF

De kleding is een ander groot pluspunt. De jurken zijn adembenemend en er is aan elk detail gedacht; van het beeldige interieur tot aan het frivole servies toe. Dit draagt bij aan de charme van die specifieke tijd en brengt de kijker terug in het verleden. De ogen worden visueel kostelijk vermaakt. Ook met de liefde zit het goed in de film. Het is een groot en belangrijk thema en vooral John Davinier (Sam Reid) laat dat goed zien. Zijn belangstelling voor Dido is niet uit nieuwsgierigheid, maar oprecht en puur. Passie, gerechtigheid, respect en affectie komen mooi bij elkaar in Belle. Het betreft een zwaar onderwerp, maar de combinatie met schitterende kostumering en uitstekend acteerwerk, maakt het een fraai (liefdes)drama.