Doorgaan naar artikel
Top 007: de beste Bond schurken
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

29 oktober is de release van SPECTRE en dat vieren we op NWTV met zeven dagen elke dag een Top 007. Vandaag hebben we een overzicht van de beste James Bond schurken. Handlangers laten we buiten beschouwing, dus Jaws doet helaas niet mee.

007

Francisco Scaramanga (The Man with the Golden Gun, 1974)

Toen Christopher Lee eerder dit jaar overleed was de wereld in rouw. De Britse acteur werd bekend met zijn vertolking van Dracula, maar speelde ook in een paar van de grootste filmseries ooit. Zo was hij Saruman in The Lord of the Rings, Count Dooku in Star Wars en Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun.

006

Le Chiffre (Casino Royale, 2006)

Le Chiffre was de perfecte schurk om Daniel Craigs tijdperk als Bond in te luiden. Hij is niet uit op alleenheerschappij of een derde wereldoorlog, maar probeert simpelweg zijn eigen hachje te redden. Mads Mikkelsen is perfect voor dit soort rollen, zoals hij later ook liet zien in de tv-serie Hannibal.

005

Max Zorin (A View to a Kill, 1985)

Casting is een belangrijk element bij elke film en wanneer Oscarwinnaar Christopher Walken een Bondschurk gaat spelen weet je dat het goed komt. A View to a Kill is zeker niet de beste Bond-film, maar Walken zet een geweldige psychopaat neer.

004

Raoul Silva (Skyfall, 2012)

Nog zo’n geval van geweldige casting. Javier Bardem won een Oscar voor zijn rol in No Country For Old Men en liet dromen van Bond-fans uitkomen met zijn rol in Skyfall. Bardem wist de extravagante blonde schurk zowel grappig als angstaanjagend te maken. Zijn motivatie was geloofwaardig en perfect voor een moderne Bond-film.

003

Alec Trevelyan (GoldenEye, 1995)

Naar verluidt was Sean Bean ooit een kandidaat voor de rol van James Bond. In GoldenEye kreeg hij uiteindelijk de rol van Alec Trevelyan, een mede 00-agent (006) en goede vriend van James Bond. Tijdens de film ontpopt hij zich tot een ware anti-Bond. De twee zijn zeer aan elkaar gewaagd en hun uiteindelijke confrontatie is opvallend spannend, aangezien het lot van Sean Bean altijd wel duidelijk is.

002

Auric Goldfinger (Goldfinger, 1964)

Goldfinger is het perfecte voorbeeld van een klassieke Bond-film en Auric Goldfinger is de perfecte klassieke Bond-schurk. Het plan van de op goud beluste slechterik is goed doordacht; hij wil de goudvoorraad van Fort Knox radioactief vervuilen om zo zijn eigen goud in waarde te laten stijgen. Zijn gele Rolls-Royce is iconisch en zijn handlanger Oddjob zette de toon voor de rest van de serie.

001

Ernst Stavro Blofeld (1963-1981)

In de oudere Bond-films en in de boeken kreeg 007 het meerdere malen aan de stok met SPECTRE (Special Executive for Counter intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Vaste leider van deze organisatie is Ernst Stavro Blofeld, die zichzelf toepasselijk Number One noemt. Het personage kwam voorbij in de films From Russia With Love (1963), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), On Her Majesty’s Secret Service (1969) en Diamonds Are Forever (1971). Meerdere acteurs, zoals Donald Pleasence, Telly Savalas en Charles Gray, speelden de rol en deden dit allemaal op hun eigen manier.

SPECTRE en Blofeld kwamen uiteindelijk terecht in een lastige rechtenkwestie. In For Your Eyes Only (1981) werd een Blofeld-achtig persoon vermoord, maar zijn naam of gezicht kwamen niet in beeld. In de onofficiële Bond-film Never Say Never Again (1983) werd de rol nog gespeeld door Max von Sydow, die later dit jaar te zien zal zijn in Star Wars: The Force Awakens. Inmiddels mogen de Bond-producers de organisatie en diens leider weer gebruiken. De nieuwste film heet SPECTRE, maar of Blofeld ook voorbij zal komen is nog een mysterie.