Doorgaan naar artikel
The Walking Dead seizoen 6
Meike Berkhout
Meike Berkhout
Profiel

Rick Grimes (Andrew Lincoln) en zijn groep zijn weer terug in het zesde seizoen van The Walking Dead. De eerste aflevering van dit nieuwe seizoen, genaamd “First Time Again”, pakt het verhaal weer op waar het eindigde in het vijfde seizoen. Toen probeerde Ricks groep te aarden in het met muren omheinde stadje Alexandria, wat in de seizoensfinale tot een climax kwam toen Rick een van de inwoners (een dronken en mishandelende man) neerschoot waarna hij opeens oog in oog stond met Morgan Jones (Lennie James), die hem in het eerste seizoen redde, maar daarna uit het oog verloor.

Een groot deel van deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen grijpt terug naar de gevolgen van Ricks acties en de reacties van zowel zijn groep en de andere inwoners van Alexandria hierop. Een belangrijke (nieuwe) reactie hierop is die van Morgan, die zich bij de groep sluit. In plaatst van Ricks motto (“murder everyone before they murder you”), draagt Morgan een wat zachtere boodschap uit. Die is namelijk gericht op het menselijke, wat er nog in de wereld is. Het lijkt er dan ook op dat de nadruk dit seizoen meer ligt op het menselijke van de (over)levenden, dan het (ver)moorden en al het andere slechte in de wereld.

De makers van The Walking Dead doen erg hun best om de serie te blijven vernieuwen (wat natuurlijk best lastig is met zes seizoenen). Neem bijvoorbeeld de steeds andere manieren om het verhaal te vertellen en het inbrengen van nieuwe personages. Toch blijft er ook veel hetzelfde. Als namelijk het niet de “walkers” zijn die Ricks groep dwars zitten, dan zijn het wel de levende mensen. Denk aan zijn oude politiekameraad Shane (Jon Bernthal) en de Governor (David Morrissey). En het kan haast niet anders dan dat zowel de doden als de levenden het Rick en de rest van zijn groep weer lastig gaan maken dit seizoen. Daarnaast blijft ook de eeuwige zoektocht naar veiligheid en andere mensen hetzelfde, net als het idee van veiligheid dat ruw wordt verstoord door de “walkers”. Wat overigens ook (vooralsnog) hetzelfde is, zonder dat dit vervelend is, zijn de hoofdpersonen van de serie; Ricks groep. Het is daarom ook wel te hopen dat er uit deze groep geen mensen zullen wegvallen, want dat zal vast niet goed vallen bij de trouwe fans.

Helaas is deze seizoensopener is niet zo spectaculair als die van vorig jaar, waarbij de groep van Rick op spectaculaire wijze ontsnapte uit Terminus. Maar dat gezegd hebbende, in deze eerste aflevering zijn meer “walkers” dan ooit tevoren bij elkaar te zien en hoewel er nu nog geen climax is, betekent dat alleen maar dat die nog gaat komen. Ricks groep zal dit seizoen een namelijk recordaantal “walkers” moeten vermoorden om hun eigen veiligheid te waarborgen en dit kan haast niet anders dan spectaculair worden. En dat is toch een fijn vooruitzicht voor de komende afleveringen.

De eerste aflevering van het zesde seizoen van The Walking Dead is vanavond om 22.00 uur te zien bij FOX.