Review: XCOM 2

Rutger Engel, 16 februari 2016
Profiel
XCOM 2 is uniek in zijn soort. Het spel weet zenuwslopende actie te brengen naar een turn-based game. Het laat je voelen alsof elke kleine beslissing die je maakt, bepalend is voor de hele uitkomst van het spel. XCOM 2 is ongelooflijk diepgaand en biedt oneindig veel speelplezier voor de liefhebber.

Twintig jaar is voorbij sinds de mensheid zich over heeft gegeven aan de troepen van de aliens. Twintig jaar lang wordt de Aarde beheerst door aliens, maar er zijn nog mensen die in opstand willen komen; in XCOM 2 leid jij deze mensen om hun wereld terug te winnen.

In principe bestaat de game uit twee onderdelen: In één fase heb je een overzicht van je basis en de Aarde en plan je álles. Dit gaat van wat voor uitrusting je wilt laten maken, wat voor onderzoek je wilt laten doen, tot waar in de wereld je contact legt met andere opstandelingen; het gaat diep. Tijdens de tweede fase speel je missies, die verschillende doelen kunnen hebben. Soms moet je alle vijanden uitschakelen, soms een belangrijk persoon escorteren. De doelen zijn niet revolutionair, maar houden het geheel interessant. De actie in het spel vindt plaats in beurten. Jij beweegt jouw team van soldaten en vervolgens doet de AI hetzelfde. Elk persoon kan een aantal stappen zetten en vervolgens schieten, één van zijn speciale vaardigheden gebruiken, items, zoals granaten gebruiken of zichzelf in ‘overwatch’ plaatsen. Dit houdt in dat ze op de eerste persoon die in hun gezichtsveld verschijnt beginnen te schieten. Het klinkt allemaal simpel, maar wat je hier allemaal mee kunt doen, is geweldig.

XCOM 2 base

Het interessante is dat je missies echt op verschillende wijzes kan spelen. Wil je gewoon in de actie springen en schieten op alles wat je ziet? Dat kan, maar dan verlies je misschien een soldaat of twee. Je kan ook heel voorzichtig de perfecte hinderlaag klaarmaken, waardoor je minder het risico loopt dat je soldaten doodgaan. Als een soldaat gewond raakt, kan hij een tijd niet op missies terwijl hij hersteld en moet je vervanging regelen. Als een soldaat wordt gedood, ben je hem of haar voor altijd kwijt.

Het bijzondere aan XCOM 2 is dat door dit, in combinatie met hoe het verhaal wordt gebracht, je echt het gevoel krijgt dat elke stap die je één van je troepen laat zetten tijdens een missie, bepalend is voor de rest van het spel. Het voelt niet alleen zo, het ís zo en dat is deels wat het spel zo bijzonder maakt. Laat je teveel troepen doodgaan waardoor je nieuwe moet rekruteren, onderzoek je alleen maar nutteloze dingen of verspil je geld, dan merk je echt dat het spel je de gevolgen laat voelen. Hierdoor wordt het plannen van alle aspecten niet een saaie toevoeging, maar een belangrijk onderdeel en wordt het een spannende uitdaging of je een gezonde economie op kan bouwen of niet. Hierdoor worden missies niet een kwestie van roekeloos je mannetjes erop af sturen, de buit binnenhalen en weer teruggaan, maar worden het zenuwslopende uitdagingen waarbij je voorzichtig te werk wilt gaan.

Hierdoor is de ‘Ironman’-modus ook zeker aan te raden. In deze modus wordt het spel automatisch na elke stap opgeslagen, zodat alles écht definitief is.

Xcom 2 combat

Wat de missies zelf nog veel interessanter maakt, is dat personages promoties kunnen verdienen, waarmee ze nieuwe vaardigheden krijgen. Niet alleen dit is leuk omdat het een zekere voortgang biedt, maar ook zijn er verschillende soorten soldaten. Zo heb je er eentje die van dichtbij mensen neer kan maaien met zijn zwaard, zo heb je een sluipschutter, die weinig kan bewegen, maar ongelooflijk dodelijk is van een lange afstand, et cetera. Dit element zorgt ervoor dat je beurten ver van tevoren gaat uitdenken. “Als ik zo loop met mijn specialist, dan zet ik hierboven op dit gebouw mijn sluipschutter om hem te beschermen.”

En de opzet van het verhaal, dat verandert elke keer dat je het speelt. Of althans, de missies veranderen. Hierdoor is het niet zo dat je even één keer het spel doorspeelt en je klaar bent. Hierdoor kun je het spel even spelen en vervolgens denken: “Doe mij toch maar die Ironman-modus, of een iets hoger niveau.” Zonder dat je het gevoel hebt dat je allemaal bekende stukken nog een keer moet spelen, maar in plaats daarvan krijg je weer een frisse, nieuwe ervaring.

XCOM 2 strategy

Het klinkt allemaal misschien nogal eng en uitdagend, maar als je eenmaal in XCOM 2 zit, is het genieten. Het is het soort spel waar je je echt in kan verdiepen en waar je tientallen, zo niet honderden uren mee bezig kan zijn.