Doorgaan naar artikel
Gears of War: Ultimate Edition
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Gears of War: Ultimate Edition is een sterke remake van een van de beste spellen die de Xbox ooit gekend heeft. Mensen die het spel nooit eerder hebben gespeeld, krijgen nu eindelijk de kans en oude fans hebben een goede reden om een duik in het verleden te nemen.

In 2006 werd een van de grootste franchises voor de Xbox geboren. Toen kwam het eerste deel van Gears of War namelijk uit.

Nu, negen jaar later, is de remake uitgekomen voor de Xbox One: Gears of War: Ultimate Edition. Inmiddels is het oppoetsen en opnieuw uitbrengen van oude spellen de normaalste zaak van de wereld, maar is deze Ultimate Edition een waardige remake, of een van de vele missers?

Allereerst zullen we het maar over de graphics hebben, aangezien dat toch is waar de meeste mensen aan denken bij een nieuwe versie. Ja, het ziet er allemaal een stuk mooier uit dan de Xbox 360 versie van het spel, die er voor zijn tijd al prachtig uit zag. Het spel houdt goed stand ten opzichte van andere Xbox One games, maar het is niks dat je weg zal blazen en dat hoeft ook helemaal niet.

Dingen zoals Active Reload staan nog als een huis. Active Reload is het fenomeen waar je met een vrij precieze timing op een knop kan drukken voor kogels die extra schade toerichten en daarnaast herlaadt je ook sneller. Dit is een absoluut briljante feature en enorm interessant van een designersperspectief. Hierdoor wordt iets zoals het herladen, wat normaal gesproken niet interactief is, opeens een leuk en uitdagend element van de game. Zelfs na negen jaar verbaas ik me over hoe goed dit systeem werkt.

Gears of War Ultimate Edition

De gameplay zit op vrijwel alle vlakken ijzersterk in elkaar. Het spel is nog steeds redelijk hardcore, zelfs op de makkelijkere modi kun je niet zomaar gevechten instormen. Dingen zoals het flankeren van je tegenstanders of het gebruiken van het coversysteem zijn niet iets wat je eventueel kan doen als je er toevallig zin in hebt, ze zijn echt onderdeel van het spel en als je er geen gebruik van maakt, red je het niet. Gears of War was een van de eerste schietspellen die goed gebruik maakte van een derde persoonsperspectief en een coversysteem en het voelt allemaal nog steeds even goed aan. Daarnaast wordt nogal eens onderschat dat Gears of War een ongelooflijk goed singleplayer verhaal heeft, al helemaal voor de standaarden van shooters.

Het multiplayer gedeelte van het spel heeft een aantal extra modi gekregen, maar het zal voor de serieuze spelers altijd gaan om de pure vier-tegen-vier gevechten, waarbij je als je dood bent, je echt dood bent voor de hele ronde. Gears of War fans bleven altijd trouw zweren aan de multiplayer van het eerste deel, dus hun geluk kan niet op. De servers lijken goed te werken en de makers hebben zelfs aangekondigd in samenwerking met ESL meerdere competities te houden. Alles wordt dus uit de kast getrokken om Gears of War: Ultimate Edition in leven te houden.

GOWUE1

Gears of War: Ultimate Edition is een remake die doet wat het moet doen: fans een reden geven om die oude ervaring opnieuw te beleven en nieuwe mensen een kans geven om het voor het eerst mee te maken. Gears of War is een van de beste shooters aller tijden en als je het origineel nooit hebt gespeeld, ben je het jezelf verschuldigd om het spel een kans te geven.