Review: Razer ManO'War

Johan van de Westerlo, 07 augustus 2016
Profiel
Er is een brede markt wat bekabelde gaming headsets betreft. Als je een goede draadloze gaming headset zoekt, wordt de keus echter al een stuk beperkter. De ManO'War is een headset die op alle vlakken goed scoort. Het draagcomfort is fijn, is van stevige bouwkwaliteit en produceert een verrassend goed 7.1 surround sound. Dit in combinatie met het draadloze gemak, maakt dit een fantastische uitbreiding van je gaming hardware.

De gaming headsets in het assortiment van Razer zijn allemaal voorzien van een kabel waarmee de connectie met je computer wordt gemaakt. Razer heeft sinds kort hun assortiment uitgebreid met een draadloze gaming headset. Deze headset gaat onder de naam Razer ManO’War.

De flinke doos doet vermoeden dat de headset van flink formaat is en na het uitpakken blijkt dit ook het geval te zijn. Het zijn voornamelijk de oorschelpen die wat aan de grote kant zijn. Desondanks voelt de headset vrij licht aan, wat erg prettig is voor langere speelsessies. Naast het formaat van de oorschelpen valt op dat deze ook kantelbaar zijn. Razer heeft hier goed aan gedaan om de grote schelpen te voorzien van een soort gewricht zodat de oorschelpen met je hoofd meebewegen wanneer je je hoofd draait. De headset blijft prima op zijn plaats en sluit goed af. Dit komt mede door de kunstlederen oorkussens. De oorkussens voelen zacht aan en drukken niet op het hoofd. Het zorgt overigens wel eerder voor zweetvorming.

Razer ManO'War

De Razer ManO’War voelt stevig aan en geeft het gevoel wel tegen een stootje te kunnen. In de buitenkant van de oorschelpen is zwart metaal gaas verwerkt. In het midden is het Razer-logo aanwezig, dat uiteraard in verschillende kleuren en patronen is in te stellen. Middels de software kan er gekozen worden uit 16,8 miljoen kleuren en kan deze zelfs gesynchroniseerd worden met andere Razer-producten wanneer je die in gebruik hebt. Aan de onderkant van de oorschelpen vindt je onder andere de micro USB-aansluiting waarmee de headset wordt opgeladen. De interne accu zorgt voor ongeveer 14 uur lang continu speelplezier. Wanneer je meer van de korte speelsessies bent, kan de headset wel tot één week mee voordat hij weer opgeladen moet worden.

Op beide oorschelpen is tevens een wieltje geplaatst. Met het wieltje aan de rechterkant is het volume te regelen en met de linker het volume van de microfoon. Dit is erg makkelijk zodat je tijdens het gamen het volume van je geluid of microfoon los van elkaar kunt verstellen. Het indrukken van het wieltje zorgt ervoor dat het geluid of de microfoon op stil wordt gezet. De microfoon is aan de linker oorschelp gevestigd en kan niet worden losgekoppeld. Het is overigens wel mogelijk om de microfoon in de oorschelp te schuiven. Hierdoor zit de microfoon niet in de weg wanneer je hem toch niet gebruikt. De microfoon verdwijnt niet volledig in de oorschelp, maar steekt nog een heel klein beetje uit. Dit is overigens niet storend, hij is immers opgeborgen en zit niet in de weg. Bovendien is de microfoon erg flexibel en kan deze in elke gewenste positie worden gebogen.

Razer ManO'War

Om de headset te laten werken dient deze verbinding te maken met je computer. Dit wordt gedaan middels een bijgeleverde USB-stick. De stick wordt niet los in de doos meegeleverd, maar is in de headset geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je alleen de headset maar hoeft mee te nemen wanneer je hem ergens anders wilt gebruiken, maar wanneer je de stick in je pc hebt geplaatst heb je een gat in je oorschelp. Hier zit namelijk het stickje geplaatst. Het achterliggende idee is goed, maar niet erg mooi wanneer je de stick altijd in je computer hebt zitten.

Eenmaal aangesloten kan middels de Synapse software van Razer de headset worden gekalibreerd. Dit is nodig om het digitale 7.1 surround sound goed af te stellen. Naast de standaard positionering kan je zelf de speakers verslepen naar de gewenste positie zodat jij het perfecte geluid ontvangt. Veel gamers maken gebruik van een bekabelde headset omdat een draadloze headset vaak last heeft van een kleine vertraging. Dit kan hinderlijk zijn tijdens het gamen, vooral wanneer je in een game op omgevingsgeluid speelt zoals bijvoorbeeld in first person shooters.  De Razer ManO’War maakt een stabiele 2,4GHz verbinding die volgens Razer geen vertraging zou moeten hebben. Na enkele speelsessies merk je inderdaad geen last te hebben van vertraging en doet de digitale 7.1 surround sound zijn werk prima. Tegenspelers zijn goed te positioneren op basis van omgevingsgeluid.

Razer ManO'War

Het standaard geluid dat de Razer ManO’War produceert is niets mis mee, maar is wat aan de fletse kant. De zwaardere lage tonen zijn niet erg aanwezig. Maar gelukkig kan middels de eerder genoemde software enkele aanpassingen worden gemaakt waaronder ‘Bass Boost’. Hiermee kan de bas wat worden opgeschroefd zodat die meer aanwezig is. Na wat finetunen van de instellingen bezorgt de Razer ManO’War een meer dan prima 7.1 surround sound. Muziek, film- en gamegeluiden denderen zuiver en luid je oren binnen. Het spraakgeluid van de microfoon is bijzonder goed; omgevingsgeluid wordt eruit gefilterd zodat alleen de spraak goed wordt verstuurd naar de ontvanger. Hoewel de Razer ManO’War een flink prijskaartje heeft van gemiddeld 189,- euro, is het zijn geld wel waard. De combinatie van bouw- en geluidskwaliteit is dik in orde en het draagcomfort is erg prettig. Het grote pluspunt is dat je bent verlost van die ellendige kabel die altijd in de weg hangt.