Doorgaan naar artikel
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Ook deze week hebben we weer een fijne editie van onze wekelijkse rubriek “Het Filmarchief” voor jullie klaar staan. Zo reizen we onder andere af naar de magische wereld van Nanny McPhee en krijgen we een kijkje in de gedachtegang van de vrouw in What Women Want.

Wil je de eerdere edities van Het Filmarchief bekijken? Neem dan een kijkje op onze speciale Filmarchief-pagina!

Rianne

Nanny McPhee (2006)

Tien jaar geleden kwam Nanny McPhee op het witte doek tot leven. Deze sprookjesachtige film van regisseur Kirk Jones is gebaseerd op de Nurse Matilda-boeken van Christianna Brand en het script zelf is geschreven door hoofdrolspeelster Emma Thompson. De familie Brown bestaat uit vader Cedric (Colin Firth) en zijn zeven kinderen. De kinderen zijn een beetje losgeslagen na het overlijden van hun moeder en hebben er al zeventien kindermeisjes doorheen gejaagd. Wanneer Nanny McPhee op de stoep staat, zijn ze dan ook vastbesloten haar ook weg te pesten. Dat lukt ze natuurlijk niet, zoals de titel Nanny McPhee al doet vermoeden.

Terwijl Nanny McPhee de kinderen probeert op te voeden, moet vader Cedric binnen een maand een nieuwe moeder voor zijn kinderen vinden. Anders stopt de toelage van zijn rijke tante Adelaide en belandt hij vanwege zijn schulden in de gevangenis. Uit pure wanhoop doet hij de verschrikkelijke tante Quickly een aanzoek: iets waar de kinderen niet op zitten te wachten. Met behulp van Nanny McPhee steken ze hier dan ook een stokje voor. Nanny McPhee is, met gebruik van weinig computereffecten, een goede familiefilm met een mooi verhaal en goede cast.

Anne

Nanny McPhee (2006)

Als kind zat ik in een vrij rustige omgeving: mijn vader was huisman en mijn broertjes en ik konden goed met elkaar overweg. Bij ons in het gezin was dan ook totaal geen sprake van een oppas. Het gezin Brown waar Nanny McPhee verschijnt, is dan ook totaal het tegenovergestelde. Er is weinig ouderlijke aandacht, er ontbreekt rust, de kinderen maken elkaar gek en nog drukker dan ze al zijn en vader Cedric kan gewoon niet met ze omgaan. Gelukkig is daar het wonder: Nanny McPhee. Zij krijgt met een paar slagen en stoten de rust en orde weer terug in het gezin. Het is een slimme vrouw: de streken die de kinderen van Brown van nature in zich hebben, controleert ze zodanig dat die zich gaan uiten in een andere richting. Richting de boze stiefmoeder die Nanny zelf ook niet helemaal mag. Slim gespeeld Nanny, erg slim gespeeld.

Anne

What Women Want (2001)

Horen wat vrouwen denken: is dat een droom van iedere man of juist een nachtmerrie? Voor Maxim Hartman een ware kwelling, voor Nick Marshall (Mell Gibson), hoofdpersoon in What Women Want, het pad naar de hemel. De weg is voor hem geopend om een ware vrouwencharmeur te worden. Aan het begin van de film leek mij dat ook wel aardig, als man zijnde: horen wat vrouwen denken. Die gedachten zijn er eigenlijk tijdens de gehele film wel, tot het punt dat voor mij de doorslag gaf dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Nick hoort de gedachten van zijn dochter: “Dit is de jurk die ik draag op de avond dat ik ontmaagd word”. Ik viel van mijn stoel en dat deed Nick dus ook. Dat wil je gewoon niet horen. Ik als vrouw zou de mannen niet willen horen denken. Ook al geeft het een voordeel op het gebied van dating, mannen zijn soms gewoon walgelijk en ik hoef dat niet te horen.