Doorgaan naar artikel
Trust GXT363 7.1 vibration headset
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Trust heeft met de GXT363 een headset op de markt gebracht die zich onderscheid van headsets van andere fabrikanten. Dit komt door de vibrerende oorstukken. Wanneer het niet te veel en te lang aan een stuk door trilt is het wel prettig en zorgt het voor een leuke toevoeging. De headset heeft een prijskaartje van 80,- euro en is een gemiddelde prijs voor een 7.1-headset. Voor dit bedrag heb je een prima headset in zowel bouw- als geluidskwaliteit.

Trust is een computerhardwarebedrijf van Nederlandse bodem. Ze maken al jarenlang webcams, muizen, toetsenborden en nog veel meer randapparatuur voor je computer. Trust heeft altijd hardware ontwikkeld in een budget prijsklasse en dit doen zij nog steeds. Zo hebben ze speciaal voor gamers de Trust gaming divisie met daarbij verschillende producten waaronder de Trust GXT 363 7.1 vibration headset.

Bij het uitpakken van de Trust GXT 363 valt direct op dat de headset vrij robuust is, maar ook redelijk stug. Dit is geen slecht teken en houdt in dat de headset niet uit elkaar valt wanneer je hem een keer zou laten vallen of wat harder op een bureau legt. De volledige headset is ontwikkeld van hard plastic dat een soort van carbon fiber uiterlijk heeft. Het voelt daarnaast ook wat ruw aan. Dit in combinatie met de chroomachtige en blauwe accenten, zorgt ervoor dat de headset er vrij strak en stoer uitziet. Daarnaast zijn er twee flinke oorstukken aanwezig die het robuuste totaalplaatje van de headset afmaken.

Trust GXT363

Het snoer is een gevlochten kabel met een USB-stekker aan het uiteinde. De gevlochten kabel zorgt ervoor dat de kabel stevigheid biedt en niet ongewenst krult. Je zal hierdoor ook niet snel last hebben van een kabelbreuk. Aan de kabel is een afstandsbediening gemonteerd met enkele knoppen voor snelle toegang; denk hierbij aan volumeknoppen, maar ook knoppen om de microfoon uit te schakelen, de LED-verlichting te bedienen en om de vibratie te regelen in de oorstukken. Je leest het goed, vibratie in een headset. In beide oorstukken is een trilmotor gemonteerd die wordt geactiveerd wanneer de lage tonen de overhand nemen. Denk bijvoorbeeld aan explosies of een spannend moment uit een film of game. Op dit moment gaan de oorstukken vibreren, wat een extra dimensie geeft tijdens het gamen. Niet iedereen zal het als prettig ervaren, vooral niet wanneer het te veel en te lang duurt. Zo voelt het stukken minder prettig tijdens het beluisteren van muziek waarbij veel bas komt kijken. De oorstukken trillen behoorlijk intens en wanneer dit te lang duurt, voelt dit min of meer drukkend op je hoofd en kaak. Desalniettemin voelt het wel goed tijdens het gamen als bijvoorbeeld vlakbij een granaat ontploft.

Trust GXT363

Wat de pasvorm betreft zit dat bij de Trust GXT363 wel goed. De 50mm oorstukken zijn voorzien van zachte kussens afgewerkt met een soort gaasachtige stof. Het sluit goed aan rondom te oren, maar zorgt er ook voor dat het al gauw wat warmer wordt en kan jeuken. De headset klemt niet ondanks dat het materiaal redelijk stug is. Er zijn echter wel kanttekening aan de bouw van de headset. Zo is de microfoon alleen maar verticaal te verstellen. De microfoon bestaat uit één geheel en is van hetzelfde harde plastic gemaakt als de rest van de headset. Het is hiermee niet mogelijk om de microfoon te buigen om hem dichter bij je mond te krijgen. Daarnaast is de locatie van de afstandsbediening op het snoer niet erg strategisch geplaatst. De afstandsbediening hangt ter hoogte van je buik. Wanneer je achter een computerbureau werkt zal je merken dat de afstandsbediening tussen je buik en het bureau hangt waardoor knoppen onbedoeld worden ingedrukt. Daarnaast voelt de afstandsbediening, in tegenstelling tot de headset zelf, wat goedkoop aan.

Trust GXT363

Naast de bouwkwaliteit en het draagcomfort is de geluidskwaliteit erg belangrijk. Met in het achterhoofd dat Trust voornamelijk budget hardware ontwikkeld, bezorgen ze met deze Trust GXT363 een lekker geluid. De bas is goed aanwezig en in combinatie met de vibrerende oorstukken komt dit goed over. Ook de andere tonen zijn goed hoorbaar en doen niet voor elkaar onder. Door de goede aansluiting van de oorstukken dendert het geluid goed je oren binnen. Wanneer het volume flink omhoog wordt geschroefd, merk je wel enige vervorming in het geluid en klinkt het iets minder scherp. De Trust GXT363 is voorzien van een 7.1 virtueel surround sound. Deze wordt middels de Trust software geactiveerd. Hoewel het een beetje hoorbaar is waar de geluiden vandaan komen, is het niet overtuigend. De microfoon is echter wat gevoelig, elk zuchtje of achtergrondgeluidje wordt opgepikt.