Doorgaan naar artikel
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

De bioscoopbranche moet zich vernieuwen. Even naar de film gaan wordt anno 2015 niet meer zo snel gedaan: we hebben immers een batterij aan films tot onze beschikking dankzij Video on Demand en (illegale) alternatieven. Een bioscoop moet dus meer bieden dan alleen het tonen van een nieuwe film. Het moet een belevenis worden, iets waarbij elk aspect bijdraagt aan die unieke ervaring van het zien van een film in de bioscoop. De nieuwe Pathé-bioscoop in Arnhem, die deze week officieel is geopend, deelt deze gedachte en maakt de bioscoop weer modern en, misschien wel het belangrijkst, leuk. Ik kreeg, als geboren en getogen Arnhemmer, een rondleiding in het gebouw dat zo prominent aanwezig is in de binnenstad.

20151019_140402

De unieke beleving die de nieuwe Pathé-bioscoop in Arnhem zo graag wil uitdragen begint al bij het uitzoeken van je snacks. Dit is namelijk volledig gericht op het self-service-principe. Hoewel de bouwvakkers tijdens de persrondleiding nog hard aan het werk waren om de puntjes op de i te zetten en op tijd klaar te zijn voor de opening, konden we het eindresultaat al grotendeels zien. Met een grote M&M’s-machine kun je je eigen kleuren uitzoeken en mixen, verschillende soorten bieren staan al koud, je kunt kiezen uit acht verschillende smaken popcorn en de zakken chips staan al voor je klaar. Als je uiteindelijk je eigen snack-cocktail hebt samengesteld, reken je dit af en ga je volgepakt naar de bioscoopzaal. Zelfs voordat je überhaupt in je luie bioscoopzetel zit, heb je al een hele attractie achter de rug. Het hoort allemaal bij de herdefiniëring van de bioscoop.

20151019_150339

De Pathé-bioscoop in Arnhem is een van de meest geavanceerde bioscopen van Nederland geworden. De bioscoop heeft niet alleen de eerste IMAX-zaal van het oosten van Nederland; deze IMAX-zaal is de eerste speciaal voor IMAX gebouwde zaal van Nederland en beschikt eveneens als eerste zaal in Nederland over het nieuwste “Immersive Audio”-systeem van IMAX. Twee primeuren waar de bioscoop natuurlijk erg trots op is. Het gigantische scherm prijkt in de 308 zitplaatsen tellende, licht gebogen zaal. Als vervolgens de zaallampen uitgaan en de eerste trailers op het witte doek verschijnen, waan ik me volledig in een andere wereld. Doordat het doek licht gebogen is, vormt het zich naar het menselijk oog en krijg ik een volledige immersieve ervaring. Het geluid is werkelijk overweldigend. Van het vallen van de kleinste regendruppels, tot het oorverdovende geluid van een straaljagersmotor: het geluid is kraakhelder en overal. Dit is waarom je een film in de bioscoop kijkt en niet op een klein schermpje op de bank.

20151019_150316

Naast de IMAX-zaal beschikt de negen zalen tellende Pathé-bioscoop in Arnhem ook over twee Dolby Atmos-zalen. Een normale zaal kent een 7.1 Surround-sound-systeem. Dit houdt in dat er uit zeven speakers en één subwoofer geluid komt. Bij een Dolby Atmos-zaal komt er geluid uit maar liefst 52 speakers en vijf subwoofers, wat de auditieve filmbeleving een stuk beter maakt. Een van die Dolby Atmos-zalen is op de zesde en hoogste verdieping van het gebouw: geen enkele andere bioscoop is zo hoog als de Pathé-bioscoop in Arnhem. Een blik naar buiten vanaf deze verdieping en je hebt een prachtig uitzicht over de binnenstad. Op de derde verdieping heb je een speciale zaal waar “andersoortige” voorstellingen gegeven kunnen worden: met een vaste garderobe, een foyer-achtige ruimte, een bar en een bioscoopzaal met een ingebouwd podium is dit een goede plek om bijvoorbeeld een opera-voorstelling te vertonen, een zakelijke bijeenkomst te organiseren of een rode loper-evenement te houden. Het maakt de bioscoop multifunctioneel en dat is een nuttige toevoeging.

Nederland is een prachtige bioscoop rijker. Hoewel er getwist kan worden over de esthetiek van de buitenkant van het gebouw, kun je binnen op een unieke manier van het medium film genieten. Pathé heeft geprobeerd om de bioscoop opnieuw uit te vinden en doet dit met een op self-service gebaseerde winkel, een enorm IMAX-scherm met het nieuwste geluidssysteem en een ruimte die voor “andersoortige” voorstellingen gebruikt kan worden. Wat dat betreft is de Pathé-bioscoop in Arnhem met vlag en wimpel geslaagd: het maakt “een filmpje pakken” weer iets speciaals en ik kan niet wachten om de nieuwste films op dat gigantische scherm te zien.