Doorgaan naar artikel
Filmarchief: Despicable Me, Lang Leve de Koningin en Red
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Hoewel de werkweek alweer bijna op zijn einde loopt, is het voor ons weer hoog tijd om terug te blikken op de rijke geschiedenis van film middels het Filmarchief. We zijn vorige week met deze rubriek begonnen en gaan hier vrolijk mee door. Deze week worden drie films besproken die ooit in deze week verschenen: Despicable Me, Lang Leve de Koningin en Red .

Bob

Despicable Me (2010)

Het is ongeveer het najaar van 2010 toen er een aantal kleine gele mannetjes mijn leven in hun greep namen. De kleine drie-vinger-tellende handjes zijn niet meer van mijn hart los te slaan, zo innig wordt die vastgehouden. Het begint als een geweldige reis. Hun vrolijkheid maakt mij vrolijk en als zij huilen dan huil ik. De relatie was echter van een zeer korte duur. Er kwamen meer mensen die een stukje van jullie vrolijkheid wilden en jullie gingen daar gretig in mee. Broodtrommeltjes, schoolspulletjes, wc-artikelen. Om alles hebben jullie je kleine drie-vinger-tellende handjes geslagen en zo (helaas) ook een beetje losser van mijn hart.

Jeffrey

Red (2010)

Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren en Morgan Freeman, vier “oude rotten” in het acteer-vak, nemen in Red de hoofdrollen op zich. Ironisch genoeg zijn de vier in Red gepensioneerd. Dat is immers waar de naam Red vandaan komt: “Retired and Extremely Dangerous”. Als de welverdiende rust van de gepensioneerde oud-geheim agent Frank Moses (Bruce Willis) ruw wordt verstoord, trommelt hij zijn oude vrienden op om voor een laatste keer het gevecht aan te gaan. Met name het komische personage van John Malkovich maakt dat Red niet een serieuze actiefilm probeert te zijn, maar de situaties juist luchtig en met enige zelfspot aanpakt. Dit pakt goed uit: de actie is namelijk niet van een bijzonder hoog niveau en het verhaal hebben we ook al vaker gezien, maar dankzij de komische werkwijze van de vier hoofdpersonages (opnieuw: John Malkovich is grotendeels verantwoordelijk voor die humor) wordt dit helemaal goedgemaakt. De twee uur durende film kijkt lekker weg en op de een of andere manier is Red wel blijven hangen in mijn geheugen.

 

Meike

Lang Leve de Koningin (1995)

Lang Leve de Koningin is een van de eerste Nederlandse films die mij echt is bijgebleven. Het verhaal gaat over Sara, een meisje dat van haar zakgeld een schaakspel koopt. In haar fantasie komt het schaakspel tot leven en leert ze de schaakstukken kennen en leert ze het ook om zelf te schaken. Een schaakspel dat tot leven komt sprak mij, als klein meisje met een enorme fantasie, ontzettend aan. Wij hadden namelijk thuis ook een heel mooi schaakspel staan. Vroeger heb ik talloze keren geprobeerd om mijn schaakspel tot leven te laten brengen, maar helaas heb ik nooit Monique van de Ven mogen aanschouwen als de witte koningin. Desalniettemin is Lang Leve de Koningin een van mijn favoriete Nederlandse (jeugd)films.