Doorgaan naar artikel
Weekly Geek Top 5: Gebande Games
Danielle Rooijakkers
Danielle Rooijakkers
Profiel

De Weekly Geek Top 5 is een rubriek waarin elke week een blik wordt geworpen op een top 5 met een game-thema. Deze week is dat een top 5 met games die in verschillende landen, met verschillende redenen geband zijn. Sommigen daarvan waarschijnlijk wel begrijpelijk, anderen lichtelijk overdreven. Ken jij toevallig nog meer games die in bepaalde landen nooit in de winkels hebben gelegen?

Nummer 5

Mass Effect

Land: Singapore
Reden: Lesbische seks

De RPG Mass Effect bevat een aantal ‘pikantere’ scenes, variërend van redelijk onschuldig tot aan een scene waar Lady Shepard en de blauwgekleurde alien Liara T’soni lesbische seks hebben. Ondanks dat het eigenlijk erg smaakvol in beeld is gebracht en niet meer dan een beetje strelen en friemelen is, was die desbetreffende scene voor Singapore meer dan genoeg reden om de game in 2007 te bannen.

masseffect

Nummer 4

The Witcher 2

Land: Australië
Reden: Het gebruiken van seks als beloning

In Australië heeft de game The Witcher 2 in eerste instantie een dikke ban gekregen vanwege een bepaalde seks scene. Het probleem was niet het feit dat er seks in de game zit, maar dat de seks als een soort van betaalmiddel wordt gebruikt. Er is namelijk een scene waar Geralt na het voltooien van een missie het aanbod krijgt om seks met een succubus te hebben als beloning en dat is volgens Australië not done. Later is de scene aangepast, waardoor Geralt het aanbod automatisch afslaat en mocht The Witcher 2 wel uitgegeven worden.

witcher2

Nummer 3

Rule of Rose

Land: De UK
Reden: Geweld op een jong meisje

Rule of Rose in waarschijnlijk de minst bekende game van dit rijtje en is een horror survival-game die in 2006 voor de PlayStation 2 verscheen. Maar niet overal dus, want in de UK werd de release van deze game ingetrokken vanwege scenes waarin jonge meisjes ontvoerd en gemarteld worden. Het bijzondere aan dit verhaal is dat de recensie-exemplaren van Rule of Rose toen al wel vertrekt waren en er onwaarheden over de game naar buiten kwamen. Waaronder dat een minderjarig meisje gekneveld en levend begraven werd. In de rest van Europa is de game wel verschenen, maar niet makkelijk meer aan te komen.

ruleofrose

Nummer 2

Grand Theft Auto IV

Land: Thailand
Reden: Nagespeelde moord

Op de Grand Theft Auto-franchise is natuurlijk altijd al het nodige commentaar geweest, maar in Thailand is het vierde deel van deze serie daadwerkelijk uit de handel gehaald en verboden. Dit gebeurde nadat een Thaise tiener in 2008 een taxichauffeur vermoord heeft tijdens het jatten van de taxi. De Thaise jongen gaf als reden voor zijn daad dat hij wilde proberen of het in het echt net zo makkelijk was om een taxi te stelen (en daarbij de bestuurder neer te steken).

grandtheftautoiv

Nummer 1

Manhunt 2

Land: Een groot aantal
Reden: Extreem gewelddadig

Als er een game is, waar veel commotie over is ontstaan, dan is het Manhunt 2 wel, een game die erom bekend staat extreem gewelddadig te zijn. En dan bedoelen we ook echt gewelddadig, want de titel geeft eigenlijk al perfect prijs wat je kunt verwachten van deze titel: het vermoorden van mensen, bij voorkeur op de meest gruwelijke manieren. Landen waar de game in ieder geval geband is, zijn de UK, Ierland, Duitsland, Italië, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Korea en Maleisië.

manhunt2