Doorgaan naar artikel
Interview: Kakkmaddafakka
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Deze week was Kakkmaddafakka voor drie optredens in Nederland. De Noorse band die bekend staat om zijn vrolijke indie-pop nummers en hun opvallende videoclips, zoals ‘Your Girl‘ en ‘Restless‘. NWTV sprak de heren over hun nieuwe album KMF en hun leven in Bergen, Noorwegen.

Jullie muziek bestaat uit zonnige feestnummers, toch komen jullie uit het koude Bergen in Noorwegen. Hoe zijn jullie erbij gekomen om deze muziek te maken?

Wij zijn deze muziek gaan maken omdat wanneer de zon wel schijnt in Bergen het de allermooiste plek is die wij kennen. Helaas is dat wel maar 30 dagen per jaar. Maar op alle andere dagen koesteren wij de herinneringen aan de zonnige dagen. Deze muziek laat ons ontsnappen aan het klimaat in Bergen.

Op het nieuwe album staan een paar rustige nummers. Heeft Kakkmaddafakka een volwassener geluid gekregen?

We plannen nooit hoe ons album wordt. We maken gewoon de nummers die wij willen. Voor ons is het ook altijd een verassing wat eruit komt. Het is een natuurlijk proces. We hopen maar dat de fans het leuk vinden.

Zijn jullie niet bang om fans te verliezen wanneer je nieuwe muziek maakt?

Je kan niet bang zijn bij het maken van nieuwe muziek. We zijn geen bedrijf, maar een muziekgroep. Wij moeten gewoon de muziek maken waar wij ons goed bij voelen. Tevens is het 2016, iedereen kan ons met een paar muisklikken vinden op het internet. Vind je het nieuwe album niks, het oude album is altijd nog te beluisteren.

In een oud artikel las ik dat jullie in Bergen weinig van de trends in Europa meekregen omdat het zo afgelegen ligt. Hebben jullie tijdens het toeren de afgelopen jaren nieuwe muziek gehoord dat jullie geïnspireerd heeft?

Ja altijd! Wij zijn grote muziek fans en worden graag geïnspireerd. We zijn altijd opzoek naar nieuwe muziek. Zo zijn wij groot fan van Model Aeroplanes. Dit is een groep jonge gasten uit Schotland die heerlijke indie muziek maken. Ook onze supportband tijdens onze Duitse tour vonden wij heel tof. GURR is een Duitse band bestaande uit drie vrouwen. Deze twee bands moet je echt checken!

Jullie bestaan nu al ruim 12 jaar en hebben al overal op de wereld getoerd. Wat vonden jullie de mooiste locatie om op te treden?

De mooiste locatie moet toch wel Paradiso zijn, hier in Amsterdam. Wij hebben al gespeeld in zowel de kleine als de grote zaal en spelen vanavond in de Tolhuistuin (Interview vond plaats op 4 oktober). Zelf hebben wij de Wu Tang Clan gezien in Paradiso. Het heeft iets magisch.

Over Wu Tang Clan gesproken. Ik heb gelezen dat jullie veel rap luisteren en vroeger zelfs Afro Amerikaan wilden worden. Wat klopt er aan dat verhaal?

Het klopt helemaal. Eigenlijk willen we nog steeds Afro Amerikaan worden. We luisteren nog steeds veel gangsterrap en houden van hun cultuur. Hier in Noorwegen hebben we geen ritme. Als je kijkt naar waar de meeste muziek zijn oorsprong vind is het de Afro Amerikaanse cultuur. Zij maken de vetste muziek en wij willen een deel zijn van de mensen die de vetste muziek maken. Huidskleur speelt bij ons geen rol, wij zijn fan van hun cultuur!

Eerder dit jaar zeiden jullie dat het plan is om elk jaar een album uit te brengen. Zijn jullie op schema om dit te halen?

Nee, we zijn niet op schema. We proberen het echt sneller af te krijgen als het huidige album. Dat duurde 2.5 jaar. Maar voordat wij iets uitbrengen moeten wij het wel heel goed vinden. Tevens zijn we de komende tijd nog veel aan het toeren. Maar we beloven dat het sneller zal komen!

Kakkmaddafakka is te vinden op Facebook en te beluisteren op Youtube en Spotify