Doorgaan naar artikel
Concert of festival uitverkocht? Ticketswap it is!
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Ik zit al maanden met het idee in mijn hoofd om een uitgebreid stuk te schrijven over Ticketswap, maar tot nu toe kwam het er nooit van. De laatste weken lees ik echter verschillende keren over de dienst, wat mij heeft doen besluiten alsnog een artikel eraan te wijden. De originele aanleiding was mijn bezoek aan de derde Pinkpop dag eerder dit jaar.

We schrijven 7 juni 2015. Het duurt nog vijf dagen voor Pinkpop 2015 begint en ik kreeg ineens het idee om een dagje Pinkpop te doen. De kaartjes waren natuurlijk al lang en breed uitverkocht en mijn vriendin had al tijdens de originele kaartverkoop een zondagsticket gehaald om samen met vrienden te gaan. Eén van mijn beste vrienden ging echter een heel weekend dus een zondag op het festival waar ik nog nooit was geweest hoefde ik niet alleen door te brengen. Alle reden om een kaartje te halen dus.

Er was echter een probleem, ik had dus geen kaartje en zoals gezegd waren deze allang uitverkocht. Wilco (manager muziekredactie NWTV) wees mij echter op de dienst Ticketswap. Persoonlijk ben ik er nooit zo happig op om kaarten tweedehands te kopen, zeker wanneer het om e-tickets gaat. Toch hij had zeer veel positieve ervaringen en vond ik het tijd om deze gok te nemen. Vooral omdat ik toch graag op zondag naar Pinkpop wilde. Bands als de Foo Fighters, De Jeugd van Tegenwoordig en Rise Against wilde ik sowieso graag wel weer een keer zien. Dat uiteindelijk de Foo Fighters af moesten zeggen was jammer, maar het was niet anders.

Dat deed niet af aan het feit dat toen ik 8 juni ging zoeken naar kaarten, binnen de kortste keren een kaartje vond op Ticketswap. Ik heb er bewust voor gekozen een ticket te kopen dat rond de originele verkoopprijs lag, omdat me dat het veiligste leek. Kort na de aankoop had ik de onderstaande mail in mijn mailbox met een e-ticket voor de Pinkpop zondag.

Ticketswap

Zoals je wel begrijpt bleek het uiteindelijk een meer dan geslaagde dag te zijn, anders zou ik een dergelijke artikel niet zo positief insteken. Ondanks dat ik op voorhand nog wel wat kleine zenuwen had, nam Ticketswap die wel bijna helemaal weg, mede dankzij de goede service en een aantal voorwaarden die zij stellen aan de verkoop:

  • Tickets mogen slechts één keer per barcode verkocht worden
  • Alleen een koper kan zijn ticket opnieuw verkopen
  • Er wordt achteraf gevraagd of het goed is gegaan
  • Alleen profielen via Facebook worden geaccepteerd
  • Bij tickets die niet werken wordt je in contact gebracht met de verkoper
  • Tickets kopen via Ticketswap gaat bijna altijd goed, in tegenstelling tot Marktplaats
  • Tickets mogen maximaal 120% van de originele prijs kosten

Naast de zaken die Ticketswap zelf biedt, zijn er nog een aantal andere zaken die positief opvallen bij de gebruikers:

  • Het werkt snel en makkelijk
  • De site is gebouwd op gebruiksvriendelijkheid
  •  De doelgroep is groot
  • Minder bezwaren tegen e-tickets
  • Liefhebbers die aan liefhebbers verkopen
  • Geen handelaren meer

Overigens is Ticketswap ook al een tijdje bezig met een nieuw systeem genaamd Secureswap. Middels dit systeem krijgt de koper een nieuw en uniek ticket en wordt het ticket van de verkoper ongeldig gemaakt. Dit kan doordat de dienst samenwerkt met verschillende partners. De verwachting is dat deze lijst de komende jaren alleen maar groter wordt.

Overigens zijn er ook nog een aantal zaken geregeld voor de verkoper die garanties bieden. Het beste voorbeeld hiervan is dat alleen een E-Ticket wordt verstuurd als er door de koper is betaald.

Ticketswap is wat mij betreft het beste alternatief voor direct kaartjes kopen. Geen zwarte handel meer op Marktplaats en geen onzekerheden meer vlak voor je een concert of festival betreedt. En alhoewel niets 100% zeker is, is dit zeker het veiligste alternatief.