Doorgaan naar artikel
Pokémon Red, Blue & Yellow (Virtual Console)
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De heruitgaves van Pokémon Red, Blue & Yellow zijn zowel een nostalgisch feest als een interessante blik in de Pokémon-geschiedenis

Vandaag bestaan de eerste Pokémon-games precies 25 jaar, daarom publiceren we onze review uit 2016 opnieuw!

Pokémon bestaat dit jaar 20 jaar en dat vieren ze bij Nintendo met Virtual Console-heruitgaves van Pokémon Red, Blue & Yellow. Eind 2016 zal er een volledig nieuwe generatie van de bekende gameserie verschijnen en vorige maand keerden de eerste games terug naar Nintendo’s handheld. Dat wil zeggen dat alle jongere Pokémon-fans nu voor het eerst kennis kunnen maken met deze games. En dat de ouderen onder ons een geweldige reis terug in de tijd kunnen maken.

Vooral voor die tweede groep is deze heruitgave van Pokémon Red, Blue & Yellow een waar feest. Nintendo heeft namelijk geen moeite gedaan om de graphics op te poetsen of functies toe te voegen; de Virtual Console-versies zijn (zoals altijd) identiek aan de klassieke cartridges. Alleen de linkkabel is vervangen door draadloze communicatie. Dit zorgt voor een volledig pure ervaring, die je in een keer terugbrengt naar de jaren ’90. Een vierkant, zwart-wit-beeld, met mono-geluid; heerlijk. Ook blijft het leuk om sommige van de oude sprites weer terug te zien. Deze heruitgave laat als geen ander zien hoe de Pokémon-serie zelf de afgelopen 20 jaar is geëvolueerd.

Aangezien de game een regelrechte kopie is zijn ook alle oude glitches aanwezig. Dit lijkt een nadeel, maar zal het speelplezier flink verhogen voor degenen die altijd al eens een Mew hebben willen vangen. In de oude games bestond de mogelijkheid om deze zeldzame Pokémon te vangen, door een van de vele ontwerpfouten uit te buiten. Dat deze ‘fouten’ ook nog steeds aanwezig zijn maakt de nostalgische trip compleet. Tijdens normaal gebruik van de game zullen de glitches ook niet (storend) aanwezig zijn.

Al met al is de Virtual Console-heruitgave van Pokémon Red, Blue & Yellow een waar nostalgisch feest voor de oude fans, terwijl jongere spelers een mooi inzicht krijgen in de Pokémon-geschiedenis. Laten we hopen dat ook Pokémon Gold, Silver en Emerald binnenkort als Virtual Console-versie te krijgen zijn.