Doorgaan naar artikel
HyperX CloudX
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De grote en toch compacte headset biedt naast comfort ook een goed geluid. De headset is specifiek ontwikkeld voor de Xbox One, maar kan ook op de PC worden aangesloten middels de aanwezige verloopkabel. Helaas is er geen verloopadapter bijgeleverd voor de standaard Xbox One controller en is hij dus alleen direct aan te sluiten op de Elite controller. Los hiervan is het een prima headset voor een schappelijke prijs van ongeveer 90,- euro

We hebben al verschillende headsets van Kingston voorbij zien komen in de HyperX-serie, dit is de gamingdivisie van Kingston. Vooral de HyperX Cloud II werd door vele positief beoordeeld. Dit keer zijn we aan de slag gegaan met de HyperX CloudX.

De HyperX CloudX is een officieel gelicentieerde Xbox One-headset. Dit houdt in dat hij maximaal is ontwikkeld voor gebruik op de console van Microsoft. Dit wil uiteraard niet zeggen dat hij niet op andere apparaten werkt. In de doos treffen we een harde hoes aan waarin de headset en enkele accessoires in zijn verstopt. Zo zijn er naast de headset een extra verloopkabel, microfoon en oorkussens aanwezig.  Het laatstgenoemde zijn stoffen oorkussens in de Xbox-kleuren. Deze kunnen de aanwezige kunstlederen oorkussens vervangen wanneer je dit fijner vindt.

HyperX CloudX

De headset zelf heeft erg veel weg van de eerdere Cloud-modellen uit de HyperX-serie. De oorstukken zijn ontwikkeld van hard matzwart plastic en is voorzien van het HyperX-logo. De oorstukken zijn met een metalen frame verbonden aan de hoofdband. De hoofdband zelf is voorzien van een zacht kunstlederen kussen en is met witte stiksels afgewerkt. Aan de bovenkant is tevens het logo terug te vinden. Het geheel ziet er erg strak en stevig uit. Dit is ook duidelijk voelbaar wanneer je de headset draagt. De soepele verstelbare hoofdband zorgt ervoor dat de headset voor elk type hoofd passend is. De oorstukken vallen volledig over de oren, wat ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden worden gedempt. De HyperX CloudX is licht van gewicht en is mede daardoor uren draagbaar zonder dat hij gaat irriteren of voelbaar aanwezig is.

HyperX CloudX

Opvallend is dat het een headset is speciaal ontworpen voor de Xbox One, maar dat er geen verloopadapter aanwezig is voor de controller. Dit houdt in dat de headset standaard alleen werkt op de Xbox One Elite controller gezien deze een 3,5 mm jack-aansluiting bevat. Wanneer je de headset wilt gebruiken op de eerdere uitvoering van de controller dien je een verloopadapter aan te schaffen. Middels de verloopkabel die wél bij de headset wordt bijgeleverd, kan de HyperX CloudX tevens worden gebruikt op de PC. Met de kabel wordt de enkele 3,5 mm jack omgetoverd naar twee stekkers, één voor het geluid en één voor de microfoon. Bij het ontwerpen hebben ze ervoor gekozen om de microfoon los bij te leveren. Hierdoor kan de gebruiker kiezen of de microfoon wel of niet wordt aangesloten. Dit kan erg gemakkelijk zijn wanneer je naar muziek luistert, maar geen zin hebt in een microfoon die in de weg kan zitten.

Aan de onderkant van het linker oorstuk is een rubber dopje aanwezig die verwijderd kan worden. Hieronder is de aansluiting aanwezig waarin de microfoon eenvoudig geplaatst kan worden. Het ziet er erg netjes uit wanneer het rubberen dopje is geplaatst zodat je niet tegen een leeg gat aankijkt. Daarentegen is het erg gemakkelijk om het dopje kwijt te raken omdat deze volledig wordt verwijderd. De kabel is overigens voorzien van een regelaar waarmee het volume en de microfoon ingesteld kunnen worden.

hyperx cloudx

De twee grote stereo drivers van elk 53 millimeter bezorgen een prima geluid. Er is voldoende bas aanwezig voor de spannende momenten zonder dat hij de overhand neemt. Hoewel het geen surround headset is, klinkt het geluid erg goed en zijn veel geluiden toch goed te positioneren. Dit komt mede door het goede balans tussen de hoge- midden- en lage tonen. De buigbare microfoon zorgt ervoor dat de spraak duidelijk en helder overkomt en de aanwezige ruisonderdrukking filtert omgevingsgeluid weg.