Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Quentin Tarantino's nieuwste western is zeker niet een van zijn betere films. Gelukkig is een mindere Tarantino nog wel gewoon een goede film.

Het had weinig gescheeld of The Hateful Eight was nooit gemaakt. Nadat zijn scenario was gelekt besloot Quentin Tarantino om de film niet meer te maken. Na lovende reacties op een aantal publieke lezingen kwam hij gelukkig terug op deze beslissing. Nu, bijna twee jaar later, kunnen we het eindresultaat dan eindelijk bekijken.

John ‘The Hangman’ Ruth (Kurt Russel) en zijn gevangene Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) reizen naar de galg in Red Rock met een sneeuwstorm op hun hielen. Na lifters Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) en Sherrif Chris Mannix (Walton Goggins) te hebben opgepikt zien ze zich genoodzaakt om een schuilhut op te zoeken. In de hut bevinden zich een aantal curieuze figuren; Oswaldo Mobray (Tim Roth), Joe Gage (Michael Madsen), General Sandy Smithers (Bruce Dern) en de Mexicaan Bob (Demián Bichir). Ruth vermoedt al snel een complot om zijn gevangene te bevrijden en een spannende periode volgt.

 

The Hateful Eight Quentin Tarantino

Foto: eOne Benelux

De dialogen zijn interessant en de personages erg sterk; Tarantino laat weer zien waar hij goed in is. Samuel L. Jackson speelt zijn beste rol sinds Pulp Fiction en ook Tim Roth en maar haalt het niet bij de prestaties van Walton Goggins en Jennifer Jason Leigh. Alleen Big Brother-ster Michael Madsen lijkt nog niet ontwaakt na zijn jarenlange slaapwandeling door verschillende B-films. De sfeer spat van het scherm en vooral de spaarzaam gebruikte buitenlocaties zien er prachtig uit. De film bouwt langzaam naar een confrontatie en piekt bij het middenstuk met een bizar monoloog van Jackson. Hierna zakt het niveau wat in.

Quentin Tarantino is natuurlijk een topregisseur. Helaas weet hij dat zelf ook en neemt zo nu en dan zijn ego het over. The Hateful Eight heeft iets weg van zijn debuutfilm Reservoir Dogs, maar Tarantino gebruikt tegenwoordig twee keer zoveel tijd om een vergelijkbaar verhaal te vertellen. In de dialogen van het eerste uur had wel wat geknipt mogen worden, maar vooral de derde akte gaat volledig de mist in. Deze begint met een voice-over van Tarantino zelf, waarin een belangrijke onthulling wordt gedaan. Een bizar moment dat je niet alleen uit de film haalt, maar ook een deel van de spanning wegneemt. Het laatste uur wordt daardoor vooral een lange zit. The Hateful Eight is zeker geen slechte film, maar van Tarantino zijn we toch beter gewend.