Doorgaan naar artikel
Black Desert Online
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Black Desert Online laat je doen wat je wilt in een magische middeleeuwse wereld. Vissen, boerderijen bouwen, eindeloos lang monsters afmaken of zelfs je eigen werkers inhuren, verzin het en je kan ermee aan de slag. Daarnaast komt niets je aanwaaien en dat zorgt voor extra veel voldoening als je dan iets moois krijgt. Zet dit alles in een prachtige en uitgebreide wereld en je krijgt misschien wel de beste MMORPG ooit.

Black Desert Online is al een tijdje uit in Korea, Japan en Rusland, maar sinds een weekje kunnen we in het Westen ook aan de slag met deze Koreaanse MMORPG. Wat wij ervan vinden, lees je in deze recensie.

Black Desert Online opening cinematic

Stel je voor dat je belandt in een middeleeuwse wereld met monsters en magie en daarin mag je doen wat je wilt. Dat is eigenlijk de beste manier om Black Desert Online te omschrijven. Nou zijn er wel meerdere MMORPGs die hier een poging toe doen, maar nog nooit is er een game geweest die dit zo goed doet als Black Desert. Wat lijkt je leuk om te doen? In deze MMORPG kun je lekker je gang gaan en als je het goed doet verdien je er geld of ervaringspunten mee.

Nog nooit is er een wereld geweest die zoveel uitgebreide keuzes en mogelijkheden geeft die ook nog eens allemaal zoveel nut hebben. Wil je vissen? Dat kan natuurlijk gewoon, maar je kunt ook een boot bouwen en uitgebreid op walvissenjacht gaan. Je kunt een kleine boerderij opzetten en hier vervolgens je eigen planten verwerken, wat veel diepgaander is dan je gewend bent. Je kunt huizen in steden of dorpen kopen en gebruiken als workshop, opslagruimte of als huis voor één van je werkers. Want werkers, die kan je zelf huren en onderhouden om vervolgens voor jou van alles te doen. Denk aan het aflopen van handelsroutes, het helpen op de boerderij, wat dan ook. Je kunt met je guild gebieden of zelfs hele steden overnemen. Bedenk iets wat leuk zou zijn om te doen in zo’n magische middeleeuwse wereld en de kans is groot dat het kan in Black Desert Online.

Nu klinkt dit meer alsof we het over een simulatiespel hebben, maar vergeet niet dat hier een keiharde MMORPG onder schuil gaat. Het spel maakt gebruik van een actievol combatsysteem: alle aanvallen moet je zelf richten en goed timen, in plaats van het simpelweg klikken op een monster. Door deze actie voelt het extra goed om je eigen karakter perfect te beheersen en iedereen om je heen in te maken. Belangrijke items kun je, in tegenstelling tot bijna elke online game tegenwoordig, niet gewoon kopen. Voor alles wat je wilt hebben zul je zelf voor moeten werken.

Voor mensen die niet zo van de RPGs zijn klinkt dit misschien raar, maar dit geeft een gevoel van verwondering, magie en misschien zelfs wel respect dat bijna géén online spel vandaag de dag meer biedt. Als je iemand door deze wereld ziet lopen met een hoog level op zijn of haar naam, een geweldige uitrusting, of een grote hoeveelheid geld en een succesvol imperium van werkers, dan weet je dat hij of zij dat volledig op zijn of haar eigen krachten heeft gehaald en dat brengt een zekere status met zich mee.

Als je al deze dingen ook nog eens in een prachtige en gigantisch grote wereld zet, krijg je een ervaring om nooit te vergeten.

Black Desert Online town

Wat kan je zeggen over een spel zoals Black Desert Online? Je kan daadwerkelijk doen wat je wilt in deze prachtige wereld en dat voelt enorm bevrijdend. Deze bevrijding, gepaard met een actievol combatsysteem en het feit dat je niets kan krijgen zonder ervoor te werken, maken Black Desert Online tot misschien wel één van de beste MMORPGs ooit, zo niet de beste. Het is natuurlijk nog een nieuw avontuur en een MMORPG kun je eigenlijk pas na enkele maanden écht gaan meten, maar het spel heeft nu al zijn stempel gedrukt.