Doorgaan naar artikel
De Helleveeg
Christa Hiddinga
Christa Hiddinga
Profiel

Conclusie

Een familiedrama geschreven door Van Der Heijden, op indrukwekkende wijze verfilmd door regisseur Andre van Duren. De Helleveeg is van begin tot eind spannend, omdat pas aan het einde bepaalde zaken duidelijk worden.

De Helleveeg vertelt het verhaal van een familiedrama dat zich afspeelt in de jaren 50. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van hoofdpersonage Albert (Benja Buijning, Alles is Familie) en gaat over zijn bijzonder vreemde tante, tante Tiny( Hannah Hoekstra, Hemel).

Tevens is De Helleveeg een verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. Van Der Heijden, dat drie jaar geleden uitkwam. Het karakter Albert Egberts komt ook voor in een reeks eerdere boeken van Van Der Heijden.

Het verhaal begint in het huis van Alberts grootouders en tante Tiny. Tante Tiny is op dat moment achttien jaar oud. Later in de film worden er steeds tijdsprongen gemaakt van elk ruim tien jaar. Albert is zo’n tien jaar jonger dan zijn tante en logeert bij zijn grootouders, maar trekt eigenlijk alleen maar met tante Tiny op. De tegendraadse Tiny lijkt met haar pittige karakter altijd in een kwade bui te zijn. Ze neemt haar neefje vaak mee op stap en Albert krijg zo alle vreemde kanten van zijn tante te zien. De relatie tussen Tiny, haar ouders en zus Hanny (Hadewych Minis), moeder van Albert, is slecht: de grootouders van Albert zijn namelijk katholiek en erg van de ouderwetse waarde en normen, Tiny daarentegen schopt tegen alle normen en waarde in.

Soms lijkt tante Tiny zelfs moordlustig. Het houdt de film spannend, want je weet niet wat er met Tiny aan de hand is en dus kan er voor je gevoel van alles gebeuren. Pas aan het einde van de film wordt duidelijk waarom Tiny zich zo gedraagt.

Een familiedrama, op indrukwekkende wijze verfilmd door regisseur Andre van Duren: de film is van begin tot eind spannend, omdat pas aan het einde van de film een verklaring komt voor alle vreemde gebeurtenissen. De film is spannend zonder veel onrealistische beelden, actie of sensatie.

Wat bijzonder is, is dat dezelfde acteurs de rollen blijven spelen ondanks het feit dat de personages ouder worden. De 18-jarige en 14-jarige Tiny zijn gespeeld door dezelfde actrice als de 60-jarige. De acteurs zijn indrukwekkend geschminkt, want ondanks dat je herkent dat het dezelfde acteur of actrice is, ziet het er toch redelijk ‘echt’ uit. Tevens zorgt het voor een soort vertrouwensband: er worden zoveel tijdsprongen gemaakt van ruim 10 jaar en het zou storend zijn als hierbij steeds andere acteurs voor dezelfde rollen aan te pas zouden komen.

Daarnaast is Tiny, gespeeld door Hannah Hoekstra, een ontzettend pittig en grappig karakter. Ondanks het heftige verhaal, zorgen de opmerkingen van Tiny voor een fijne dosis humor.